štvrtok, 17. januára 2013

Paradajkové Dosa / Tomato Dosa


1paradajkova dosa 014



ČO POTREBUJETE (na 8ks):

300ml ryže; použila som odrodu kratkozrnnej ryže Ponni / 300ml of rice (I used Ponni rice)
soľ / salt
štipka prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny / pinch of baking powder or baking soda
3 malé paradajky / 3 small tomatoes
voda podľa potreby / water


1paradajkova dosa 016



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu a urad dal prepláchneme a na 3 hodiny namočíme vo vode. Potom ich znova scedíme, dáme do mixéra, pridáme asi 100ml vody a rozmixujeme. / Wash the rice and urid dal and soak in the water for about 3 hours. Drain, place in grinder, add approx. 100ml of water and grind until you get smooth batter.

1baklazanovo kokosove kari 006


Ďalej pridáme kurkumu a nakrájané paradajky a znova premixujeme. / Add termaric and chopped tomatoes and grind again.

1baklazanovo kokosove kari 007


Potom pridáme karí lístky a kokos a zasa premixujeme na hladké cesto. / Then add curry leaves and coconut, grind again.

1baklazanovo kokosove kari 009


Cesto vylejeme do misky, pridáme soľ a prášok do pečiva a premiešame. Ak je cesto príliš husté, pridáme po troškách vodu a vymiešame. Hustotu cesta si môžete pozrieť na nižšie priloženom videu. / Pour the batter into the bowl, add salt and baking powder and stir well. If the batter is too thick you can add a little water at the time to adjust thickness. Stir well. The batter thickness you can see also in the video attached below.

1baklazanovo kokosove kari 011




Cesto necháme v zakrytej miske celú noc fermentovať. Ráno ho hneď použijeme alebo uskladníme v chladničke. / Cover the bowl and let the batter to ferment overnight. In the morning use this batter to make dosas or store it in the refrigerator.

Panvicu poriadne rozohrejeme. Keď je horúca, oheň zmiernime na strednú silu. Pokračujeme ako pri Dosach. Naberačkou do stredu suchej panvice vylejeme cesto a oblou stranou naberačky ho od stredu rozotierame do tvaru palacinky. Placku opekáme len z jednej strany. / Heat the tava. When tava is hot pour ladle of batter to the center of the tava and spread it to make "crepe". Cook the dosa only on one side.

1paradajkova dosa 006


Ukážka ako sa placka dosa zdvíha z panvice, kde vidno, že placka sa neprilepí. Treba ju len nechať poriadne opiecť z tej prvej strany. / If you cook the dosa proper on one side it will not stick to the tava and will be easy to lift.





Podávame s obľúbeným čatní (napríklad kokosové, arašidové, paradajkové...). / Serve with chutney.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára