pondelok, 15. novembra 2010

Puran Poli

Historicky vyznam festivalu Diwali.



Nazov "Diwali" je skrateny nazov povodneho "Deepavali".


Je jednym z najvacsich hinduistickych festivalov v Indii, slaveny s velkym nadsenim niekedy pocas obdobia medzi polovicou oktobra a polovicou novembra. Festival sa oslavuje po dobu piatich po sebe nasledujucich dni, kedy treti den sa oslavuje ako hlavny den tohoto festivalu, ktory v preklade znamena "Festival svetla". V tento den ludia rozsvietia sviecky a svietnicky, ktore volaju "Diyas"; vsade okolo ich domu. V domacnostiach sa individualne kona Laxmi Pooja (modlenie za pritomnosti brahmina) vo vecernych hodinach, cim ludia ziadaju pozehnanie bohyne bohatstva, Laxmi.




Pocas festivalu si ludia vymienaju dary v podobe sviecok roznych tvarov, voni a farieb a sladkosti.

Diwali Mithais a sladkosti su neoddelitelnou sucastou tohoto festivalu. Kazdy dom privita svojich navstevnikov so sladkostami. Darcekove balenia sladkosti a roznych orechov su darovane medzi susedmi, v podnikoch svojim pracovnikom, medzi priatelmi a samozrejme medzi najblizsimi clenmi rodiny.

Pripravuju sa tradicne sladke jedla ako napriklad Gulab Jamun, Kheer, Burfi, Laddu, Ras Mala, Jalebi, Soan papdi ci Puran Poli. Vacsinou su jedla obohatene o ghee, susene ovocie, orechy a safran.

V rodine mojho manzela sa tradicne pripravuju (okrem ineho) placky Puran Poli a tu vam ponukam navod ako si ich pripravit:



Puran Poli



Puran Poli




SUROVINY:


cesto:
1/2 pohara muky Atta
1/2 pohara muky Maida
sol
1 lyzica oleja
voda podla potreby

napln:
1/3 pohara Channa dal (alebo cicerova muka Besan)
1/3 lyzicky mleteho kardamomu
stipka muskatoveho orieska


POSTUP:

Ak pouzijeme Channa dal, najprv si ho namocime na 30 minut vo vode. Potom ho v tlakovom hrnci uvarime do makka, ale nerozvarime! Robotu si ulahcite, ak miesto Channa dal pouzijete rovno muku Besan do naplne.




V miske zmiesame obe muky, sol a pridame olej a vodu - mnozstvo vody podla potreby, kolko muka vezme. Vymiesime pevne nelepive cesto. Nechame ho 2 hodiny odlezat v miske pod vlhkou utierkou. Pocas jeho 2-hodinoveho "odpocinku" ho 3-4krat premiesime.




Zohrejeme si wok. Ak pouzivame Channa dal pridame ho uvareny a scedeny do woku a premiesavame, kym sa nevypari vsetka prebytocna tekutina. Ak pouzivame besan, vysypeme preosiatu muku do woku, chvilocku prehrejeme - miesame.
Dalej pridame jaggery, kardamom a muskatovy oriesok a na slabom ohni miesame, az kym sa jaggery neroztopi.




Ak pracujeme s Channa dal, zmes nechame vychladnut a mixerom rozmixujeme. S pouzitim muky Besan mixovat netreba.




Dame si zohriat panvicu.

Cesto si rozdelime na gulocky velke asi ako pinpogova lopticka. Postupne kazdu rozvalkame na placku (pocas valkania si mozeme cesto troska poprasit mukou Maida, aby sa nam cesto nelepilo), do jej stredu vlozime napln a prstami spojime okraje. Treba davat pozor, aby sa dobre spojili a napln nam nevychadzala von.




Tento miesok znova medzi dlanami zlahka stlacime a lahucko valkame, az kym nemame placku. Mali by byt co najtensie, aby sa pekne nafukli, ale mne sa na krajickoch vzdy cesto pretrhne a napln vychadza, tak robim troska hrubsie. panvicu potrieme troskou ghee, polozime na nu placku a opekame z oboch stran do hnedkava. Ked je placka opecene z prvej strany, obratime ju a potrieme ghee, zopakujeme a znova potrieme s ghee.




Placky sa jedia samotne alebo ako sladka priloha k hlavnemu jedlu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára