nedeľa, 6. marca 2011

Krevetove Biryani

Krevetove Biryani



CO POTREBUJETE:

na marinadu:
1/2 kg tigrych kreviet
1/2 lyzicky mletej kurkumy
1 plocha lyzicka kasmirskeho mleteho chilli korenia
1 lyzicka stavy z citrona
sol

na masala:
3 velke cervene cibule
2 stredne velke rajciny
1 lyzicka cesnakovo-zazvorovej pasty
1/4 lyzicky mletej kurkumy
2 lyzice dahi (jogurtu)
1 lyzicka garam masala
1 lyzicka susenej maty
velka hrst koriandrovej vnate; nasekanej
sol
olej

na ryzu:
1 a 1/2 hrnceka Basmati ryze
5ks klincekov
2 male kusky skorice
1 bobkovy list
1/2 lyzicky feniklovych semien
sol
2 zelene kardamomy
ghee

4 lyzice mlieka
niekolko blizien safranu


Krevetove Biryani




AKO POSTUPOVAT:

Ocistime krevety a dobre poumyvame. Dame ich do misky, osolime a pridame ostatne suroviny na marinadu, dobre premiesame a nechame 1 hod. marinovat. V hlbsej panvici zohrejeme olej a oprazime marinovane krevety, prazime asi 2 minuty. Dame na tanier a odlozime bokom.

Krevetove Biryani


Ryzu si na 30 minut namocime do vody.

Krevetove Biryani


Na masala:
V hlbsej panvici zohrejeme olej a oprazime na nom do makka na pasiky nakrajanu cibulu. Pridame cesnakovo-zazvorovu pastu a 2 minutky opekame. Pridame nadrobno nakrajane rajciny a kurkumu a opekame, kym sa rajciny celkom nerozpadnu. Pridame dahi, pridame opecene krevety, premiesame, zakryjeme a 3 minuty na slabom ohni podusime.

Krevetove Biryani


Pridame nasekanu koriandrovu vnat, susenu matu a garam masala, premiesame a podusime dalsie 2 minuty. Potom odstavime z ohna.

Krevetove Biryani


Na ryzu:
Do hrnca nalejeme 4 pohare vody, pridame sol, koreniny na ryzu a vodu privedieme do varu. Ked sa voda zacne varit, pridame ryzu, ktoru sme vopred namacali a na miernom ohni uvarime do makka. Uvarenu ryzu scedime, ale koreniny v nej nechame.

Krevetove Biryani


Zohrejeme 4 lyzice mlieka a do tepleho (nie horuceho) mlieka vlozime na chvilku niekolko blizien safranu. Dno pekaca vymastime s ghee. Ulozime vrstvu uvarenej ryze. Na ryzu dame vrstvu podusenych kreviet, poprasime troskou garam masala a nasekanej koriandrovej vnate, prelejeme 2 lyzicami mlieka, v ktorom sme namocili safran, ulozime dalsiu vrstvu uvarenej ryze, kreviet, stipka garam masala, troska koriandrovej vnate a preliat zbytkom mlieka so safranom a na vrch ulozit poslednu vrstvu ryze. Pekac zakryjeme natesno alobalom a ten este prikryjeme pokrievkou.

Krevetove Biryani


Ruru predohrejeme na 200st. a pecieme 25 minut. Mozete podavat s raitou a pappadmi.

2 komentáre:

  1. Miska super! Nie je nad to, ked ta pochvali niekto kto sa v jedle vyzna alebo chlap, ktory ma mamu vynikajucu kucharku alebo ked navaris niekomu z inej krajiny jeho jedlo!!! (poznam to s talianmi :-)

    OdpovedaťOdstrániť