piatok 1. januára 2016

Kala vatana kari

Kala je v preklade cierny a vatana znamena hrach. Teda kari z cierneho hrachu. 


Kala vatana kari



CO POTREBUJETE:
200ml cierneho hrachu
vodu na jeho uvarenie

olej
1 lyzicka koriandrovych semien
1-2 zelene chilli papricky
2 struciky cesnaku
kusok nakrajaneho zazvoru
2 hrste cerstveho struhaneho kokosu

1/2 lyzicky horcicneho semienka
stipka asafoetida
niekolko kari listkov
1 cervena cibula

sol
1/2 lyzicky mletej kurkumy
1 lyzicka garam masala


Kala vatana kari


AKO POSTUPOVAT: 

Hrach preplachneme a na noc namocime vo vode. Rano vodu vymenime a uvarime ho domakka. Ja varim v tlakovom hrnci, asi 20 minut od natlakovania, na miernejsom ohni po natlakovani. Uvareny hrach dame bokom do dalsieho pouzitia. Vodu z neho nevylievame.

Kala vatana kari


V druhom hrnci zohrejeme trocha oleja. Pridame koriandrove semena a rimsku rascu a nechame ich rozvonat. Pridame chilli papricku, na pasiky nakrajanu cibulu, zazvor a cesnak. Restujeme na stredne silnom ohni dohnedkava. Potom pridame nastruhany kokos a restujeme dohneda. Tuto zmes nechame trocha vychladnut. Potom ju dame do mixera, pridame dve lyzice uvareneho hrachu, trocha vody, v ktorej sa hrach varil a zmes vymixujeme na pastu. Pastu odlozime bokom do dalsieho pouzitia.

Kala vatana kari


V cistom hrnci si znova zohrejeme trocha oleja. Pridame horcicne semienka a asafoetidu. Horcicne semienka nechame prasknut. Potom pridame kari listky, ktore tiez nechame prasknut. Pridame nadrobno nakrajanu cibulu a restujeme na stredne silnom ohni domakka. 

Kala vatana kari


Potom pridame predvareny hrach, pripravenu kokosovu pastu, premiesame a privedieme k varu. Ak treba, pridame trocha vody, v ktorej sa varil hrach. Dalej pridame mletu kurkumu, garam masala a sol a kari povarime dalsich 5 minut. 

Kala vatana kari


Kari mozeme podavat s ryzou, s plackami alebo indickym Pav.



Kala vatana kari


4 komentáre:

  1. Miska kto vam to foti? tie fotky su velmi dobre... Mam vsetky spominane suroviny okrem cierneho hrachu! ;-) pokusim sa to niekde v lokalnych obchodoch pod Tatrami zohnat... ;-/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto je taky specificky recept, regionalny. Cierny hrach ani v Indii vsade nedostat, ja si ho vozim z Mumbai. Je to typicke kari statu maharashtra. Takze kludne nahradte inym hrachom a ostatne urobte rovnako. Fotky na blogu su vsetky moje, takze dakujem za pochvalu :)

      Odstrániť
  2. Dobry den, kde kupim cierny hrach?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, ak sa pytate kde na Slovensku, tak to bohuzial netusim. Ak ho nezozeniete ani v specializovanych indickych obchodikoch, tak nahradit beznym susenym, aky sa kupit da a v sezone potom kludne aj cerstvym.

      Odstrániť