nedeľa 5. septembra 2010

Rava Upma / Roasted semolina - indian breakfast

Upma je indické jedlo, ktorého základom je krupica. Názov je zlúčenina dvoch slov v tamilskom jazyku: "soľ" a "múka" = "uppu" a "maa(vu)". Jedlo pochádza z južnej Indie a podáva sa na raňajky. Je výživné hlavne pre rastúce deti.
"Rava" je názov pre krupicu, ktorý sa však už väčšinou nepoužíva a možno ju nájsť pod názvami Suji alebo Semolina. Je to typické jedlo aj počas juhoindického festivalu Pongal, čo je oslava žatvy.

Najbližší Pongal bude 14. januára 2011



11100_6198



ČO POTREBUJETE:

1 lyžica Ghee
1 malý hrnček krupice (použila som Rava for Upma alebo Fine rava - Suji, Semolina)
olej
1 lyzica Channa dal
1 lyžica Urad dal
1 stredne veľká červená cibuľa
2cm x 2cm čerstvý zázvor; nastrúhaný alebo 1/2 lyžičky zázvorovej pasty
1 zelená chilli paprička; zbavená semien a žiliek
hrsť mrazeného hrášku
2 menšie mrkvy; očistené a nakrájané
2 menšie zemiaky; očistené a nakrájané
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky pálivého chilli korenia (môžete dať menej)
soľ
2 malé hrnčeky vody
niekoľko kešu orechov


11100_6197



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme ghee a na ňom opražíme do slabo-hneda krupicu. Oprážame pomaly na slabom ohni. Treba byť trpezlivý, chvíľku to trvá. Opraženú krupicu dáme bokom.

100_6184


Vo woku zohrejeme trochu oleja. Pridáme horčičné semienko a necháme ho prasknúť.

100_6187


Ďalej pridáme channa dal, urad dal a karí lístky. Oprážame na slabom ohni, kým troška urad dal nezhnedne.

100_6189


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, chilli papričku a zázvor. Pol minútky popražíme.

100_6191


Pridáme zemiaky, mrkvu, hrášok. 

100_6192


Pridáme kurkumu, chilli korenie, soľ. 

100_6193


Zalejeme 2 hrnčekmi vody a dusíme na slabom ohni, zakryté 15 minút. 

100_6194


Po 15 minútach pridáme opraženú krupicu a miešame zľahka varechou, kým hmota nezhustne. Je to chvíľka. 

100_6195


Potom wok zakryjeme a odstavíme z ohňa. Kým sa nám to uleží na suchej panvici na stredne silnom ohni si opečieme kešu orechy. 


100_6196



Podávame ozdobené kešu orechami a nasekanou koriandrovou vňatou. Treba to jesť teplé.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára