utorok 20. apríla 2010

Hrachová krémová polievka


Hrachova kremova polievka



ČO POTREBUJETE:

1 veľká naberačka sušeného žltého hrachu
kúsok údenej bravčovej slaninky
1 bobkový list
voda
1 malá červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
mleté čierne korenie
soľ
1 lyžica sladkej smotany


Hrachova kremova polievka



AKO POSTUPOVAŤ:


Hrach si na noc namočíme. Ráno vodu vymeníme za čerstvú, vložíme bobkový list a uvaríme v tlakovom hrnci domäkka. Asi 10-15 minút od natlakovania. Hrach scedíme a vodu z neho si odložíme bokom.

0


Na troške oleja orestujeme cibuľu a slaninu. Pridàme uvarený hrach (už bez bobkového listu), mleté čierne korenie a povaríme na slabom ohni asi 3 minúty. Necháme vychládnuť. Vychládnutú zmes dáme do mixéra spolu s cesnakom a vymixujeme (s pridaním trochy vody z hrachu) dohladka.

2


Vymixovanú zmes vrátime do hrnca a pridáme lyžicu smotany a vodu z hrachu podľa potreby na dosiahnutie krémovej polievky. Osolíme, premiešame a prejdeme varom. Odstavíme z ohňa a môžeme podávať.


Môžeme podávať s krutónmi a hrach je možné nahradiť cícerom.

pondelok 19. apríla 2010

Co je to Kurkuma / Haldi ? हल्दी

Kurkuma alebo indicky safran (Turmeric)

V niektorych azijskych krajinach, kurkuma je nazyvana kunyit alebo haldi. Casto sa jej nazov nespravne vyslovuje a pise ako tumeric.


IMG_6802


Neziaduce ucinky kurkumy:
Neziaducich ucinkov nie je vela, ale mozu nastat pri pouziti vacsej davky ako nez je odporucane. Mohlo by dojst k podrazdeniu zaludka alebo nastat ine traviace tazkosti ako je hnacka alebo zapcha. Tiez by sa kurkuma nemala jest, ak mate upchate zlcovody, poruchy krvnej zrazanlivosti alebo zaludocne vredy (alebo ste ich mali). Tehotne a dojciace zeny by sa mali pouzitie kurkumy zvazit, efekty v tychto pripadoch nie su zname.


Kurkuma je trvaca bylina, z rodiny zazvoru. Pochadza z juznej Azie. Pre zdravy rast potrebuje teplotu zhruba medzi 68 a 86 stupnov farenheit a dobre mnozstvo zrazok. Tieto rastliny su kazdorocne zbierane pre ich podzemne stonky.

V Indii je kurkuma lahko dostupna a pouziva sa ako antiseptikum pre rezne rany, popaleniny a pomliazdeniny; ma antibakterialne ucinky. Obsahuje flourid, co je prospesne pre zuby. V niektorych krajinach je kurkuma ako doplnok stravy pre pomoc pri zaludocnych tazkostiach.
Kurkuma obsahuje zlte farbivo kurkumin. Kurkumy sa pouziva ako farbivo potravin, napriklad do bezvajecnych cestovin, aby boli zlte.
Aktivny prvok kurkumin ma zemitu, nahorklu, lahko palivu a horcici podobnu chut. Preto kurkumu treba pridavat do pokrmov opatrne; napr. Na 1kg masa staci 1 cajova lyzicka kurkumy.


IMG_6800


Tipy na pouzitie kurkumy:
Pigmentacia: Naneste male mnozstvo kurkumy zmiesanej s uhorkovou stavou alebo citronovou stavou a naneste na postihnutu oblast; na znizeniu pigmentacie. Nechajte posobit po dobu 15 minut alebo viac, a umyte. Pre lepsie vysledky to opakujte kazdy den, kym znovu neziskate svoj ton farby.

Silne kosti:
Ak chcete posilnit kosti, pridajte kurkumu do vriaceho mlieka a pite pred spanim. Odporuca sa namja zenam, pretoze znizuje riziko vzniku osteoporozy.

Tehotenske strie: Ak chcete zabranit nevzhladnym striam, naneste zmes kurkumy tvarohu do brucho pred tym, ze sa pojdete kupat. Nechajte posobit 15 minut a umyte.

Rany: umyte rany trocha posypeme trochou kurkumy zmiesanej s medom. Budeme tak predchadzat vzniku moznej infekcie.

