sobota, 18. júna 2011

Jogurtové žemle

Tieto žemle sú veľmi mäkké a hodia sa aj na domáci hamburger. (Nie je to recept na pravé hamburgerové žemle.)



22jogurtove zemle a knedla 027




ČO POTREBUJETE (na 19ks pagáčov):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky (použila som Maida)
3/4 hrnčeka redšieho bieleho nesladeného jogurtu
2 lyžičky sušeného droždia
1 lyžicu cukru
1/2 hrnčeka roztopeného masla
1 vajce + 1 vajce na potretie pred pečením
soľ

na posypanie:
sezamové semená



22jogurtove zemle a knedla 023




AKO POSTUPOVAŤ:

Múku dáme do misky. Do nej zamiešame soľ, cukor a sušené droždie. Jogurt musí mať izbovú teplotu. Vmiešame doňho vajce izbovej teploty a roztopené teplé maslo (nie horúce). Mokré suroviny vlejeme k múke a vypracujeme cesto.

Cesto necháme v miske kysnúť asi 1 hodinu.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a vykrojíme pohárom žemle (alebo malé pagáče). Žemle uložíme na suchý plech kúsok od seba, pretože ešte nakysnú. Necháme ich ešte 30 minút kysnúť na plechu.

22jogurtove zemle a knedla 001


Rúru si predohrejeme na 200st. Žemle pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Dáme ich piecť na 200st., asi 15-20 minút.



22jogurtove zemle a knedla 024

1 komentár: