utorok 4. mája 2010

Vegetarianske Biryani

Biryani vzniklo v Perzii a po roznych trasach prislo az do Indie. Nazov "Biryani" je odvodeny od perzskeho slova "Birian". Mohlo prist z Perzie cez Afganistan do severnej Indie.

Okrem historickych faktov su zname aj ludove legendy:
Podla jednej legendy, Mumtaz Mahal (kraska, ktora spi v Taj Mahal), vymyslela tento pokrm ako "kompletne jedlo", aby nakrmila armadu.



Vegetarianske Biryani



CO POTREBUJETE:

1 plny hrncek ryze Basmati
1 lyzica Ghee
voda

1 velka cibula
1/4 lyzicky rimskej rasce 
1/3 lyzicky mletej kurkumy
1/3 lyzicky paliveho chilli korenia

200g Paneeru
olej
hrst hrasku
hrst kukurice
4ks baby kukuriciek 
4 karfiolove ruzicky
1 mrkva
1-2 azijske bobkove listy (tej patta)
1 lyzicka Garam masala
sol

troska vody
niekolko blizien safranu




AKO POSTUPOVAT:

Safran si namocime do misticky v troske vody (alebo mlieka) a odlozime bokom; vyluhovat.




V hrnci zohrejeme ghee, pridame ryzu a minutku opekame. Zalejeme asi 2cm nad ryzou vodou, privedieme do varu, stiahneme ohen na najslabsi a prikryte dusime 10-15 minut. (Ryzu nesolime!)








Kym sa ryza udusi, nakrajame si Paneer na kocky. V panvici dobre rozohrejeme olej. Paneer v nom oprazime na silnom ohni do hneda. Oprazeny dierkovou naberackou vyberieme, aby odkvapkal prebytocny olej a zalejeme horucou vodou, aby neoschol. 






Zeleninu si nakrajame na mensie kusky.




V hrnci zohrejeme trocha oleja a na nom do hneda oprazime nasekanu cibulu.




Ked cibula zhnedne pridame rimsku rascu, kurkumu a chilli korenie. 2 minutky poprazime, premiesame.




Pridame zeleninu a scedeny Paneer, premiesame a 5 minut vsetko na slabom ohni opekame. Obcas premiesame.






Zalejeme vsetko troskou vody, pridame bobkovy list, sol a garam masala, premiesame a varime 10 minut, kym zelenina nezmakne.






Vezmeme zapekaciu misku, na spodok dame vrstvu ryze, potom zeleninu a na vrch pride zasa vrstva ryze. Vrcnu ruzu polejeme safranovou vodou, zakryjeme a pecieme v predohriatej rure na 200st. 10 minut. Biryani podavame s raitou.

Tradicne biryani sa pripravuje v hrnci "handi", ktory sa tesne uzavrie pokrievkou za pomoci cesta.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára