sobota 18. septembra 2010

Kuracie vindaloo

Vindaloo je jedlo pochadzajuce zo statu Goa, ktore vsak bolo ovplyvnene portugalskym stylom varenia. Je to oblubene jedlo ako v Indii, tak i medzi cudzincami. Ide o pikantne kari s octovou marinadou a korenim. Miesto kuracieho masa mozete pouzit aj bravcove. Tepelna uprava masa potom musi byt dlhsia.

V niektorych receptoch sa medzi surovinami uvadza aj tamarind a jaggery (palmovy cukor), ja som ich vsak nepouzila.

Vela ludi si mylne mysli, ze ide o jedlo, do ktoreho idu aj zemiaky. V hindstine zemiaky sa povedia "aloo", tu vsak v nazve "vindaloo" nejde o zemiaky a do tohto jedla v ziadnom pripade nepatria.




11100_6576



CO POTREBUJETE:

2 kuracie stehna s klbom; vykostit
2 mensie kusky skorice
5 klincekov
1/2 lyzicky rimskej rasce
1 lyzicka mleteho koriandru
1/4 lyzicky mleteho kardamomu
1/2 lyzicky mleteho cierneho korenia
1/2 lyzicky paliveho chilli korenia
1/2 lyzicky zazvorovej pasty
1/2 lyzicky cesnakovej pasty
1/2 lyzicky horcicnych semien
1 plocha lyzicka kurkumy
2-3 lyzice bieleho vinneho octu
sol
2 velke cervene cibule (jedna sa mixuje s korenim na pastu, druhu nakrajat nadrobno)
4 lyzice ghee
2 bobkove listy
voda podla potreby
nasekana koriandrova vnat



11100_6574


AKO POSTUPOVAT:

Na suchej panvici na slabom ohni, pomaly - asi 5 minut opekame rimsku rascu, skoricu a klinceky. (Ak nemate mlete cierne korenie a mlety koriander, ale ich mate vcelku, tiez ich pridame na panvicu a nasucho opekame.) Koreniny musia uvolnit vonu, okamzite odstavime z ohna.


Nachystame si ostatne koreniny: mlety koriander, mlety kardamom, mleta paliva chilli paprika (mnozstvo chilli si prisposobte) a mlete cierne korenie, horcicne semena, kurkuma, zazvorova pasta, cesnakova pasta...
Opecene korenie aj vsetko ostatne vyssie uvedene na obrazkoch dame do mixera, pridame 1 nakrajanu cibulu, ocot, sol a troska vody. Vsetko spolu vymixujeme.

1


Touto marinadou marinujeme nakrajane kuracie maso minimalne 8 hodin (alebo cez noc) v chladnicke.

3 (1)


Dalej si v panvici zohrejeme 2 lyzice ghee. Vlozime bobkove listy a nadrobno nakrajanu cibulu. Oprazime do makka a odlozime bokom.
Vo woku (alebo indickom kadhai) zohrejeme 2 lyzice ghee a opecieme na nom marinovane maso (zatial bez marinady) tak, aby sa zlahka zatiahlo.
Potom pridame aj marinadu a oprazenu cibulu (bez bobkovych listov) a varime na slabom ohni asi 20 minut prikryte.
Ak treba dochutime este solou a chilli korenim, posypeme nasekanou koriandrovou vnatou a odstavime z ohna. Prikryte nechame odpocivat este 5 minut.

3


Podavame s dusenou ryzou.



Odporucam aj recept na Baranie vindaloo.

10 komentárov:

  1. Dobry vecer, vdaka za recept. Vindaloo je jednym z prvych indickych jedal, s ktorym som sa zoznamila v 80-tych rokoch v Portugalsku v restauracii repatrianta z Goa.
    Nazov vindaloo je skomolenina portugalskeho nazvu "vinha d'alho", co je pasta z duziny stiplavej i nestiplavej papriky, soli, olivoveho oleja, cesnaku a vinneho octu. V minulosti sa v nej v Portugalsku i na lodiach, plaviacich sa na ine kontinenty uchovavalo maso, aby sa nepokazilo. Je to doteraz najrozsirenejsi sposob marinovania masa v Portugalsku. Vindaloo v indickych restauraciach je neznesitelne stiplave, v Portugalsu moze byt marinada pikantna, ale nemusi.
    Vinha d'alho sa da pripravit doma, prasok na pripravu goyanskeho vindaloo si zvycajne nosim z Anglicka.
    Som rada, ze aj na SK strankach sa daju najst povodne indicke recepty,vdaka

    Mirka
    mirpet63@yahoo.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mirka, dakujem velmi pekne za obsirnejsiu historiu nazvu :) S tou stiplavosotu v indickych restauraciach mas uplnu pravdu a nepalti to len o tomto jedle. Vsetko robia prehnane stiplave a potom si cudzinci myslia, ze indicka kuchyna ma vyslovene len prestiplavene jedla, co nie je vobec pravda. Som velmi rada, ak sa to recepty pacia a dakujem za tvoj zaujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak takéto ja môžem...perfektné!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. a nebylo by nějaké indické jídlo, kde se přidává mango prášek??
    Děkuji za moc dobré recepty. Sám jsem taky vyzkoušel udělat.
    Jožka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Susene mango (amchoor) casto nepouzivam, preto ho ani neskladujem a nahradzam stavou z citrona. V tomto recepte ho mozete pouzit http://www.receptyzindie2.com/2012/07/rajma-masala.html aj v tomto http://www.receptyzindie2.com/2011/12/aloo-methi.html a este tu http://www.receptyzindie1.com/2010/08/zeleninova-samosa.html

      Odstrániť
    2. Este tu http://www.receptyzindie1.com/2010/07/masala-channe.html mozete amchoor pouzit aj do aloo gobi, do kebabov, ochutit Dal ci Pulao.

      Odstrániť
  5. Moc děkuji. Já byl taky v Andhra Pradesh v Puttaparthi a byl jsem osobně se Sai Babou. Bydlíš někde poblíž?

    OdpovedaťOdstrániť