pondelok, 25. marca 2013

Kande Pohe

Kande Pohe sú typické raňajky indického štátu Maharashtra. Bežne sa podávajú v rodine môjho manžela. Dobre zasýtia, sú ľahko stráviteľné a dodajú telu energiu hneď z rána (vhodné pre deti). 

Ryžové fliačky sa dajú kúpiť v rôznych hrúbkach, od toho potom závisí doba ich namočenia. Tenké fliačky stačí len prepláchnuť. Názov jedla v doslovnom preklade znamená "cibuľa a ryžové fliačky".




1kande pohe 027



ČO POTREBUJETE (pribl. pre 4 osoby):

3 poháre (600ml) Pohe - ryžové fliačky (použila som "strednú hrúbku - medium thickness")
voda na ich prepláchnutie a namočenie

arašidový olej
1 plochá lyžička tmavých horčičných semien
1 plochá lyžička rímskej rasce
štipka asafoetida
1 veľká (alebo 2 stredné veľké) červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
1 zelená čili paprička
1/3 lyžičky mletej kurkumy
soľ
čerstvý strúhaný kokos
(lúpané, opražené arašidy môžeme použiť pri servírovaní na tanieri)



1kande pohe 044



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžové fliačky aspoň 2-3krát prepláchneme. Namočíme do studenej vody, aby boli ponorené asi na pol minúty. Potom vodu scedíme (trocha ich stlačíme, akoby vyžmýkame, ale rukou pretrasieme, aby nezostali v hrči). Fliačky necháme v miske, prikryjeme ju a odložíme do ďalšieho použitia.

0

01

1


Vo woku alebo v hlbšej panvici zohrejeme arašidový olej. Pridáme horčičné semienka, rímsku rascu a asafoetida, necháme ich prasknúť a rozvoňať.

2


Pridáme nadrobno (veľmi jemnučko) nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom ohni do mäkka.

3


Potom pridáme nakrájanú čili papričku a karí lístky, premiešame. Hneď pridáme mletú kurkumu a premiešame. Necháme restovať ďalšie 2 minúty.

4


Potom pridáme ryžové fliačky, soľ a premiešame. Panvicu prikryjeme a fliačky na miernom ohni necháme asi 5 minút. Znova premiešame, len ich tak prehadzujeme. Pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. Panvicu odstavíme z ohňa a fliačky necháme pod pokrievkou odpočinúť asi 5 minút.

5


Servírujeme na tanier, kde ich posypeme troškou čerstvého koriandru, troškou čerstvého strúhaného kokosu a ak chceme, aj opraženými arašidmi (ja som ich nepoužila).

Podávame čerstvé a teplé.

1kande pohe 031

4 komentáre:

  1. Miška, myslíš že by to išlo spraviť z ryžových vločiek, zohnateľných na Slovensku? http://www.google.sk/imgres?imgurl=http://www.planetafood.sk/uploads/images/product/marianna%2520ryzove%2520vlocky.JPG.large.jpg&imgrefurl=http://www.planetafood.sk/product/sk/Ryzove-vlocky-250g&h=500&w=346&sz=50&tbnid=K80dSd2QztkkzM:&tbnh=90&tbnw=62&zoom=1&usg=__pFHeo8CXVmckhT8xksRplpUS1lA=&docid=15Qk9lSKhVcjvM&sa=X&ei=bGVQUcXJNY6SswaqjIHYCg&ved=0CDgQ9QEwAQ&dur=323

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyzera to podobne, zdaju sa mi troska jemnejsie v tom sacku, ale to mozno obrazok skresluje. Ak su nejake tenucke, jemne, tak ich dlho nemacaj, len preplachni vodou. Treba to asi len vyskusat. Tie jemne, ak sa dlho macaju, tak je z toho potom kasa. Pri ryzovych fliackoch/vlockach plati "menej je viac"... co sa toho namocenia tyka. Daj vediet ako to dopadlo, ak skusis.

      Odstrániť
  2. Who don't like poha, it is the most comforting food and this looks so yummy.

    OdpovedaťOdstrániť