nedeľa 21. novembra 2010

O krevetach a garnatoch (shrimps and prawns) झींगा

krevety


Krevety a garnaty patria do rovnakej rodiny ako kraby a morske raky a su si v mnohom podobne. Su to 10-nozce, korovce aj ked pancierik, ktory pokryva telo kreviet a garnatov je ovela tensi nez pancierik u ostatnych korovcov. Rovnako ako kraby a morske raky aj krevety a garnaty zhadzuju svoj pancier, aby mohli narast.



Vyzivove hodnoty kreviet a garnatov:
Krevety a garnaty su velmi dobrym zdrojom bielkovin, ale maju velmi nizky obsah tuku a kalorii (samozrejme je dolezity aj sposob tepelnej upravy; vyprazanim sa obsah kalorii zvysuje).
Krevety obsahuju vela omega-3 mastnych kyselin, ktore pomahaju ludskemu organizmu predist napr. ochoreniam srdca, chorobam obehovej sustavy. Tieto cenne tuky znizuju hladiny triglyceridov a maju mnoho dalsich vyhod pre zdravie srdca.
Krevety tiez obsahuju vysoke mnozstvo vitaminu B12, zinok, jod, fosfor, draslik, selen a zelezo a taktiez mensie mnozstvo vapnika, horcika a sodika.
Mnohe z tychto vitaminov su dolezite pre zdrave kosti, kozu a zuby. Krevety su vynikajucim zdrojom vitaminu E.





Vyber a nakup cerstvych kreviet a garnatov:
Pre najlepsiu chut sa odporuca kupovat cerstve krevety. Samozrejme nie kazdy ma tu moznost. Zamrazenim a rozmrazenim sa chut kreviet tak trochu straca.



Pri nakupe cerstvych kreviet dbajte na nasledujuce:
Pancierik by mal byt pevny a leskly a nie je zlomeny alebo klzky.
Sfarbenie hlavy je znamkou, ze maso sa uz kazi.
Mali by vonat sviezo a solou. Ak zacitite vonu podobnu cpavku, krevety nekupujte.
Oci by mali byt vyrazne a leskle a nie scvrknute dovnutra alebo celkom chybat.
Surove krevety su priesvitne, nie ruzove (tuto ruzovu farbu ziskavaju az varenim).


Zdroj info.: prelozene z internetu


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára