pondelok 4. októbra 2010

Kratky slovensko - hindi slovnik surovin

Napadlo ma, ze vlozim niekolko nazvov surovin a ich preklad do hindstiny pre tych, co sa chystaju do Indie a mohli by im taketo veci prist vhod, ale aj pre tych, ktorych indicka kuchyna zaujima. Postupne slovnik budem rozsirovat. Slovicka pridam vzdy, ked sa stretnem so surovinou, ktoru som tu este neuviedla.



A:
amarant - Cholai bhaji
arasidy - Mungphali
asafoetida - Hing

B:
baklazan - Baingan
banan - Kela
bananovy kvet - Mocha
bananovy list - Kela ka patta
bazalka svata - Tulsi
bobkovy list - Tej patta
baranie - Gosht
bravcove - Suvar ka gosht
burizony - Murmurra
bulgur - Dalia

C:
cvikla (cervena repa) - Chukander
cicer zeleny - Hara chana
cicerova muka - Besan
cierne korenie - Kali mirch
cmar - Chhaas
chilli (palive) papricky - Mirchi
                       susene cervene - Sookhi mirch
                       zelene - Hari mirch
                       cervene - Lal mirch
cesnak - Lassun
cibula - Pyaaz
cukor - Cheeni/Shakkar
cajove listy - Chai patti
cernucha - Kalonji

E:
egres indicky - Amla

F:
feniklove semena - Sonf

H:
hrach-cerstvy - Mattar
          suseny - Sookhe mattar

CH:
chlebovnik - Kathal
chlupokvet dynovity - Chirchinda (slovensky nazov nepoznam)

J:
jablko - Seb
jaggery (palmovy cukor) - Gur
jogurt - Dahi

K:
kapusta - Bandgobhi
kardamom cierny - Badi elaichi
                  zeleny - Hari/chhoti elaichi
kesu orechy - Kaju
karfiol - Phoolgobhi
kuracie - Murgh
klinceky - Laung
kokos-susena duzina - Kopra
           cerstvy orech - Nariyal
kokosove mlieko - Nariyal ka doodh
kukurica - Makkai
kari listky - Kari patta
kacacie - Badak
kurkuma - Haldi
krupica, semolina - Sooji/Rava
krevety - Jhinga
krevety susene - Sukha jhinga
koptsky kmin - Ajwain (slovensky nazov nepoznam)

L:
lagenaria - Lauki
lieskove orechy - Findak
lanove semienka - Alsi

M:

makrela - Bangda
makrela kralovska - Surmai
mandle - Badam
maslo - Makkhan
mrkva - Gaajar
moringa olejodarna - Surjan ki phalli
mango-plod - Aam
susene - Amchur
mlieko - Doodh
mlete maso - Keema
mata - Pudina
muskatovy oriesok - Jaiphal
                   kvet - Javitri

O:
olej - Tael
okra - Bhindi
ocot - Sirka

P:
palmovy cukor - Gur
pecen - Kaleji
prepustene maslo - Ghee
paprika zelena - Shimla mirch
pomfret - Paplet
piniove oriesky - Chilgoza

R:
rimska rasca - Jeera
ryba - Machchi
ryza - Chaval
rajcina - Tamatar
redkovka biela - Safaid mooli
ryzove vlocky - Poha
ryzova muka - Chaval ka atta
ruzova voda - Gulab jal

S:
skorica - Dalchini
smotana - Malai
salatova uhorka - Kheera
senovka grecka-cerstve listky - Methi bhaji
                          semena - Methi dana
                          susene listky - Kasuri methi
safran - Kesar
sago - Sabudana
sol - Namak
sezamove semienka - Til
spenat - Palak
sladke zemiaky - Sakarkand

T:
tamarind - Imli
tekvicky horke - Karela

V:
vajce - Anda
vermicelli - Sevian

Z:
zazvor-suseny - Saunth
            cerstvy - Adrak
zemiak - Alu/Aloo

2 komentáre:

  1. velmi pekne dakujem, cely tento web je velmi napomocny mojim pokusom

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj ja dakujem a som rada, ze stranka je napomocna :)

    OdpovedaťOdstrániť