streda, 10. marca 2010

Masala Dosa

Masala Dosa sú slané placky Dosa so zemiakovou zmesou. Podávajú sa zvyčajne na raňajky a jedlo pochádza z juhu Indie. Sú to tie najlepšie indické raňajky spolu s Puri Bhaji.


22masala dosa 028




ČO POTREBUJETE:

na Dosa:
1 a 1/2 malého hrnčeka surovej ryže
3/4 malého hrnčeka strukoviny Urad dal
1 lyžica Channa dal
voda
soľ
štipka prášku do pečiva alebo jedlej sódy


Masala (zemiaková náplň):

2 veľké zemiaky
olej
pár zrniek rímskej rasce
soľ
1 lyžička Channa dal 
hrsť mrazeného hrášku
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
2-3 zelené čili papričky
1/3 lyžičky mletej kurkumy
niekoľko karí lístkov



22masala dosa 029



AKO POSTUPOVAŤ:

Dosa:
Ryžu, channa dal a urad dal namočíme na 4 hodiny do vody. Potom vymixujeme s trochou vody, soľou a štipkou prášku do pečiva na hladké cesto, asi ako na palacinky. Cesto necháme minimálne 6 hodín odležať - fermentovať. Nedávame ho do chladničky!

Na dobre rozpálenú suchú panvicu nalejeme naberačku cesta a od stredu guľatou stranou naberačky, krúživým pohybom cesto rozotrieme do veľkosti palacinky. Na stredne silnom ohni opekáme placku len z jednej strany.


Masala:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky a uvaríme v osolenej vode spolu s rímskou rascou.

22masala dosa 002


Necháme trocha vychladnúť a roztlačíme vidličkou tak, aby zostali kúsky, nie celkom na kašu.

22masala dosa 004


Na oleji necháme prasknúť horčičné semienko a channa dal.

22masala dosa 007


Pridáme karí lístky, kurkumu. Karí lístky necháme prasknut.

22masala dosa 009


Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju na miernom ohni domäkka.

22masala dosa 012


Pridáme nasekané čili papričky a hrach. Restujeme, aby sa hrach poriadne prehrial.

22masala dosa 013


Nakoniec pridáme uvarené zemiaky, soľ a troška vody. Dobre všetko premiešame a restujeme ešte ďalšie 3-4 minúty, za stáleho prehadzovania. 

22masala dosa 015



Môžete k tomu podávať aj Kokosové čatní .

10 komentárov:

  1. kde se dá prosím sehnat uradndal, nebo lze jej nahradit nějakou jinou variantou.díky za info

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. eshop s lokaci v praze: http://www.gurmankoreni.cz/lusteniny/

      Odstrániť
  2. Viem len o 2 online obchodikoch. V Cechach je to Balaram, ale na ich stranke maju napisane, ze je vypredany, mozno ked tak zajst k nim rovno do bchodu, ak je to mozne. Inak ich link http://www.balarama.cz/shop/index.php?act=viewProd&productId=61
    A na Slovensku zasa viem, ze ho ma v ponuke Nomad http://www.nomad.sk/index.php/suroviny/241-urid-dal

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Děkuji moc za odpověď.něco jiného nelze použít? Jinak díky za to, že se s námi dělíte o vaše zážitky.báječné!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Na juhu Indie sa pripravuju podobne slane placky, ktore sa volaju Adai (receptu tu zatial nemam, ale bude), tam sa mixuje niekolko dalsich strukovin, ale tiez do nich ide Urad dal, takze nahradit asi nie. Som rada, ze sa stranky pacia, dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. V Brně je obchod na ul. Cejl www.chanar.cz. Tam kupuji všechny suroviny pro indickou kuchyni. Alena

    OdpovedaťOdstrániť