pondelok, 5. januára 2015

Ragi chlieb


Ragi chlieb



CO POTREBUJETE:

(hrncek, ktory som pouzila ako odmerku ma 250ml)

1 hrncek bielej muky (Maida)
2 hrnceky Ragi muky
sol
1 lyzicka cukru
1 lyzicka suseneho drozdia
1 hrncek teplej vody


Ragi chlieb



AKO POSTUPOVAT:

Muky, drozdie, sol a cukor zmiesame.

Ragi chlieb


Pridame teplu vodu a vymiesime cesto. Nechame ho hodinu kysnut na teplom mieste bez prievanu. 

Ragi chlieb


Potom ho znova dobre premiesime a ulozime na plech, na ktorom ho budeme piect. Nechame ho opat nakysnut.
Ragi chlieb


Ruru vyhrejeme na 200st. a chlieb pecieme asi 40 minut.

Ragi chlieb


Chlieb je hutnejsi a drobivejsi nez ten, ktory peciem cisto z bielej muky, ale je chutny a zdravy. Do cesta mozeme pridat aj korenie (rascu, koriander), semena (slnecnicove, lanove), ovsene vlocky, orechy (vlasske, mandle), co vas len napadne a co vam v chlebe chuti. Bielu muku pridavam kvoli tomu, aby lepsie nakysol. Kto je citlivy na lepok, bielu muku moze vynechat, ale tym padom bude chlieb este hutnejsi. Muka ragi sa preto hodi viac na pripravu nekvasenych placiek.




Po prehodeni pomerov muk, teda 2 hrnceky bielej muky (Maida) a 1 hrncek ragi muky to dopadlo takto. 


Ragi chlieb2



Chlieb nebol taky hutny a takto vyhovuje teraz vsetkym. Tak skusajte, miesajte a experimentujte.



Ragi chlieb2

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára