pondelok, 19. marca 2012

Malai kofta kari

Dnes som sa konecne odhodlala na tento recept. Odradzal ma tym, ze sa mi zdal zlozity na pripravu. Opak bol pravdou. Potrebuje len male predpripravy a potom uz to ide dokopy takou rychlostou, ze sa uz neviete dockat obeda :) Recept mam od sefkuchara (Umang Datta), ktory sa podelil aj o recept na prave Makhani. Rano som ho este stihla na "fejsbuku" skonzultovat ohladom par detailov a potom som sa pustila do varenia...


Malai kofta curry




CO POTREBUJETE:

na kofty:
200g paneeru
1 stredne velky zemiak; uvareny v supke
mlety zeleny kardamon
1 lyzica kukuricneho skrobu (nemusi byt)
sol
susene marhule; namocit aspon na 1 hodinu do vody
(ako napln miesto marhuli sa mozu pouzit aj hrozienka)
kesu orechy
kukuricny skrob na obalovanie
olej na vysmazanie

na omacku:
2 stredne velke cervene cibule
2 stredne velke paradajky
olej
50g kesu orechov (vopred 10 minut povarit vo vode)
1/2 lyzicky cesnakovo-zazvorovej pasty
1 plocha lyzicka garam masala
1/4 lyzicky kasmirskeho mleteho chilli korenia
1/2 lyzicky susenych listockov senovky greckej
sol
2 plne lyzice sladkej smotany
niekolko blizien safranu
voda podla potreby na upravenie hustoty omacky


Malai kofta curry




AKO POSTUPOVAT:


Aloo Paneer kofta



kofty:

Susene marhule si na hodinku namocime vo vode. Potom koncek odkrojime a nozikom urobime kapsicku. Do kazdej vlozime kesu orech a odlozime si ich bokom az do dalsieho pouzitia v recepte.

1


Paneer vidlickou v miske rozdrvime na drobnucko. Pridame sol, mlety kardamom, kukuricny skrob (robila som kofty uz aj bez skrobu a nerozpadli sa, takze ho mozete aj vynechat)...

Malai kofta curry


.... zemiak uvareny v supke, osupany a nastruhany najemno. Vareskou (alebo rukou) sformujeme cesto.

Malai kofta curry


Cesto rozdelime na rovnake casti. Do dlane si urobime z jednej casti hrubsiu placku, vlozime marhulu s orechom a tu cestom obalime. Vytvarujeme gulocku. Postupne si takto urobime vsetky kofty. Potom ich obalime v kukuricnej mucke (maizene).

Malai kofta curry

Malai kofta curry


Vo woku rozpalime olej (kofty musia byt napoly ponorene pri vysmazani. Olej musi byt poriadne horuci, ked vlozime kofty, aby sa varili v nom. Ked je olej horuci, vlozime opatrne kofty a nemiesame, aby sme ich neporusili a nerozpadli sa. Nechame ich chvilku smazit a olej cez ne pomocou lyzice prelievame. Po chvilke ich obratime. Ked sa ich povrch zatiahne, mozete ich pregulovat v oleji, az kym nie su vysmazene do hneda. Vysmazene kofty vyberieme a ulozime na save kuchynekse papierove obrusky. Odlozime si ich bokom, kym si pripravime omacku.

Malai kofta curry




omacka:

V hlbsej panvici zohrejem olej, pridame cibulu pokrajanu na polkolieska a poprazime na miernom ohni, kym nie je priesvitna. Pridame cesnakovo-zazvorovu pastu a minutku poprazime. Premiesavame. Pridame garam masala, kasmirske chilli korenie, sol a senovku grecku, minutku premiesavame.

Malai kofta curry


Potom pridame nakrajane paradajky a restujeme domakka. Pridame kesu orechy, ktore sme si predvarili a este 2 minutky restujeme. Zmes odlozime z ohna a nechame troska vychladnut.

Malai kofta curry


Pripravenu zmes vymixujeme s asi 200ml vody na hustu omacku, ktoru vratime do hlbsej panvice a privedieme do varu. Ohen zmiernime (bude to pekne bublat a prskat... ako hovorim ja "papulovat" :)

Pridame sladku smotanu a premiesame. Teraz by som mala pridat niekolko blizien safranu, ale nemala som. Ak mate, pridajte ich teraz.

Malai kofta curry


Ak treba omacku trosku zriedit, pridajte po troskach vriacu vodu a premiesajte. Omacka vsak musi byt husta.

Nakoniec vlozime kofty, zlahka premiesame, odstavime z ohna a na 10 minut prikryjeme a nechame odlezat.



Malai kofta curry



Malai Kofta mam najradsej s Naanom, ale mozete si urobit aj Puri, Chapati alebo Paratha. Ked Malai Kofta kari servirujete, mozete ho este posypat troskou nadrobeneho paneeru alebo v restauraciach pouzivaju aj nastruhany cheddar.



Kofty sa po vysmazeni mozu aj zmrazit a ked ich budete potrebovat, vybrat z mraznicky, nechat povolit a zohriat v rure. Take zohriate potom vlozit do cerstvo urobenej omacky.

2 komentáre:

  1. Tento recept se mi moc libi a uricte ho vyzkousim.Mel bych dva dotazy:
    1.Mlety kardamom bohuzel nemam, zato cely ano a hmozdir taky...mam si prasek udelat z celych tobolek nebo jenom ze seminek uvnitr? Nebo je to jedno?
    2.Pro kolik osob je tento recept urcen? Hadam tak 1-2?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V maziariku rozdrvte len semienka, teda rozlusknite tobolku a supku dajte prec. Porcia na osobu je asi 1-2 kofty. S plackami to dost zasyti. Nech sa dari a dufam, ze si pochutite :)

    OdpovedaťOdstrániť