Artritida: Kurkuma moze byt tiez ucinna znizovani bolesti spojenych s artritidou. Zohrejem salku mlieka. Pred tym, nez sa zacne varit ho zoberieme z ohna a pridame cajovu lyzicku kurkumy. Zamiesame a pijeme az 3 krat denne.

Znizenie tukov: Pravidelne pouzivanie kurkumy znizuje tuky, pomaha krvnemu obehu a cisti ho.


Kurkumu uskladnujeme v tesne uzavretej nadobe na chladnom, tmavom a suchom mieste. Cerstvy podzemok kurkumy skladujte v chladničke.

Poznamka: Skvrny od kurkumy sa daju len tazko odstranit. Preto treba byt opatrny pri pouzivani v kuchyni.


Zdroj info: internet

nedeľa 18. apríla 2010

Šošovicová polievka pre deti / Lentil soup for children

1sosovicova polievka 003



ČO POTREBUJETE:

200ml lúpanej červenej šošovice
3 zemiaky
2 mrkvy
1 plátok masla
troška oleja (alebo miesto masla a oleja použite ghí)
soľ
štipka sušenej bazalky
štipka sušeného majoránu
600-800ml vývaru (zeleninový alebo kurací)


1sosovicova polievka 010



AKO POSTUPOVAŤ:

Dáme si do hrnca roztopiť maslo a troška oleja, aby maslo nehorelo (alebo použite ghí), pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, nadrobno nakrájaný zemiak a chvíľku na silnom ohni opekáme. Zalejeme vývarom, pridáme prepláchnutú šošovicu a privedieme k varu. Osolíme, pridáme majorán a bazalku a varíme na miernom ohni prikryté, kým zelenina nezmäkne a šošovica sa trocha nerozvarí. Polievka je polohustá. 

sobota 17. apríla 2010

Paratha plnené šošovicou (Dal paratha)

11100_1530



ČO POTREBUJETE:

1 hrnček múky Maida (hladká biela múka); alebo množstvo podľa potreby
2 lyžičky oleja
soľ
voda

Náplň:
1 malý hrnček lúpanej šošovice
1/4 lyžičky rímskej rasce
1/4 lyžičky mletej kurkumy
na špičku noža Asafoetida
1/4 lyžičky pálivého čili korenia
1 plochá lyžica Ghí
soľ
voda


11100_1528



AKO POSTUPOVAŤ:

Preosejeme múku, pridáme soľ, premiešame. Pridáme olej a vodu a rukou vymiešame vláčne, nelepivé cesto. Vložíme ho do misky a prikryjeme utierkou. Necháme odležať 30 minút.




Šošovicu namočíme na 1 hodinu do vody. Vodu zlejeme a šošovicu dáme do hrnca. Zalejeme novou vodou a uvaríme domäkka. Uvarenú šošovicu scedíme a odložíme.




V menšom hrnci si zohrejeme Ghí a pridáme rímsku rascu a Asafoetida. Počkáme kým sa rasca začne pražiť. Potom pridáme kurkumu, čili korenie a uvarenú šošovicu. Pridáme soľ, všetko dobre premiešame a varíme odokryté na stredne silnom ohni, pokiaľ zmes nezhustne. Treba občas premiešať. Hustú zmes si odložíme a necháme ochladnúť.










Cesto na placky si rozdelíme na guľôčky veľkosti asi ako pinpongová loptička. Postupne si každú rozvaľkáme na okrúhlu placku, troška potrieme olejom, vložíme šošovicovú náplň. Náplň do placky zabalíme a znova opatrne vyvaľkáme placku tak, aby sa nám nepraskla.













Zohrejeme si panvicu a keď je už poriadne horúca, stiahneme oheň a panvicu potrieme olejom. Uložíme paratha a pomaly opekáme z oboch strán dohneda.




Hotové paratha môžeme potrieť maslom. Podávame ako prílohu k indickým jedlám alebo môžeme dať deťom samotné na raňajky.



11100_1527



Kurací "perkelt" / Chicken "pörkölt"




ČO POTREBUJETE:

3 kuracie stehná (aj s kĺbmi)
1 červená cibuľa 
olej
soľ podľa chuti 
1 plochá lyžička podravky
1 lyžička mletej sladkej papriky
mleté čierne korenie
(alebo miesto sladkej papriky a čierneho korenia 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia)

100ml šľahačkovej smotany
1 a 1/2 lyžice hladkej múky 
voda podľa potreby 
(varím vo veľkom polievkovom hrnci)

menšie cestoviny alebo domáce halušky





AKO POSTUPOVAŤ:

Na oleji popražíme cibuľu nakrájanú na kolieska (alebo vcelku). Uložíme na ňu očistené a nasolené kuracie stehná a narýchlo opečieme na silnom ohni. Zalejeme vodou. Poprášime sladkou paprikou (alebo kašmírskym chilli korením), pridáme mleté čierne korenie, podravku a varíme mäso domäkka (asi 40 minút). 



Po uvarení stehná vyberieme, necháme vychládnuť a mäso oberieme z kostí, kožu dáme tiež preč (kto má rád, môže použiť aj kožu). Vývar precedíme, aby sme odstránili kúsky cibule (ak sme použili cibuľu vcelku, len ju vyberieme) a čistý vývar vrátime do hrnca.

Z vývaru odoberieme za 1 hrnček a necháme to trocha vychládnuť. Potom v ňom rozhabarkujeme múku (ak pridáme múku do horúceho vývaru, zvyknú sa urobiť hrčky). Vývar v hrnci privedieme znova k varu a prilejeme za stáleho miešania vývar vymiešaný s múkou. Potom prilejeme smotanu a poriadne premiešame. Oheň zmiernime a celý vývar povaríme ďalších 10-15 minút. 

Ak treba dochutíme soľou.



Malé cestoviny si uvaríme podľa návodu, scedíme, rozdelíme na taniere, pridáme mäso a prelejeme omáčkou. Najlepší je však perkelt s domácimi haluškami. 

(Nie je to pravý Perkelt, resp. nie je to Perkelt, ale doma sme tomu tak hovorili, a tak to tu tak píšem, aby som si zachovala spomienku)



štvrtok 15. apríla 2010

Dusená cuketa s kukuricou a syrom


22IMG_9217


ČO POTREBUJETE:

1 menšia cuketa
1 stredne veľká červená cibuľa 
hrsť mrazenej kukurice
1 menšia paradajka
soľ
mleté čierne korenie
4 strúčiky cesnaku
nastrúhaný Cheddar


22IMG_9216


AKO POSTUPOVAŤ:

Vo woku zohrejeme olej a na slabom ohni orestujeme cibuľu domäkka. Potom pridáme nakrájanú cuketu, kukuricu, paradajku a premiešame. Ďalej pridáme cesnak, mleté korenie a soľ, wok zakryjeme pokrievkou a jedlo dusíme (bez podlievania) na miernom ohni asi 10 minút alebo kým nie je cuketa mäkká. Wok odložíme z ohňa a vmiešame nastrúhaný Cheddar. Zakryjeme a necháme stáť asi 5 minút, kým sa syr neroztečie.

1


Je to vhodná príloha napríklad ku grilovanému mäsu alebo len tak na hrianku.


22IMG_9218

streda 14. apríla 2010

Pav Bhaji

Pav Bhaji je "fast food/street food" populárne v štáte Maharashtra. Pav v Marathi znamená chlieb a Bhaji je zeleninové jedlo, zdobené koriandrovou vňatou a nakrájanou cibuľou.



pondelok 12. apríla 2010

Puri placky

Druh indickej hlboko praženej placky. Hodí sa k jedlám ako napr. Puri Bhaji, Aloo subzi alebo Chole Puri.



22puri 013



ČO POTREBUJETE (na 8ks):

250g múky Atta (alebo Maida)
1/4 lyžičky cukru 
1/2 lyžice jemnej rava (krupice) 
vlažná voda podľa potreby
soľ
1 lyžica oleja


22puri 017



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, cukor, soľ, krupicu. Pridáme olej a prstami ho vpracujeme do suchej zmesi. 



Potom postupne pridávame vodu a vypracovávame pevné nelepivé cesto, ktoré vytvarujeme do bochníčka, prstami ho potrieme olejom a necháme ho v miske, zakryté vlhkou utierkou odležať aspoň 2 hodiny.

Z cesta si urobíme guľôčky veľkosti pinpongovej loptičky, každú troška potrieme olejom, aby neoschli, kým prídu na radu. Guľôčku položíme na dosku, pritlačíme troška dlaňou a vyvaľkáme na okrúhlu tenkú placku.



V hlbokej panvici si zohrejeme olej, aby sa až varil (toto je dôležité, inak sa vám hneď nenafúknu). Placku opatrne vložíme a nepritláčame hneď, necháme ju samovoľne nafúknuť. Potom obrátime a zľahka pritláčame do oleja, ale pozor, aby sme ju nepraskli. Oprážame - fritujeme z oboch strán do hneda. (Keď pritláčame, pozor, aby sme ju nenatrhli, inak nám spľasne, ako sa to stáva občas aj mne). Hotové placky vyberieme na papierové savé obrúsky, aby odsali prebytočný olej.


