streda, 15. februára 2012

Rybacie kokosove kari

Mam velmi rada rybacie kari, ktore vari moja svagrina (manzelova sestra). A tak som ju poprosila minuly tyzden, aby mi napisala recept na jedno z nich. Vacsinou, ked sa varia rybky, tak je cely ten den rybkovy. To znamena, pekne kusky sa pouziju na vysmazanie a tie skaredsie (ale stale jedle) sa nevyhodia, ale sa pouziju do kari. Samozrejme do kari pridame aj par peknych kuskov. A moj najvacsi kritik dnes chvalil, ze chuti presne ako u jeho sestry :)


Rybacie kokosove kari




CO POTREBUJETE:

asi 9ks naporcovanej ryby (pouzila som pomfret)

2 lyzicky semienok koriandru
2 susene kasmirske cervene chilli papricky
4ks gulateho cierneho korenia

1 stredne velka cervena cibula
stryhany cerstvy kokos z polovice orecha (asi 250ml pohar)

olej
1 mensia cervena cibula
1/2 lyzicky tmaveho rimskeho kminu (shah jeera)
2 struciky cesnaku

sol
2 lupienky Kokum
voda podla potreby
cerstva koriandrova vnat


Rybacie kokosove kari




AKO POSTUPOVAT:

Kusky ryby umyjeme a osusime.

Susene chilli papricky, koriandrove semena a gulate cierne korenie dame do mixera na korenie (mozete pouzit maziarik) a pomelieme.

Rybacie kokosove kari


V tomto koreni obalime ryby a nechame pol hodinu odlezat.

Rybacie kokosove kari



Stredne velku cibulu nakrajame na mensie kusy a dame do mixera. Pridame struhany kokos a asi 50ml vody. Vymixujeme na pastu a odlozime bokom.

Rybacie kokosove kari



Potom si v hlbsom hrnci zohrejeme olej. Pridame rimsky kmin, nakrajany cesnak a nakrajanu cibulu a poprazime do makka.

Rybacie kokosove kari



Pridame kusky ryby a opecieme z kazdej strany minutku.

Rybacie kokosove kari



Pridame kokosov-cibulovu pastu a prilejeme vodu podla potreby. Kari nesmie byt polievkove, skor ako taka omacka.

Rybacie kokosove kari



Osolime, privedieme do varu a na miernom ohni, zakryte povarime 5 minut.

Pridame Kokum a prehrejeme chvilku. Hrniec odlozime z ohna a kari posypeme nasekanou koriandrovou vnatou. Hrniec zakryjeme a necham 15 minut odlezat.

Rybacie kokosove kari


2 komentáre:

  1. nadherne jedlo, snazim sa predstavit si tie chute, no posobi to na mna velmi lakavo a uuuzasne exoticky. mnam! :)skoda ze sa neda aspon ovonat,ked nie aj ochutnat cez internet... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem @mary :) viem, ze k tomuto receptu bude tazke zohnat suroviny (asi aj nemozne napr. kokum), ale ak tu kliknes na predchadzajuci recept (dnes som dala dva rybickove), tak ten by sa mal dat lahsie uvarit aj na Slovensku. A je to tiez dobra rybka.

    OdpovedaťOdstrániť