nedeľa, 19. júna 2011

Arbi kari


Arbi kari



CO POTREBUJETE:

olej
1/2 lyzicky tmavej rimskej rasce (shah jeera)
2 cervene cibule; urobit z nich puree
2 stredne velke rajciny; urobit z nich puree
1/3 lyzicky kurkumy
1/2 lyzicky kasmirskeho chilli korenia
1 lyzicka garam masala
sol
medzi prsty senovky greckej - susenych listkov
voda asi 50ml
100ml kokosoveho mlieka
za hrst koriandrovej vnate


Arbi kari



AKO POSTUPOVAT:

Hluzy arbi umyjeme pod tecucou vodou a vlozime do tlakoveho hrnca. Nalejeme tolko vody, aby boli ponorene a dame varit pod tlakom. Ked hrniec prvykrat pusti paru, ohen vypneme a paru nechame samovolne uniknut, az potom hrniec otvorime a hluzy nechame trocha vychladnut, aby nam prsty nepopalili, ked ich budeme supat. Vychladnute osupeme, ale pozor, su slizke a smyklave, tak hrozi, ze vam pocas supania niekolkokrat vyletia z ruk :) Pripomenulo mi to Juliu v Pretty woman...."svine klouzave..".





1



V hrnci zohrejeme olej, pridame rimsku rascu a nechame prasknut.

2



Pridame cibulove a rajcinove puree, privedieme do varu, ohen zmiernime a zakryte podusime 2-3 minuty.

3



Pridame kurkumu, chilli korenie, garam masala a senovku.

4



Zalejeme asi 50ml vody a osolime. Privedieme do varu, ohen zmiernime a zakryte znova 2-3 minuty povarime.

5



Pridame arbi, ktore sme nakrajali na stvrtky.

6



Pridame kokosove mlieko, premiesame a minutu nechame povarit.

7



Odstavime z ohna a primiesame nasekanu koriandrovu vnat.

8



Podavame s dusenou ryzou, jednoduchym pulaom alebo plackami.




Rovnako mozete postupovat aj s pouzitim zemiakov. Zemiaky si najprv uvarime v supke, osupeme a nakrajame a postupujeme rovnako ako s uvarenym Arbi.


Zemiakove kari


10 komentárov:

  1. To bola super ukazka, mne sa ten film velmi paci, aj ked s odstupom casu mi to cele pride velmi vtipne, teda ta doba a cela kompozicia toho filmu...To kari vyzera uzasne, mna by velmi zaujimalo, ze ako vlastne chutia tie hluzy?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Arbi ma nevyraznu chut, preto musi byt kari/omacka dobre ochutena. Mozes to kludne skusit aj s uvarenymi zemiakmi, ta omacka bola fajnova ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Varila jsem z brambor protoze ty hlizy bych asi v CR nesehnala, ale i tak to je vyborne. Nevim sice jak by chutnal original, ale tohle hodne dobre, uz se tesim na obed :-) Byla to pro me hra s barvami a vunemi. Pomazanka z cocky je taky mnamka, prave jsem ji posnidala. Tesim se na dalsi recepty.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem :) som velmi rada, ze kari chutilo a takisto natierka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Prosím, jak se dělá cibulove a rajcinove puree???
    Dík

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja to len normalne v mixeri rozmixujem na kasu bez pridania vody.

      Odstrániť
  6. Ahoj Miska, skusila som aj tento recept so zemiakmi a vsetkym chutil, co je hlavne:) Pre mna som tam dala vela cili a zemiacky sa mi zdali nejako bez chuti. Inspirovala si ma aj s tou sosovicovou pomazankou a urobila som improvizovanu fazulovu a velmi sa z nej tesim:). Sosovicovu skusim nabuduce. Vdaka za recept! KatarinaK.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vypadá to výborně. Také se snažím vařit po indicku. Objednala jsem si všemožné koření a smažím ho v oleji předtím, než přidám další obsah.
    Děkuji za recept.
    Miluna

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, spravne :) Tym sa zintenzivni chut a vona korenia. Kazdy postup ma svoj vyznam :)

      Odstrániť