streda 12. decembra 2012

Sambar masala

Táto zmes korenín už podľa názvu napovie, do ktorého jedla sa pridáva ako tradičná prísada. Sambar - juho-indické karí, ktoré nájdete v rodinách na juhu Indie takmer denne na stole. Opäť je to zmes, ktorú si každá gazdinka pripravuje podľa svojho rodinného receptu, takže chuť Sambaru sa môže dom od domu líšiť.





ČO POTREBUJETE:
(suroviny, ktoré odmeriavam v ml stačí dať do odmerkového pohárika, netreba vážiť)

40ml koriandrových semien
1 lyžica rímskej rasce
1/3 lyžice guľatého čierneho korenia
1/3 lyžice hnedého horčičného semienka
1/2 lyžičky bieleho maku
2 kúsky škorice, veľké asi ako 2 články prsta
1/2 lyžičky Channa dal
1/2 lyžičky Toor dal

1/4 lyžičky rastlinného oleja
100ml (bolo ich 12ks) sušených červených čili papričiek
1/2 lyžičky mletej kurkumy






AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky koreniny, strukoviny a lístočky v prvej časti surovín dáme do panvice so širokým dnom. Ohrievame ich nasucho na stredne silnom ohni, až kým nezavoňajú a lístočky sa nám nevysušia (ak použijete sušené karí lístočky, neopekajte ich už, len ich pridajte do mažiara, či mlynčeka pred pomletím). Prehadzujeme a premiešavame, aby nám koreniny neprihoreli. (Môžeme ich opiecť aj každé zvlášť.) Opečené koreniny dáme na tanierik vychladnúť.



Do tej istej panvice dáme olej a vložíme čili papričky. Popražíme na stredne silnom ohni dohnedkava - chrumkava. Pozor, aby neprihoreli. Odložíme ich na papierové obrúsky a troška nimi pritlačíme, aby sme odsali prebytočný olej. Necháme vychladnúť.



Potom dáme do mažiarika alebo do mlynčeka na korenie mletú kurkumu a pridáme ostatné koreniny a čili papričky. Pomelieme na prášok.




Korenie skladujeme v suchých, tesne uzavretých nádobách na tmavom mieste.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára