Veganske zeleninovo - kokosove kari z Keralskej kuchyne.
CO POTREBUJETE:
1 hrncek cerstveho struhaneho kokosu
olej
3 susene cervene chilli papricky
1 lyzica koriandrovych semien
kusok skorice
4 klinceky
5 gulocok cierneho korenia
1 zemiak
1 mrkva
asi 8ks fazulovych strukov
mensia hrst mrazenej kukurice
mensia hrst mrazeneho (alebo cerstveho lupaneho) hrachu
stipka asafoetida
1/2 lyzicky horcicnych semienok
1/2 lyzicky tmavej rimskej rasce
1/2 lyzicky mletej kurkumy
1 azijsky bobkovy list
1 cervena cibula
sol
voda podla potreby
(asi 1/2 pohara na vymixovanie kokosovej zmesi a 1 pohar na kari)
stava z 1/2 baby citrona
AKO POSTUPOVAT:
V hrnci zohrejeme troska oleja. Pridame struhany kokos a na miernejsom ohni ho restujeme dohneda. Odlozime ho bokom do dalsieho pouzitia.
V tom istom hrnci orestujeme susene chilli papricky a koriandrove semena. Ked koriander zavonia, pridame klinceky, skoricu, cierne korenie a nechame rozvonat. Oprazene korenie dame do mixera, pridame orestovany kokos, nakrajanu 1 cibulu, 1/2 pohara vody a vymixujeme na pastu. (Ak chcete menej palive kari, mozete dve chilli papricky pred mixovanim odstranit.)
Zemiak a mrkvu ocistime a nakrajame. Fazulove struky odnitkujeme a nakrajame.
V druhom hrnci zohrejeme troska olej. Pridame asafoetidu, horcicne semienka, rimsku rascu a kurkumu a restujeme, kym nezavonaju. Potom pridame bobkovy list a nadrobno nakrajanu 1 cibulu. Restujeme cibulu domakka. Dalej pridame pripravenu kokosovu pastu, muskatovy kvet a 2 minuty restujeme na stredne silnom ohni.
Pridame 1 pohar vody a sol. Hned pridame pripravenu nakrajanu zeleninu. Kari privedieme k varu, ohen trocha zmiernime a varime 10 minut. Potom pridame mrazeny hrach a kukuricu a varime dalsie 2-3 minuty. Hrniec odstavime z ohna, pridame citronovu stavu a kari premiesame.
Podavame bud s ryzou (Jeera rice) alebo s plackami (kari je hustejsie, preto sa k nemu placky hodia).
Recept z knihy India by Pushpesh Pant
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára