pondelok 8. marca 2010

Chlieb

Chlieb



CO POTREBUJETE:

250g muky (pouzila som Maida, co je asi hladka muka 00)
1 plochsiu lyzicku soli
1 lyzica oleja
vodu (kolko cesto zoberie)
1 lyzicka susenych kvasnic
1/2 lyzicky krystaloveho cukru


Chlieb


AKO POSTUPOVAT:

Muku preosejeme do misky. Pridame cukor, sol a susene kvasnice. Zamiesame.

Zohrejeme si vodu, ktoru pouzijeme na miesenie cesta. Nesmie byt horuca, len "letne tepla". Do muky vlejeme asi 200ml teplej vody, pridame olej a vareskou zamiesame, aby sa vsetky suroviny spojili. Ak je cesto prilis vlhke, poprasime ho mukou. Ak je cesto prilis suche, pridame troska vody. Dalej miesime rukou, az kym sa cesto nelepi a je pekne hladke. Poprasime ho mukou, nechame v miske, ktoru prikryjeme cistou kuchynskou utierkou, aby podkyslo. Staci 30 minut az hodina. 

Potom cesto znova premiesime rukami, aby sme z neho vytlacili vzduch, vytvarujeme bochnik a ulozime ho na mukou popraseny pekac. Bochnik nechame este asi 30 minut kysnut. 

Ruru vyhrejeme na 200st. Bochnik pred vlozenim do rury potrieme vlaznou vodou alebo miesto potierania ho mozeme troska poprasit mukou. Ked bochnik vlozime do rury, teplotu znizime na 180st. Chlieb pecieme asi 40 minut, dohneda. Na spodok rury mozeme dat plechovu misticku s vodou.

Ked je chlieb upeceny, vyberieme ho z rury, prelozime na mriezku chladnut, aby sa nam zospodu nezaparil. Ak sme ho pred pecenim potierali vodou, potrieme ho nou zlahka aj po vybrati z rury.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára