piatok, 21. mája 2010

Parena knedla

22jogurtove zemle a knedla 017



CO POTREBUJETE:

250g hladkej muky (moze jej byt viac pri mieseni cesta)
troska cukru
1 lyzicka susenych kvasnic
mlieko podla potreby
1 lyzica oleja
1 vajce
(vajce mozeme, aj nemusim pouzit)
sol



22jogurtove zemle a knedla 013




AKO POSTUPOVAT:

Muku preosejeme, pridame sol, premiesame.

V misticke zalejeme kvasnice a cukor troskou tepleho (nie horuceho) mlieka, dobre uzavrieme a nechame nakysnut.

Nakysnute kvasnice primiesame k muke, pridame teple (nie horuce) mlieko, olej a vajicko (ktore si vytiahneme skor, aby malo izbovu teplotu) a rukou vypracujeme vlacne nelepive cesto. Odlozime ho do misky, ktoru tesne uzavrieme a nechame kysnut na teplom mieste.




Nakysnute cesto znova premiesime rukou a prikryjeme. Medzitym dame vriet do spodneho hrnca asi 5 cm vody. Ked sa zacne varit, potrieme dierkave dno vrchneho hrnca olejom, plamen stisime, vlozime bochnicek do vrchneho hrnca a zakryjeme. Parime 20-25 minut; neodokryvat!




Hotovu knedlu pichneme vidlickou (ja ju potieram trosku aj olejom) a mozeme podavat.




Poznamka: ked odkladate pokrievku po pareni, treba davat pozor, aby voda z nej nekvapla na uparenu knedlu. Treba pokrievku dat prec velmi rychlo. Vacsinou, ked ta horuca voda z pokrievky kvapne na knedlu, knedla mi splasne. To iste plati pre parene buchty. Ak idem parit druhu davku, pokrievku dobre poutieram od vody pred tym, nez dalsiu davku prikryjem.

6 komentárov:

  1. Miško,krásný knedlík.Vaření v tom hrnci bude asi perfektní,že.Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  2. krasny knedlik...nevies kolko presne toho mlieka tam ide nahodou? ;) dakujem Tasnim

    OdpovedaťOdstrániť
  3. @Tasnim ako moja babicka hovorievala "kolko muka zebere" :) ale ak to neponahla, zajtra budem robit knedlu, tak to skusim odmerat, staci do zajtra?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dala som 100ml mlieka, ale potom pri spracovani som musela trosku poprasit este mukou, aby sa mi cesto nelepilo. Odporucam dat 70-80ml a uvidis, ci je to prilis huste alebo sa to lepi. Nesmie to byt tuhe, uducane cesto, ale nesmie sa lepit na ruky, ani na misku. Keby sa ti lepilo, popras mukou trochu a znova prepracuj.

    OdpovedaťOdstrániť