streda, 20. februára 2013

Ajwain Paratha

Dnes vám ukážem ako si môžete pripraviť ďalší druh placiek paratha. Tieto sú krásne voňavé vďaka intenzívnej vôni semienok ligurčeka. O semienkach som písala viac TU.


Ajwain paratha



ČO POTREBUJETE (na 8ks):

400ml múky Atta
soľ
1 lyžica plochá semienok ajwain
1 lyžica ghí
voda podľa potreby
extra ghí na potieranie


Ajwain paratha



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku atta, soľ a ajwain. Premiešame.

Ajwain paratha


Pridáme lyžicu ghí a vody toľko, aby sme vymiesili nelepivé a nie príliš tuhé cesto. Cesto necháme v miske zakrytej utierkou asi pol hodinu odpočinúť. Po pol hodine si cesto rozdelíme na rovnako veľké časti a vymodelujeme guľôčky. Ja som ich mala 8.

Ajwain paratha

 


Postupne pracujeme s každou guľôčkou zvlášť. Guľôčku v dlaniach sploštíme a obalíme v múke...

Ajwain paratha


... vyvaľkáme tenkú placku. Polovicu placky potrieme troškou ghí a preložíme ju na polovicu. Preloženú placku zasa potrieme troškou ghí a preložíme na polovicu. Čím sa nám výtvorí akýsi trojuholník.

Ajwain paratha


Takto preloženú placku vyvaľkáme. Tvarovo môže pripomínať predĺžený trojuholník, to je vlastne správny tvar placiek paratha.

Ajwain paratha


Panvicu (tava) rozpálime. Oheň zmiernime na strednú silu. Na panvicu položíme vyvaľkanú placku a chvíľku opekáme. Po krátkej chvíly placku otočíme. Placku obraciame počas pečenia často, aby sa pekne rovnomerne opiekla.

Ajwain paratha


Hotovú placku môžeme uložiť do bavlnenej utierky a pokračujeme rovnako so zbytkom cesta.





Ajwain paratha

1 komentár: