sobota, 15. decembra 2012

Bisi Bele Bath

Je to jedlo pochádzajúce z indického štátu Karnataka. Je tiež známe pod názvom Sambar rice alebo Bisi bele huliyana. V doslovnom preklade to znamená "horúca strukovinová ryža".





ČO POTREBUJETE (pre 4-5 člennú rodinu):

300ml dlhozrnnej ryže (pulao rice alebo basmati)
150ml Toor dal
2l vody
50ml zeleného hrachu
100ml na malé kúsky nakrájaného karfiolu
2 stredné veľké paradajky
1 lyžička tamarindovej pasty + 50ml vody
štipka asafoetida
1 lyžička mletého kašmírskeho čili korenia
1 lyžička mletej kurkumy
soľ

na huliyana masala:
50ml Channa dal
2 lyžice urad dal
5ks toboliek zeleného kardamónu
5 klinčekov
škorica veľká ako 2 články prsta
1 lyžička rímskej rasce

na Tadka:
olej (použila som ryžový)
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
3 sušené červené čili papričky

na posypanie:
opražené kešu orechy (nemusia byť)






AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme "huliyana masala". Všetky koreniny spolu alebo každé zvlášť opečieme na suchej panvici asi minútu, aby uvoľnili vôňu. Necháme ich vychladnúť a pomelieme na prášok. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.





Ryžu a toor dal prepláchneme pod tečúcou vodou a namočíme na 30 minút vo vode. Potom scedíme.



Tamarindovú pastu rozpustíme v 50ml vody.



Do hrnca dáme toor dal a zalejeme ho 2 litrami vody. Vodu privedieme do varu a toor dal uvaríme do polomäkka. Asi 10 minút. Varíme ho na stredne silnom až silnom ohni, odokrytý.



Potom pridáme karfiol...



... hrach...



... a ryžu a varíme na silnom ohni ďalších 10  minút. Občas premiešame.




Potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky, tamarindovú vodu, asafoetida...




.... mleté čili korenie, kurkumu a soľ. Premiešame.




Ďalej hneď pridáme "huliyana masala", dobre premiešame a varíme, kým jedlo nedostane krémovú konzistenciu (asi ako talianske rizoto).



Potom pridáme karí listy a znova chvíľu varíme.



Medzitým si v menšom hrnci zohrejeme olej, pridáme horčičné semienko a sušené čili papričky a popražíme, aby uvoľnili vôňu.



Toto vylejeme do ryže a premiešame. Ak treba, dochutíme soľou. Jedlo na tanieroch posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou (a opraženými kešu orechami) a môžeme podávať s Papadmi.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára