sobota, 9. marca 2013

Baklažánovo - cícerove karí

Tento rok som celkom zabudla na blogové narodeniny. Je to 3 roky, čo som sa rozhodla čmárať na sieť. A stále je to pre mňa rovnaká radosť. Nech sa Vám aj naďalej dobre číta.



1baklazanovo cicerove kari a cvikla s tymianom 035



ČO POTREBUJETE:

polovicu 200ml pohára sušeného cícera
vodu na jeho namočenie a uvarenie

1 menší baklažán
soľ
olej arašidový (môže byť aj slnečnicový, ale arašidový dá inú príchuť)
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička feniklových semien
1 veľká červená cibuľa; nakrájaná na pásiky
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty (alebo oboje čerstvé a nastrúhané, 1/2 lyžičky z každého)
2 menšie paradajky
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky čili korenia
1 plocha lyžička mletého koriandru
1 a 1/2 lyžice mletých mandlí (pred tým, než ich meliem, opečiem ich na suchej panvičke)
troška mletého čierneho korenia



1baklazanovo cicerove kari a cvikla s tymianom 036



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme. Ráno prepláchneme a uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka (asi 20 minút od natlakovania). Mäkký cícer odložíme bokom spolu s vodou, v ktorej sa varil.

Menší baklažán umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kusy. Tie dáme do misky a osolíme. Necháme "vypotiť" a opláchneme vodou.

1


V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a feniklové semená. Popražíme na stredne silnom ohni, kým neuvoľnia svoju vôňu. Pozor, aby neprihoreli.

1a


Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do hnedkava.

2


Cibuľovú zmes necháme troška vychladnúť, dáme do mixéra (alebo mažiara), pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a s asi 1 lyžicou vody z cícera rozmixujeme na pastu.

2a


Ten istý hrniec, ktorý sme použili na restovanie cibule dáme na oheň (neumývali sme ho). Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a na miernom ohni restujeme do mäkka.

3


Pridáme cibuľovú pastu a premiešame.

3a


Ďalej pridáme kurkumu, čili korenie a mletý koriander. Premiešame.

3b


Pridáme mleté mandle a premiešame.

3c


Pridáme trocha vody z cícera a premiešame.

3d


Ďalej hneď pridáme nakrájaný baklažán a soľ. Vody musí byť toľko, aby pokryla baklažán. Karí privedieme do varu, oheň zmiernime hrniec zakryjeme. Varíme do mäkka, asi 15 minút.

4


Potom pridáme uvarený cícer...

4a


... kokosové mlieko...

4b


... mleté čierne korenie a 5 minút povaríme.

4c


Podávame s dusenou ryžou a zeleninovou prílohou (my sme mali ako prílohu cviklu s tymiánom).

8 komentárov:

  1. Opět krásná kombince vůní a barev...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Neodolala,som a už som aj uvarila mňamka riadna, odporúčam!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moj prvy realny pokus o indicke jedlo..a podaril sa,hoci sa mi "trochu" usypalo chilli, bolo kari vyborne.a ta vona co sa pri vareni sirila bytom...mmm mnam :-) dakujem za super recept.

    OdpovedaťOdstrániť