nedeľa 11. augusta 2013

Baklažánové čatní / Brinjal chutney


22baklazanove catni 048



ČO POTREBUJETE:

4 baby baklažány / 4 brinjals
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien / 1/2tsp mustard seeds

2 sušené červené čili papričky / 2 dry red chillies
1/3 lyžičky tamarindovej pasty / 1/3tsp of tamarind paste
soľ / salt



22baklazanove catni 045



AKO POSTUPOVAŤ:

Baklazaniky nakrájame na malé kocky a dáme ich do vody s trochou citrónovej šťavy do ďalšieho použitia, aby nezhnedli. V hrnci zohrejeme lyžicu ghí. Pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť. / Cut the brinjals in small pieces and place in the water with few drops of lemon juice to revent browning. Keep aside. Heat 1tbsp of ghee in the pot. Add mustard seeds and let them pop up.

22baklazanove catni 007 
 
22baklazanove catni 008


Potom pridáme scedené, nakrájané baklažány, osolíme a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme domäkka. / Then add drained brinjals, salt and cook it covered on low heat until tender.

22baklazanove catni 011

22baklazanove catni 012

Udusené baklažány odložíme bokom. / Cooked brinjals keep aside.

V menšom hrnci zohrejeme zasa lyžicu ghí. Pridáme 1 lyžičku urid dal a červené čili papričky a na stredne silnom ohni popražíme, kým urid dal nie je hnedkavý. Toto dáme do mixéra na korenie (alebo do mažiara). / In smaller pot heat 1tbsp of ghee. Add 1tsp of urid dal and red chillies and fry on medium heat until urid dal turns slightly brown. All this keep in the grinder.

22baklazanove catni 015


Pridáme k tomu udusené baklažány, tamarindovú pastu a vymixujeme na pastu. / Add cooked brinjals to the grinder, tamarind paste and grind it until you get smooth paste.

22baklazanove catni 016

22baklazanove catni 019


V hrnci, kde sme pražili urid dal zasa zohrejeme lyžicu ghí. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, asafoetida a pol lyžičky urid dal. / In the pot (which we used to fry urid) heat again 1tbsp of ghee. Add chopped onion, asafoetida and half tsp of urid dal (make tadka).

22baklazanove catni 020


Keď urid dal troška zhnedne a cibuľa je mäkká, pridáme karí lístky. / When urid dal turns slightly brown and onion is tender add curry leaves.

22baklazanove catni 021


Ďalej hneď pridáme baklažánovú pastu. Prehrejeme a podávame teplé napríklad s plackami Dosa. / Add brinjal paste into the tadka, heat for a minute, stir well and serve warm with Dosas.

22baklazanove catni 022

1 komentár: