streda 7. novembra 2012

Mutton Rassa

Toto baranie kari je ciste rodinny recept. Nenajdete ho nikde v ziadnej kucharskej knihe, takze je to taky maly poklad :). Vymyslela ho teta mojho manzela a zachoval sa vdaka poznamkam mojej svagrinej, ktora si podobne poklady kedysi napisala do zosita. Kedze u nas doma sa je masa pomenej v poslednej dobe, odfotila som pripravu u svagrinej, ked sme boli u nej na navsteve minuly mesiac a recept som si zapisala. Pozor, je to velmi palive kari, ale aj velmi chutne.






CO POTREBUJETE:

1kg baranieho masa (najlepsie zo stehna); nakrajane asi ako do gulasu (aj so spikovymi kostami)

na omacku:
2 stredne velke cervene cibule
1 stredne velke kokosovy orech; nastruhanu duzinu z neho

na pastu:
2 cervene cibule; pokrajane na pasiky
2,5cm cerstveho zazvoru
20-25 stoniek koriandrovej vnate
1 zelena chilli papricka
25ks cesnaku
1 lyzicka koriandrovych semien
8 klincekov
1,5cm skorice
10ks gulateho cierneho korenia

na dokoncenie:
2 plne lyzicky chilli korenia
1 plnsie lyzicky mletej kurkumy
3 plne lyzicky malvani masala (ktora je zvycajne pripravena z tychto surovin: chilli, klinceky, skorica, gulate cierne korenie, muskatovy kvet, bobkovy list, kurkuma)

olej:
3 lyzice na oprazenie pasty
6 lyzic na pripravu masa






AKO POSTUPOVAT:

pasta:
Na rovnej panvici dame 2 lyzice oleja. Ked je horuci zmiernime ho na strednu silu, pridame koriandrove semienka, klinceky, skoricu a gulate korenie (takto za sebou ako su napisane). Dobre ich premiesame v oleji a zakryjeme pokrievkou. Ked pocujeme, ze korenie zacalo praskat vsetky koreniny presunieme na tanierik. Do toho isteho oleja pridame struciky cesnaku. Ked zavnaju a troska zmenia farbu, presunieme ich na tanierik ku koreninam. Do toho isteho oleja pridame zelenu chilli papricku. Ked trocha zvraskavie a zmeni farbu, vyberieme ju ku koreninam a cesnaku. Tieto vsetky suroviny dame do mixera. Pridame k nim umytu koriandrovu vnat a ocisteny zazvor, troska vody a rozmixujeme na hladku pastu.

pasta na omacku:
Do toho isteho oleja, ktory sme pouzili vyssie teraz pridame 2 cervene cibule nakrajane na pasiky a oprazime ich na slabom ohni do hnedkava za casteho miesania. Pridame struhany cerstvy kokos a poprazime spolu s cibulou za saleho miesania a prehadzovania. Kokos musi zostat bledo hnedy. Ak by bolo oleja malo, pridame 1 lyzicu. Tato zmes nesmie byt prilis sucha. Tuto zmes tiez vymixujeme s troskou vody na pastu. Nie celkkom do hladka.

maso:
Pouzijeme velky hrniec. Dame donho 6 lyzic oleja. Ked je dost horuci pridame na drobno nakrajanu cibulu a oprazime ju do hneda. Potom pridame ocistene a nakrajane maso a dobre premiesame. Pridame mlete chilli korenie (mozete pridat len 1 lyzicku a neskor dochutit), kurkumu, malvani masala. Dalej pridame sol a vsetko dobre premiesame. Hrniec zakryjeme plechovym tanierom, na ktory vyleje vodu a maso varime na strednom ohni. Ak sa voda z plechoveho taniera vyvari, dolievame ju. (Mozete pouzit aj tlakovy hrniec.) Maso sa bude varit vo vlastnej stave, netreba ho podlievat vodou. Kazdych 5 minut maso premiesame. Po 20 minutach tanier dame prec a maso dalej varime na silnom ohni za casteho premiesania. Vsetka stava sa vypari. Na spodu hrnca musi zostat len troska stavy z masa. Teraz pridame pastu a vriacu vodu tolko, aby pokryla maso. Hrniec zakryjeme a maso uvarime do makka (asi 20 minut). Potom pridame cibulovo-kokosovu pastu a premiesame. Pockame kym sa kari zacne znova varit. Ochutname a upravime sol a chilli ( Ak ste teraz este dochucovali chilli korenim, je treba kari nechat chvilku prevarit.), ak treba. Vrch kari posypeme trochou nakrajanej cerstvej koriandrovej vnate, hrniec zakryjeme a ohen vypneme. 




servirovanie:
Toto kari sa serviruje s uparenou ryzou alebo indickym pecivom Pav. Na tanieri nesmie chybat cibula nakrajana na pasiky a nakrajane paradajky a samozrejme kusky citrona, ktorym si kari pri podavani pokvapkame.

5 komentárov:

  1. To sa mi páči...rada by som ochutnala :-) A to pečivo pripomínajúce buchty vyzerá lákavo. Už si ho piekla Miška??

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jej,Miška,ďakujeme, že si sa podelila o taký poklad.Tie rodinné, osvedčené recepty sú najlepšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dakujem obom :) Cistinka ano, pav som uz robila. Aj obycajny aj z jogurtoveho cesta. http://www.receptyzindie2.com/2012/09/dahi-pav.html http://www.receptyzindie1.com/2010/10/indicke-pecivo-pav.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nevedela som...ale pozrela som si recepty a páči sa mi to veľmi :-)

      Odstrániť
    2. Upec, tvoje budu krajsie, ty mas lepsi trening na kysnute cesta nez ja :)

      Odstrániť