nedeľa 7. septembra 2014

Zemiakove kari

IMG_5501



CO POTREBUJETE:

4 vacsie zemiaky
1 vacsia paradajka

olej
1/2 lyzicky tmavej rimskej rasce
stipka asafoetida
4 susene cervene chilli papricky
1/2 lyzicky krystaloveho cukru
1/3 lyzicky mletej kurkumy
1 plocha lyzicka mleteho koriandru
1/3 lyzicky mleteho chilli korenia
200ml vody
sol
stava z polovice baby citrona
1 plocha lyzicka garam masala

koriandrova vnat na ozdobenie



IMG_5507



AKO POSTUPOVAT:

Zemiaky uvarime v supke domakka (nerozvarime). Nechame vychladnut a pokrajame na "kocky".

Paradajku narezeme do kriza a vhodime do vriacej vody. Povarime asi pol minuty, vytiahneme a nechame trocha vychladnut. Supku z nej stiahneme a paradajku rozmixujeme na pyre. 

1


V hrnci si zohrejeme trocha oleja. Pridame horcicne semienko. Ked praskne, pridame rimsku rascu a nechame ju rozvonat. Potom pridame asafoetida a susene chilli papricky. Premiesame.

2


Dalej pridame cukor a toto vsetko zalejeme rozmixovanou paradajkou. Na miernom ohni asi 2 minuty varime, odokryte.

3


Pridame mletu kurkumu, mlety koriander a mlete chilli korenie. Premiesame a na miernom ohni varime - restujeme...

4


.... az nam vznikne takato pasta. Tu zalejeme 200ml vody. Tento kari zaklad privedieme do varu, osolime a ohen zmiernime troska. Povarime asi 2 minuty.

5

6


Potom pridame nakrajane zemiaky. Niekolko kuskov vidlickou roztlacime, aby sme kari zahustili. Povarime dalsie 2 minutky.

7


Nakoniec pridame stavu z citrona a garam masala korenie, premiesame. Kari prejdeme pol minutovym varom a hrniec odstavime z ohna.

8


Podavame ozdobene nasekanou koriandrovou vnatou s ryzou alebo s Chapati.

2 komentáre:

  1. Milá Miška, nemůžu tohle jídlo znát jako "Aloo tarkari"? Jinak ti chci moc poděkovat, že vytváříš tyhle stránky. Mám indickou kuchyni moc ráda a tvoje recepty vždy spolehlivě vedly k chutnému cíli. Díky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tarkari je skor asi zemiaky, kde sa temperovanie korenia robi na konci. Aloo-zemiaky, tarkari-oprazanie korenia. Ako Dal tarka (alebo tarkari), tiez sa tarka robi zvlast a pridava na konci do hlavneho jedla. Som velmi rada, ze recepty sluzia dobre :) Dakujem!

      Odstrániť