sobota, 12. mája 2012

Dal Makhani

Dnes mam pre vas dalsi recept od sefkuchara a mojho guru indkej kuchyne, Umang Datta. Dal Makhani je oblubenym vegetarianskym kari ako v Indii, tak v zapadnych krajinach. Tento recept je uvedeny tak, ako ho ucia v Kulinarskom institute v Indii buducich sefkucharov a majstrov indickej kuchyne.


22IMG_8629


CO POTREBUJETE:
(hrncek, ktory som pouzila ako odmerku ma 200ml)

1/2 hrnceka  nelupaneho cierneho Urad dal-u
1/4 hrnceka fazule Rajma
1/4 hrnceka Channa dal
400-500ml vody
1 plocha lyzicka zazvoru; nadrobnucko nasekaneho
3-4 cesnaky; nadrobnucko nasekane
1 zelena chilli papricka
sol

na Tadka:
80g masla
1/2 lyzicky tmaveho rimskej rasce
3 struciky cesnaku; nakrajane
stipka Asafoetida
1/2 lyzicky senovky greckej (susenych listkov)
100ml paradajkoveho pyre (najlepsie z cerstvych paradajok, ale mozete pouzit aj pretlak)
1/3 lyzicky kasmirskeho chilli korenia
100ml sladkej slahaskovej smotany

na dokoncenie:
garam masala
maslo


22IMG_8635



AKO POSTUPOVAT:

Urad dal, fazulu Rajma a Channa dal na noc namocime do vody.

22IMG_8592


Rano ich poriadne preplachneme (aj 3-4krat) pod tecucou vodou a dame do tlakoveho hrnca. Zalejeme ich so 400ml vody, pridame sol, nadrobnucko nakrajany zazvor a cesnak a zelenu chilli papricku. Tlakovy hrniec uzavrieme a dame varit. Ked sa ozve prve zasycanie, ohen zmiernime na miernom ohni strukoviny varime 1 hodinu. Potom ohen vypneme, hrniec odstavime z ohna a tlak nechame samovolne uniknut, neotvarame hrniec nasilu!

1


V inom hrnci si roztopime 40g masla. Pridame rimsku rascu a senovku grecku a nechame ich rozvinut vonu. Potom pridame nakrajane cesnaky a asafoetida. Na miernom ohni poprazime, aby cesnak pekne zavonal. Potom pridame paradajkove pyre a na miernom ohni 30 minut varime. Varime to zakryte, ale casto premiesavame. Po 30 minutach musi byt vidno, ako sa maslo a pyre od seba oddelili.
2

3


Teraz pridame uvarene strukoviny spolu s vodou, v ktorej sa varili (ak sa vam voda vyvarila, prilejte trocha vriacej vody z konvice). Pridame 40g masla, kasmirske chilli korenie a sladku smotanu. Dal makhani privedieme k varu a ohen zmiernime. Zakryte varime dalsich 30 minut, casto premiesavame.

22IMG_8609


Vysledne jedlo je kremove. Pri servirovani povrch makhani poprasime s garam masala a dame platok masla.

Mozeme podavat s Naanom, Paratha plackami alebo aj dusenou ryzou.




Poznamka: Pytala som sa Umanga preco taka dlha doba pripravy. Povedal mi, ze ak chcem dosiahnut vyborne kremove Dal Makhani, musim byt trpezliva. Dlhym varenim na slabom ohni strukoviny zostanu kremove a nasiaknu a rozvinu tak uplne vsetky chute surovin. Ak varite bez tlakoveho hrnca, strukoviny treba varit az 4 hodiny! Musim vsak uznat, ze sa oplatilo dat tomuto jedlu cas :)


22IMG_8636

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára