utorok 19. júla 2011

Sosovicova natierka

Sosovicova natierka



CO POTREBUJETE:

100ml Toor dal (alebo oranzovej lupanej sosovice)
200ml vody
1/3 lyzicky mletej kurkumy

2 lyzice oleja
stipka asafoetida
¾ lyzicky tmavej rimskej rasce (shah jeera)
1 cervena susena chilli papricka
3 struciky cesnaky
1 mensia cervena cibula
sol
hrst koriandrovej vnate
1 lyzica stavy z limetky (alebo citrona)


Sosovicova natierka



AKO POSTUPOVAT:

Toor dal preplachneme a namocime na 1 hodinu do vody. Potom vodu scedime, toor dal dame do hrnca a zalejeme asi 200ml vody, pridame kurkumu a vodu privedieme k varu. Toor dal varime na miernom ohni domakka. Ak sa voda vyvari, pridame po troche vriacu vodu. Dal varime asi 15-20 minut.

Ked mame Toor dal uvareny, v panvici zohrejeme olej. Pridame rimsku rascu, asafoetida a chilli papricku. Korenie restujeme kym rimska rasca  neuvolni vonu. Potom pridame cesnak a cibulu a restujeme domakka.

Pridame uvareny toor dal spolu s vodou, ktora v nom zostala. Osolime a na silnom ohni varime za obcasneho premiesania, az kym neshustne na pozadovanu konzistenciu natierky. Mozeme si pomoct aj roztlacatkom (ktore pouzivam na zemiaky). Treba na dal davat pozor a neodchadzat od panvice, moze sa stat, ze zhustne rychlo (hlavne ku koncu) a prihori. Ked toor dal zhustne, ohen vypneme a vmiesame trocha koriandrovej vnate a stavu z limetky (alebo citrona).

Sosovicova natierka

Sosovicova natierka


Premiesame, dame do misky a nechame vychladnut.


Sosovicova natierka



Mozete skladovat v chladnicke. Podavame s chlebom alebo pecivom.



Okrem ineho tato natierka je taka dobra, ze sa nemusite bat ju ponuknut ani vasim detom. Urobte im sendvice, kde na chlebik natriete trocha sosovicovej natierky, date kustik masla a platok syra. Sendvice im zapecte a mate pre ne dobru veceru.

Sosovicova natierka

8 komentárov:

  1. mnam, sosovickovu natierku by som si dala aj ked nedelim:-))delili sme s mamou 1,5 roka a mame obidve odvtedy pokazeny metabolizmus, zaludok, travenie. Ale schudli sme a boli sme krasne stihle, pre 10 rokmi:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čočkoá pomazánka vypadá svkěle, určitě ji zkusím napodobit s čočkou červenou, kterou strašně ráda používám. A zeleninových pomazánek není nikdy dost. Takže moc díky za tip a přeju pevnou vůli a dostatek fantazie na vaření s dělenou stravou.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ooh,Miska..ako ti len zavidim to krasne nadsenie, s kt.si sa pustila do chudnutia..taaak dobre sa to cita..moc ta obdivujem,a moc tuzim potom,aby aj mna konecne pochytilo take nadsenie,lebo mi je ho uz siiilno treba..drzme si teda palceky navzajom:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Diky kocky :) @Martinka drzim aj ja tebe palceky, aby ta chytilo odhodlanie :) @Madla s tou fantaziou...no trocha sa bojim zivocisnych dni, tam sa mi zda menej moznosti pre mne, kvoli tomu slabemu vyberu zeleniny na salaty...uvidime, do kedy ta fantazia a inspiracie budu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak tohle je přesně moje gusto! Čočku miluji :-D Míšo, držím Ti palce, dělená strava tělu dělá velmi dobře
    P.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Diky :) Po 2 dnoch mam pocit lahsieho zaludka, ale nie hladu, takze zatial je to dobreee :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Miska, aj ty delis? Co si sa tak rozhodla? Super! Dobre, ze som sem nakukla
    Lucy

    OdpovedaťOdstrániť