štvrtok, 27. septembra 2012

Hraskova masala (Kerala styl)


hraskova masala kerala styl 035



CO POTREBUJETE:
(hrncek, ktory som pouzila ako odmerku ma 200ml)

2 hrnceky cerstvo nalupaneho alebo mrazeneho hrasku
olej
2 vacsie cervene cibule
2 vacsie paradajky
1/2 lyzicky nastruhaneho cesnaku
1/2 lyzicky nastruhaneho zazvoru
2 ploche lyzice koriandrovych semien
1 susena cervena chilli papricka
1/4 lyzicky mletej kurkumy
voda podla potreby
sol
200ml kokosoveho mlieka
1 lyzicka garam masala

na Tadka:
ghee
1/4 lyzicky tmaveho horcicneho semienka
niekolko kari listockov



hraskova masala kerala styl 037
 


AKO POSTUPOVAT:
 
V hrnci zohrejeme lyzicu oleja. Pridame chilli papricku a koriandrove semienka. Oprazime do hnedkava, aby uvolnili vonu. Dame pozor, aby neprihoreli. Odlozime do misky vychladnut. Nenechavame v tom istom hrnci, pretoze by sa dalej prazili a pouzijeme ho pri dalsom vareni.

1
 

Vychladnute semienka a chilli papricku vymixujeme asi s 1 lyzicou vody na pastu a odlozime bokom do dalsieho pouzitia.

3
 

V tom istom hrnci, v ktorom sme opekali semienka (neumyvajte ho), zohrejeme znova trosku oleja. Pridame nadrobno nakrajanu cibulu a na stredne silnom ohni poprazime do hnedkava. Potom pridame nadrobno nakrajane paradajky a nastruhany cesnak a zazvor. Opekame za obcasneho premiesania, kym sa paradajky nerozpadavaju. Tuto zmes nechame tiez trocha vychladnut a rozmixujeme (bez pridania vody) na pyre. Odlozime ho bokom do dalsieho pouzitia.

4
 

Znova pouzijeme ten isty hrniec. Dame donho hrasok a zalejeme ho vodou tak, aby ho len zakryla, nie viac. Pridame kurkumu a vodu privedieme do varu.

5
 

Ked sa voda zacne varit, pridame pastu z koriandrovych semien a premiesame. Potom pridame cibulovo-paradajkove pyre a na miernom ohni varime asi 5 minut. Omacka, ktora sa nam vytvori musi byt hustejsia, nie vodova.  

6
 

Potom pridame kokosove mlieko, sol a privedieme do varu. Ked sa to zacne varit, pridame garam masala. Premiesame a odstavime z ohna.

7
 

V mensom hrnci zohrejeme 1/2 lyzice ghee. Pridame horcicne semienka a pockame, kym prasknu. Potom vhodime kari listocky, ktore vypraskaju hned. Toto (tadka) hned vlejeme do hraskovej zmesi, co nam pekne zasyci, ked sa horuce ghee dotkne hraskovej masala.

8
 


Premiesame, nechame 10 minut odstat zakryte. Podavame bud s dusenou ryzou alebo s Chapati.  



Inspiracia.

2 komentáre:

  1. hrášok máme radi, aj tento receptík je super :-)

    Milá Miška, všetko najlepšie k meninám, nech sa Ti vždy splnia Tvoje priania, cmuk ♥

    OdpovedaťOdstrániť