Set Dosa


Maharashtrian Amboli





CO POTREBUJETE (na asi 10ks):

200ml hrncek ryze
(staci vam obycajna kratkozrnna, ja som pouzila basmati)
3 lyzice ryzovych vlociek (poha)
1/4 hrnceka urid dalu
sol
voda podla potreby


Maharashtrian Amboli



AKO POSTUPOVAT:

Ryzu preplachneme, dame do misky spolu s vlockami, zalejeme vodou a nechame macat od rana do vecera alebo minimalne 6 hodin. Urid dal premyjeme, dame do misky, pridame senovku grecku, zalejeme vodou a tiez nechame macat rovnako dlho ako ryzu.

Maharashtrian Amboli


Po namacani dame ryzu s vlockami do mixera, pridame trocha vody a vymixujeme na redsiu kasu. Prelozime do hlbsekj mise alebo do hrnca. To iste urobime s urid dalom a senovkou. Obe zmesi zmiesame a nechame prikryte na teplom mieste cez noc skvasit.

Kedze tieto placky sa pripravuju v Indii na ranajky, rano mame cesto nachystane, skvasene. Pridame donho sol podla chuti, zlahka premiesame, aby sme prilis nenarusili bublinky v ceste.

Panvicu poriadne rozhorucime. Ked je horuca, potrieme je tu troskou ghee, ohen zmiernime na strednu silu. Nesmie byt celkom stiahnuty, ani celkom silny, nieco medzi. Naberacou do stredu panvice vylejeme cesto a oblou stranou naberacky ho len troska kruzivym pohybom "rozlejeme" ako pri plackach dosa, len nie tak na tenucko. Su to hrubsie, makkucke, nadychane placky. Ihned placku zakryjeme pokrievkou a necham opiect dohneda. Potom ju obratime a bez pokrievky dopecieme aj druhu stranu. Rovnako pokracujeme so zbytkom cesta.

Maharashtrian Amboli


Podavame teple s oblubenym chutney.


Komentáre