sobota 23. októbra 2010

Sorpotel

Prvykrat som toto jedlo ochutnala v Mumbai v malej Goanskej restauracii. Prve ma vtedy napadlo "indicky gulas"!
Jedlo sa vari v Indii vacsinou v casti Konkan a Goa, ale je zname aj v Brazilii, kde ho poznaju pod nazvom Sarapatel. Na jeho pripravu sa pouziva bravcove maso a pecen, bud bravcova alebo hovadzia. Priprava sa v kazdom regione trocha lisi. Zakladom je vsak predvarene maso, do varene v octovo korenistej omacke. Vacsinou sa podava bud so sparenou ryzou alebo chlebom.




Sorpotel



SUROVINY:

1/2kg bravcoveho masa; bez kosti
1 bravcova alebo hovadzia pecienka
voda
olej
(1 stamprlik feni z kesu - alkohol, ktory sa vyraba v Goa)
sol
1 zelena chilli papricka (kto ma rad palive prida viac a kto nema rad palive ju nepouzije vobec alebo odstrani semienka)
2 velke cervene cibule

masala:
3 susene Kasmirske chilli papriky
6 zrniek cierneho korenia
6 strucikov cesnaku
1/2 lyzicky struhaneho cerstveho zazvoru
1/2 lyzicky rimskej rasce
4 klinceky
kusok skorice; velky asi ako vrchny clanok palca
1 lyzica bieleho vinneho octa



POSTUP:

Maso ocistime a dame do hrnca. Zalejeme vodou tak, aby bolo tesne maso pod hladinou. Privedieme do varu a varime na miernom ohni 20 minut. Nesolime! (Pouzila som baranie maso, pretoze u nas sa bravcove nedostane kupit a hovadzie nejeme.)

Predvarene maso pokrajame na kocky a vyvar z neho si odlozime.

Vsetky suroviny na "masala" dame do mixera a rozmixujeme na pastu.


Vo woku zohrejeme olej a na nom poprazime nakrajane, predvarene maso.

Pridame feni (ak pouzivate) masala a osolime. Dobre premiesame.


Pridame cibulu nakrajanu nadrobno a nasekanu zelenu chilli papricku.


Zalejeme vyvarom, ktory nam zostal z masa, ked sme ho predvarali. Privedieme do varu, ohen zmiernime a prikryte varime 45 minut. Obcas premiesame. Po 45 minutach sa cibula celkom rozvari a jedlo sa zahusti. Konzistencia je taka ako nas Gulas.


V original recepte je tych Kasmirskych a zelenych chilli papriciek viac, ja som recept trochu upravila, pretoze nasinec by to nezjedol.



Pre delenu stravu: Vynechajte ten alkohol a podavajte s cerstvym zeleninovym salatom alebo raitou.

2 komentáre: