piatok, 20. januára 2012

Chlieb nas kazdodenny...

Ked som odisla zo Slovenska, velmi mi po case chybal nas slovensky chlieb. To co predavaju v Indii nie je ani chlieb, ani pecivo, neviem co to je, ale ked to clovek da do ust, uplne to zmizne. Len co som mala svoj prvy (asi aj posledny) sporak s rurou, zacala som skusat piect chlieb a pecivo sama. Zaciatky boli tazke.... chlieb nenakysol, drozdie zostalo v gulockach roztrusene v muke....presoleny, nedosoleny....vnutri surovy, nedopeceny....tvrde rozky....cudne tvary....chlieb prilis praskal (co sa mi aj dnes este obcas stane), po nakysnuti sa rozplasol alebo naopak bola striedka prilis tuha. Skusila som teda ine kvasnice a naucila sa pracovat najprv s obidvomi druhmi, ktore bolo mozne v obchode zakupit. A potom chlebik zacal rast, kysnut, krasniet. Vychytala som vsetky "muchy" a skusala a skusala, az kym som neupiekla svoj prvy (pre mna) dokonaly chlieb. Poviem vam, mala som vacsiu radost nez z nejakeho kupeneho darceka. A tak skusam teraz kazdy recept, ktory sa mi pozdava, ale hlavne milujem tu vonu cerstvo pecuceho sa peciva. Je to ako chodit skoro rano okolo pekarne. Este aj chlapcom, co tu (v liahni) pracuju vykruca nos, co to odkial rozvoniava :)



1



Rozteky su vyborne, makkucke, urcite ich budem na ranajky pekavat castejsie. Piekla som ich na 190-200st, 20-25 minut (kazdy pozna svoju ruru, treba si to prisposobit).


2



CO POTREBUJETE (na priblizne 16ks):

1/2kg hladkej muky
(pouzila som Maida, co je ako hladka 00)
1 plocha lyzica suseneho drozdia
300ml mlieka
1 lyzicka krystaloveho cukru
1 lyzicka soli
1 a 1/2 lyzice bravcovej masti
(pouzila som ghee)



AKO POSTUPOVAT:

Zo surovin vypracujeme cesto, ktore nechame 1 hodinu kysnut. Znova cesto premiesime a rozdelime na 2 polovice. Kazdu zvlast rozvalkame na kruh a rozrezeme na 8 rovnako velkych trojuholnickov. Kazdy trojuholnicek smerom od najsirsej strany zrolujeme. Rozteky ulozie na mukou popraseny plech a potrieme rozslahanym bielkom izbovej teploty. Nechame ich este aspon 30 minut podkysnut. Pecieme na 180st. asi 25-30 minut do hneda.

15 komentárov:

  1. Rohlicky jsou nadherne, taky premyslim, ze se do domaciho peciva vic opru, ale nejak porad nebyl cas, takze jsem ani ten domaci chleba poradny jeste neudelala... Moc pekne fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem. Mne sa nedari s ciabattou, ale je mozne, ze moja piecka slabo hreje, lebo ciabatta potrebuje asi viac nez 250st. Este jeden recept na nu skusim a potom uz to asi necham.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vydarene rohlicky, mne sa este taketo nepodarili, musim dalej skusat. Urobila som klik na Vas chlebik, no a ten teda je, len sa do neho pustit, len tak bez vsetkeho. Heli

    OdpovedaťOdstrániť
  4. co ja by som dala, keby mi niekto upecie taketo paradne rohlicky na ranajky!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miška tvoj blog je úúúúžasný tak som si dovolila ti dať ocenenie :) máš ho u mňa na blogu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. veru, tieto rohlicky vyzeraju fantasticky! ja sa tiez pohravam s myslienkou na domace chlebove pecenie, asi sa na to dam :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Miška, taktiež u mňa máš už spomínané ocenenie za tento skvelý blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jej dakujem vam obom :) ja si to necham do buduceho prispevku na blogu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Miska, veru, veru, ja som doteraz neprisla na to, ako upiect dokonaly chlieb. Vacsinou ho mam tvrdy a nenadychany. Mozno slabo miesim? Daj pls nejaky tipy, ako urobit perfis chlebik :-)Lucy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lucy ja som sice neni ziadna odbornicka, ale z vlastnej skusenosti viem, ze dolezita je teplota tekutiny, aby cesto dobre kyslo, potom cerstvost kvasnic, cesto treba dobre premiesit, to znamena aj 10 minut, najlepsie formou "stretch and fold" a to aj 2-3krat pocas kysnutia. Pred samotnym pecenim ho vytvarovat a nechat poriadne nakysnut. Nechavam ho cez noc v piecke, rano uz donho nestucham, aby neklesol, len ho potriem vlaznou podobou zlahka a dam piect. Pred dopecenim asi 15 minut ho znova potriem tou vodou.

      Odstrániť
  10. *vlaznou vodou (neviem ako mi tam ta podoba vbehla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dakujem za rady, musim len skusat. Fotky nadherne ako vzdy :-)L.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ... vôňa čerstvo upečeného chleba je neopísateľná a pre mňa osobne predstavuje vôňu domova ... Miška, máš u mňa na blogu malú pozornosť :)

    OdpovedaťOdstrániť