Tieto placky sa často pripravujú na raňajky v rodine môjho manžela. Sú ako ochutené chapati a podávajú sa buď samotné alebo si k nim môžete dať lyžičku bieleho jogurtu, či vaše obľúbené chutney.
Do mixéra na koreniny vložíme nadrobno nakrájanú cibuľu, koriandrovú vňať, ktorú sme si tiež nakrájali vopred, feniklové semená, rímsku rascu a chvíľočku pomixujeme. Nerozmixujte to na celkom hladkú zmes.
Do misky dáme múku, soľ a pridáme rozmixovanú zmes. Prstami ju zapracujeme do múky. Pridáme lyžicu ghee a troška vody a vypracujeme pevné cesto. Vodu pridávajte po troškách postupne. Cesto potom troška poprášime múkou, necháme ležať v miske, ktorú zakryjeme čistou kuchynskou utierkou a na 30 minút necháme odpočívať.
Potom si cesto rozdelíme na rovnaké časti a vymodelujeme v dlaniach guľôčky.
Dáme si zohriať panvicu. Keď na ňu budeme placky klásť, musí byť poriadne horúca. Až keď sa z panvice začne dymiť, oheň trocha zmiernime.
Postupne pracujeme s každou guľôčkou zvlášť. Vezmeme ju do dlaní a ľahko stlačíme. Obalíme v múke a položíme na pracovnú dosku. Vyvaľkáme guľatú placku. Nesmie byť taká tenučká ako na chapati, ale ani nie príliš hrubá, aby sa dobre prepiekla.
Placku položíme na zohriatu panvicu. Chvíľočku opekáme a otočíme na druhú stranu.
Placku potrieme ghee a hneď otočíme. Stranu, ktorú sme potreli ghee opekáme dohneda...
... potom znova otočíme a dopečieme druhú stranu.
ČO POTREBUJETE (na 11ks):
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)
2 hrnčeky múky Atta (celozrnná múka)
soľ
1 lyžica ghee
voda
1 veľká červená cibuľa
hrsť koriandrovej vňate
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička feniklových semien
ghee na opekanie placiek
AKO POSTUPOVAŤ:
Do mixéra na koreniny vložíme nadrobno nakrájanú cibuľu, koriandrovú vňať, ktorú sme si tiež nakrájali vopred, feniklové semená, rímsku rascu a chvíľočku pomixujeme. Nerozmixujte to na celkom hladkú zmes.
Do misky dáme múku, soľ a pridáme rozmixovanú zmes. Prstami ju zapracujeme do múky. Pridáme lyžicu ghee a troška vody a vypracujeme pevné cesto. Vodu pridávajte po troškách postupne. Cesto potom troška poprášime múkou, necháme ležať v miske, ktorú zakryjeme čistou kuchynskou utierkou a na 30 minút necháme odpočívať.
Potom si cesto rozdelíme na rovnaké časti a vymodelujeme v dlaniach guľôčky.
Dáme si zohriať panvicu. Keď na ňu budeme placky klásť, musí byť poriadne horúca. Až keď sa z panvice začne dymiť, oheň trocha zmiernime.
Postupne pracujeme s každou guľôčkou zvlášť. Vezmeme ju do dlaní a ľahko stlačíme. Obalíme v múke a položíme na pracovnú dosku. Vyvaľkáme guľatú placku. Nesmie byť taká tenučká ako na chapati, ale ani nie príliš hrubá, aby sa dobre prepiekla.
Placku položíme na zohriatu panvicu. Chvíľočku opekáme a otočíme na druhú stranu.
Placku potrieme ghee a hneď otočíme. Stranu, ktorú sme potreli ghee opekáme dohneda...
... potom znova otočíme a dopečieme druhú stranu.
Hotové placky ukladáme do čistej kuchynskej utierky alebo hneď podávame. Podávame napr. so Zeleným chutney.
Moja asistentka 🥰
Miška,ty mi ale robíš v túto neskorú nočnú hodinu chute :).Jááj, tak by som si dala, vyzerajú na zahryznutie.
OdpovedaťOdstrániť