22puri 003


22puri 004



Hodia sa tiež s akoukoľvek zeleninou, či strukovinou, ktorá je dusená s jogurtom a moje deti ich ľúbia aj s Paneer butter masala.


štvrtok 8. apríla 2010

Mandľové kuracie karí (Murgh Badami) / Almond chicken curry


Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde



ČO POTREBUJETE:

1/2kg kuracích pŕs

2 lyžice mandlí
2 stredne veľké paradajky
1 lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru
2 väčšie strúčiky nastrúhaného cesnaku
1 lyžička Garam masala

1 lyžička kašmírskeho čili korenia

olej + maslo
soľ

voda podľa potreby 
50ml sladkej smotany
hrsť nasekanej koriandrovej vňate


Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde



AKO POSTUPOVAŤ:

Mandle v mixéry rozdrvíme. Pridáme k nim do mixéra nakrájané paradajky, zázvor, cesnak a Garam masala a vymixujeme na pastu. Ak treba, pridáme trocha vody.

Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde


Do misky si dáme očistené, na menšie kúsky nakrájané kuracie prsia. Pridáme mandľovú pastu a jogurt a dobre premiešame. Pridáme čili korenie a zasa premiešame. Necháme marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny, najlepšie celú noc.

Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde


V kadhai si zohrejeme olej a plnú lyžicu masla. Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a na miernom ohni restujeme, kým cibuľa nezmäkne, asi 10min. Občas premiešame. 

Pridáme marinované mäso, soľ a opekáme na miernom ohni približne 10 minút. Občas premiešame. Pridáme smotanu, premiešame a prikryté varíme na slabom ohni 15 minút. (Ak treba, doladíme hustotu karí pridaním vody.) Pridáme nasekanú čerstvú koriandrovú vňať a premiešame. 

Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde


Hotové jedlo ozdobíme zbytkom koriandrovej vňate a podávame s plackami: Naan, Paratha alebo ryžou.


Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde

utorok 6. apríla 2010

Ako si vyrobiť Kokosové mlieko ?


22IMG_7920



ČO POTREBUJETE:

600ml teplej vody




22IMG_7923



AKO POSTUPOVAŤ:

Kokosový orech rozbijeme a dužinu nastrúhame, ale skúsime vybrať a polámať na menšie kúsky. Dužinu dáme do mixéra spolu s 200ml vody. Túto zmes poriadne vymixujeme a scedíme do misky tak, že dužinu dobre pritláčame o sitko - žmýkame. Potom ju znova vrátime do mixéra s ďalšími 200ml vody. Zasa vymixujeme a vyžmýkame z nej "mlieko".


22IMG_7919


Zopakujeme so zbytkom 200ml vody. Tekutina, ktorú sme žmýkaním dostali je vaše domáce kokosové mlieko.


22IMG_7971

pondelok 5. apríla 2010

Kysnuté dolky

Kysnute dolky



ČO POTREBUJETE:

Kvások:
1/2 lyžičky kryštálového cukru
1 lyžička sušeného droždia
vlažné mlieko

Cesto:
2 hrnčeky hladkej múky
vlažné mlieko
štipka soli
4 lyžice kryštálového cukru
1 vajce


Kysnute dolky



AKO POSTUPOVAŤ:

Do malej misky dáme cukor, droždie a zalejeme vlažným mliekom. Zakryjeme na tesno a necháme asi 30 minút kysnúť alebo do vtedy, kým kvások nepodrastie. Mlieko nesmie byť chladné ani príliš horúce!

Do väčšej misy si dáme múku, soľ a cukor. Prilejeme vlažné mlieko, kvások a dobre vymiešame na hustejšiu kašu. Pridáme vajce (nesmie byť studené, preto ho vyberieme včas z chladničky) a dobre premiešame. Cesto musí byť dostatočne husté, aby sa dolky nerozlievali po panvici.

IMG_6664

IMG_6666


Panvicu dáme poriadne zohriať. Štetcom potrieme olejom a naberačkou púšťame hrudky cesta na panvicu. Pečieme na slabom ohni z oboch strán dohneda.

IMG_6668

IMG_6957


Hotové môžeme posypať kakaovo-cukrovým práškom, Grankom alebo natrieť džemom, či Nutellou.