nedeľa, 6. novembra 2011

Methi Malai Matar

Tak som to nevydrzala a musela som uz dnes uvarit nieco noveho, dobreho a rychleho. Methi = senovka grecka, malai = smotana, matar = hrasok.



22methi malai matar 022


CO POTREBUJETE:

300ml hrasku (cerstvy, mrazeny alebo suchy)
3 lyzice nesolenych kesu orechov
voda (alebo mlieko) na namocenie kesu orechov
olej alebo ghee
1/2 lyzicky tmavej rimskej rasce (shah jeera)
3 stredne velke cervene cibule
1/2 lyzicky cesnakovo-zazvorovej pasty
voda (alebo mlieko) na podliatie; podla potreby
1/2 lyzicky kasmirskeho chilli korenia
1/4 lyzicky kurkumy
1 lyzicka garam masala
sol
50ml smotany (malai)




22methi malai matar 035



AKO POSTUPOVAT:

Kesu orechy namocime na 30 minut do vody alebo mlieka. Vody, ci mlieka len tolko, aby boli orechy ponorene.

22methi malai matar 002


Z orechov a vody (ci mlieka) vymixujeme pastu.

V hrnci zohrejeme olej alebo ghee a pridame rimsku rascu. Nechame ho na miernom ohni poprazit chvilku, kym neuvolni vonu a nezmeni troska farbu (pozor, aby nezhorela!).


22methi malai matar 009


Pridame nadrobno nakrajanu cibulu a cesnakovo-zazvorovu pastu...

22methi malai matar 010


... a opekame, kym cibula nezmakne a nezosklovatie.

22methi malai matar 013


Pridame pastu z kesu orechov a premiesame.

Podlejeme troskou vody alebo mlieka (pozor, nie vela, vysledne jedlo ma skor hustejsiu konzistenciu) a nechame na miernom ohni asi 2 minutky povarit. Premiesavame.

22methi malai matar 014


Pridame kasmirske chilli korenie, kurkumu a garam masala a premiesame.

22methi malai matar 015

22methi malai matar 016


Pridame smotanu (mozete pouzit miesto smotany aj kokosove mlieko, ak chcete.. len uz to nebude "malai") a premiesame.

22methi malai matar 017


Osolime a zasa premiesame.

Pridame hrasok. Ak pouzijete mrazeny, nechajte ho pred pridanim trocha rozmrznut. Ak pouzijete suseny, treba si ho na noc namocit do vodya rano uvarit do makka. Mozete pouzit aj cerstvy. Pridame hned aj senovku grecku a premiesame.

22methi malai matar 018

22methi malai matar 019


Hrasok nechame zasa asi 2 minutky prejst varom (bez zakryvania hrnca), ohen na mierno. Ak by to bolo prilis huste, mozete pridat trosicka vody pred varom.

Hotovy hrasok nechame pod pokrievkou este 5-10 minut odpocivat.


Podavame napriklad s Chapati.

1 komentár:

  1. Vynikajuce! So susenym zelenym hrachom, kokosovym mliekom a bez senovky, ktoru zatial nemam. Zaradim medzi svoje oblubene jedla. Dakujem a zdravim do Indie.

    OdpovedaťOdstrániť