piatok 9. septembra 2011

Besan Roti / Flat bread made of chickpea flour

besan roti




CO POTREBUJETE (na 7ks):

sol / salt
2 lyzice Ghee / 2tbsp of ghee
voda izbovej teploty podla potreby / water

celozrnna muka Atta na valkanie placiek / Atta flour for rolling roti
ghee pocas pecenia / ghee for cooking roti



besan roti




AKO POSTUPOVAT:

Do misky preosejeme muku Besan, pridame sol a zamiesame. V strede urobime malu jamku, kde nalejeme troska vody a pridame ghee, zacneme prstami spracovavat cesto. Postupne pridavame vodu podla potreby a vypracujeme pevne, nelepive cesto. Odlozime ho do misky, ktoru prikryjeme cistou kuchynskou utierkou a cesto nechame 30 minut odlezat. / Keep besan flour and salt in the bowl and stir. Pour some water and add ghee. Start stiring it with your fingers. Add water a little at the time to make dough. Keep the dough in the bowl, cover with clean cotton cloth and let rest for 30 minutes.




Cesto rozdelime na rovnako velke gulocky, ktore su o nieco vacsie ako pinpongova lopticka. S kazdou pracujeme zvlast. Dame si zohriat panvicu. / Divide the dough into the same size parts, to make small balls. Heat the tava.

Vezmeme gulocku, splostime ju v dlaniach a obalime v muke Atta. / Take one part of the dough at the time. Flatten the ball between your palms, cover with atta flour. Roll the ball to make flat roti.




Ked je panvica dostatocne horuca, ohen zmiernime na stredne silny. Vyvalkame tensiu placku, ktoru polozime na zohriatu panvicu a po jej okrajoch nakvapkame lyzickou troska ghee. / When tava is hot reduce the flame to medium heat. Place roti on the tava and add few drops of ghee on its edge.




Chvilku opekame, obratime a zasa chvilku opekame. Obratie ju niekolkokrat, kym nie je z oboch stran do hneda. Hotovu placku vlozime do cistej kuchynskej utierky, aby neoschli a nevychladli. / Fry for a minute and flip. Flip it often, until it is cooked from both sides. Place roti in clean cotton cloth and continue with the rest of the dough. Serve hot.




Mozeme podavat rovnako ako Chapati.

9 komentárov:

  1. Miska ty si pisala, ze je to to iste ako channa dal, ze?
    Keby som pomlela channa dal, dalo by sa pouzit namiesto muky besan?
    L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lucy channa dal to asi nebude, skor ten mensi hnedy cicer, ale fakt 100% neviem, neskusala som to doma vyrabat....teoreticky by si to mohla vyrobit doma, ale presny navod ti nepoviem, lebo nemam overene....ale ked nemam Besan a chcem na bezvajecne cesticko, uvarim cicer a rozmixujem s troskou vody-to je ako keby som besan zmiesala s troskou vody a dostanem cesticko-kasicku.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. O Besane tu http://en.wikipedia.org/wiki/Gram_flour

    OdpovedaťOdstrániť
  4. fuuuha vypadá to ako svokrine lokše :-) BTW, Miška ty sa poznáš s &Katkou Krištofovou? &je to spolužiačka a kamarátka môjho manžela :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Katku Kristofovu som spoznala na fejsbuku cez moj blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ... moje moc moc oblubene.. a hlavne vela Amul masla na vrch... mnamko velke..

    Darina

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Miska, vdaka. V tvojom recepte na sladke placky Puran Poli pises, ze sa moze pouzit aj besan, ak nie je channa dal. Tak som si myslela, ze je to to iste.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Pri Puran Poli je to trosku ine, tam len ak nie je Channa dal, moze sa nahradit besanom, ale myslim, ze besan nie je z channa dal. Besan je z nejakeho druhu cicera, nie z toho klasickeho velkeho.

    OdpovedaťOdstrániť