štvrtok 6. septembra 2012

Pesarattu (placky z mungo fazuliek)

Su typickymi ranajkovymi plackami v juznej Indii.


Pesarattu (placky z mungo fazuliek)





CO POTREBUJETE (na asi 10 ks):

200ml hrncek zelenych mungo fazuliek
2 lyzicky ryze
sol podla potreby
1 zelena chilli papricka
1 mala cervena cibula
1/2 lyzicky tmavej rimskej rasce


Pesarattu (placky z mungo fazuliek)



AKO POSTUPOVAT:

Mungo fazulky a ryzu si aspon na 8 hodin namocime vo vode. Potom ich dame do mixera, pridame chilli papricku a nakrajanu cibulu, troska vody a vymixujeme na cesto, ako na palacinky.

Pesarattu (placky z mungo fazuliek)


Vymixovane cesto dame do misky, pridame sol a rimsku rascu a premiesame. Cesto nechame fermentovat na teplom mieste aspon 6 hodin. Potom mozeme hned pripravit placky alebo si ho nachystat vecer a na noc ulozit do chladnicky. Mame tak o pracu menej, ak ich chceme na ranajky. Ja som si cesto pripravila vecer a uskladnila v chladnicke.

Pesarattu (placky z mungo fazuliek)


Pri ich peceni postupujeme ako pri Dosa plackach. Rozohrejeme poriadne panvicu. Do jej stredu vylejeme naberacku cesta a od jeho stredu oblou castou naberacky, kruzivym pohybom cesto rozotrieme na tenku placku. Prikryjeme pokrievkou, ohen trocha zmiernime a opekame najprv z jednej strany do hneda (bez oleja!), potom obratime (pri Dosach neobracame) a chvilocku opekame uz bez zakryvania aj z druhej strany. Nechajte placky z prvej strany opiect poriadne, ak ju budete obracat prilis skoro, moze sa vam potrhat.

Pesarattu (placky z mungo fazuliek)


Podavala som so subzi. Ale mozeme ich jest aj s oblubenym chutney.



Pesarattu (placky z mungo fazuliek)

10 komentárov:

  1. Wow! Super recept! Manžel nemůže jednoduché sacharidy (těch pár z rýže snad projde), takže určitě vyzkouším! Jen pro JISTOTU - to mungo se teda nevaří, jen namočí a pak rozmixuje, jo?
    Jinak velká pochvala blogu, jsem ráda, že jsem Vás opět objevila, dřív jsem sjížděla Vaše krásné recepty na topkách ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie mungo nevarit, len namocit a rozmixovat. Dakujem za pochvalu blogu :)

      Odstrániť
  2. Ja takisto veľmi chválim, tento blog som objavila len pred pár dňami, ale neviem sa od neho odtrhnúť... :) Chcela som sa opýtať, či sa dá mungo nahradiť klasickou slovenskou uvarenou fazuľou, nakoľko neviem, kde by som mungo u nás zohnala, alebo či to má podstatne odlišnú chuť :) Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem ako by to dopadlo s obycajnou fazulou, neskusala som. Ale mam tu este takyto recept http://www.receptyzindie2.com/2012/07/toor-dal-chilla.html tam by som skusila toor dal nahradit lupanym suchym hrachom a urad dal vynechat a pouzit trocha ryze. Ale mungo fazulky su myslim dostupne na Slovensku, len neviem v ktorych obchodoch, mozno bio potraviny. Ja sa na to popytam.

      Odstrániť
    2. Obyčajná fazuľa nie!!!

      Odstrániť
  3. Tak som sa spytala ludi na FB, kde by sa dali fazulky zohnat a tu su odpovede:
    V DM drogerii napríklad...
    v bio potravinach :)) napr. bio-obchod.sk, bipo.sk alebo planetafood.sk...
    v bille na bajkalskej som vcera videla
    V Kauflande,v Azijskej predajni a v predajniach zdravej výživy....tam to kupujem :-)
    Mungo fazuľky už dnes kúpiť skoro všade, už to nie je až taká novinka
    ja si to zvycajne kupujem priamo v hypernove alebo v coop jednote. Ale obcas vyuzivam aj tuto webku http://www.bioaktiv.sk/?module=azTec&id=455 vramci BA maju dovoz zdarma

    v Tescu, v ázijských potravinách na Nobelovej ul. (pri Samoške), na Starej Vajnorskej
    aj u nás v maxmed zdrava vyživa...:-)
    aj v kauflande obycajnom maju pri hrachu
    V DM, Bioparku, ale aj v "marketoch" :)
    ja mám pocit že už je hádam všade...aj v Terne niekedy, v DM stále...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli je mozne pouzit mungo dal? Dekuji! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslite take to drobne lupane zlte mungo? Urcite. Hocijaka strukovina sa da pouzit na taketo placky :) Ak zmiesat rozne drobnejsie strukoviny sa da, troska ryze, namacat na noc, rozmixovat, ochutit, sfermentovat a urobit placky. Do cesta sa daju rozmixovat aj rozne semienka, korenia, vnate, chilli, cesnak, cibula... Su potom pod roznymi nazvami. Len tieto konkretne zo zelenych mungo fazuliek maju ten svoj nazov Pesarattu :) Inak je to druh dosa placiek.

      Odstrániť
    2. Dekuju moc za odpoved! Placky urcite vyzkousim! :)

      Odstrániť