nedeľa 13. januára 2013

Pletienky

Pletienky


ČO POTREBUJETE:

na kvások:
100ml mlieka
1 lyžica sušeného droždia
1 lyžica múky
1 lyžica kryštálového cukru

ďalej:
200ml vlažnej vody
1 lyžička soli
1 lyžička kryštálového cukru
1 lyžica sušeného mlieka
100ml oleja
1 žĺtok
500g hladkej múky




AKO POSTUPOVAŤ:

Suroviny na kvások najprv v malej miske zmiešame. Misku zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme kvások napučať.

Do veľkej misy dáme ostatné suroviny, pridáme napučaný kvások a vypracujeme elastické cesto. Toto cesto sa nenecháva kysnúť.

Rúru vyhrejeme na 230st.

Cesto rozdelíme na 6 rovnako veľkých častí. Každú rozdelíme na ďalšie 3 rovnako veľké časti, z ktorých upletieme pletienky.

Pletienky položíme na plech (ja si plech pomúčim vždy trocha) a potrieme rozšľahaným bielkom. Každú pletienku môžeme posypať sezamom, ľanovými semienkami, či makom.

Vložíme ich do predohriatej rúry a pečieme asi 12 minút, dohneda.



Inšpirácia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára