streda 15. februára 2012

Rybacie kokosové karí

Mám veľmi rada rybacie karí. Väčšinou, keď sa varia rybky, tak je celý ten deň rybkový. To znamená, pekné kúsky sa použijú na vyprážanie a tie škaredšie (ale stále jedlé) sa nevyhodia, ale sa použijú do karí. Samozrejme do karí pridáme aj pár pekných kúskov. A môj najväčší kritik dnes chválil 🙂


Rybacie kokosove kari




ČO POTREBUJETE:

asi 9ks naporcovanej ryby (použila som pomfret)

2 lyžičky semienok koriandru
2 sušené kašmírske červené chilli papričky 
4ks guľatého čierneho korenia

1 stredne veľká červená cibuľa 
strúhaný čerstvý kokos z polovice orecha (asi 250ml pohár)

olej
1 menšia červená cibuľa 
1/2 lyžičky tmavéj rímskej rasce (shah jeera)
2 strúčiky cesnaku

soľ
2 lupienky Kokum
voda podľa potreby
čerstvá koriandrova vňať 


Rybacie kokosove kari




AKO POSTUPOVAŤ:

Kúsky ryby umyjeme a osušíme.

Sušené chilli papričky, koriandrové semená a guľaté čierne korenie dáme do mixéra na korenie (možete použiť mažiarik) a pomelieme.

Rybacie kokosove kari


V tomto korení obalíme ryby a necháme pol hodinu odležať.

Rybacie kokosove kari



Stredne veľkú cibuľu nakrájame na menšie kusy a dáme do mixéra. Pridáme strúhaný kokos a asi 50ml vody. Vymixujeme na pastu a odložíme bokom.

Rybacie kokosove kari



Potom si v hlbšom hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, nakrájaný cesnak a nakrájanú cibuľu a popražíme domäkka.

Rybacie kokosove kari



Pridáme kúsky ryby a opečieme z každej strany minútku.

Rybacie kokosove kari



Pridáme kokosov-cibuľovú pastu a prilejeme vodu podľa potreby. Karí nesmie byť polievkové, skôr ako taká omáčka.

Rybacie kokosove kari



Osolíme, privedieme k varu a na miernom ohni, zakryté povaríme 5 minút.

Pridáme Kokum a prehrejeme chvíľku. Hrniec odložíme z ohňa a karí posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou. Hrniec zakryjeme a karí necháme 15 minút odležať.

Rybacie kokosove kari


2 komentáre:

  1. nadherne jedlo, snazim sa predstavit si tie chute, no posobi to na mna velmi lakavo a uuuzasne exoticky. mnam! :)skoda ze sa neda aspon ovonat,ked nie aj ochutnat cez internet... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem @mary :) viem, ze k tomuto receptu bude tazke zohnat suroviny (asi aj nemozne napr. kokum), ale ak tu kliknes na predchadzajuci recept (dnes som dala dva rybickove), tak ten by sa mal dat lahsie uvarit aj na Slovensku. A je to tiez dobra rybka.

    OdpovedaťOdstrániť