nedeľa 23. mája 2010

Zemiakovo-baklažánové karí / Potato and brinjal curry

Zemiakovo baklazanove kari



ČO POTREBUJETE:
(3-4 porcie)

3 menšie zemiaky; okrájané a pokrájané na kocky
3 baby baklažány; pokrajáné na menšie kocky než zemiaky

2 stredne veľké červené cibule
2 malé paradajky

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky koriandrových semien (môžete použiť aj mletý koriander, ak nemáte semienka)
olej

asi 150ml vody
soľ
1 lyžička garam masala


Zemiakovo baklazanove kari



AKO POSTUPOVAŤ:

Na oleji popražíme rímsku rascu, kurkumu a koriander. Pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme, kým nie je mäkká. Ďalej pridáme nakrájanú paradajku a opekáme, až kým sa nerozpadáva.

Zemiakovo baklazanove kari


Cibuľovú zmes necháme trochu vychládnuť a rozmixujeme s trochou vody (asi 50ml). Vymixovanú omáčku dáme naspäť do hrnca na oheň, pridáme nakrájané zemiaky a baklažány. Pridáme vodu... 

Zemiakovo baklazanove kari


... kokosové mlieko, garam masala, osolíme. Premiešame. 

Zemiakovo baklazanove kari


Omáčku privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté varíme domäkka. Zemiaky karí pekne zahustia a zostane krémové. 

Zemiakovo baklazanove kari


Podávame s dusenou ryžou.



Zemiakovo baklazanove kari


sobota 22. mája 2010

Mandľový mega košíček / Almond cake





ČO POTREBUJETE:

Cesto:
200g hladkej múky 
60g kryštáľového cukru
120g nesoleného masla
1/2 lyžičky prášku do pečiva 
1 vajce

Mandľová plnka:
125g mandlí
100g kryštáľového cukru
2 - 3 lyžice hladkej múky 
3 vajíčka

kyselšia marmeláda (napr. ríbezlová)

Čokoládová poleva/Ganache:
150ml smotany (Amul fresh cream)
60g horkej čokolády
2 plné lyžičky kryštáľového cukru





AKO POSTUPOVAŤ:


Cesto:
Múku preosejeme, zmiešame s cukrom a práškom do pečiva. Pridáme zmäknuté maslo a vajíčko a vypracujeme cesto. Cesto rukou vtlačíme do formy, v ktorej koláč pečieme. Popicháme vidličkou a uložíme na 2 hodiny do chladničky. Potrieme marmeládou.

1



Plnka:
Mandle s cukrom rozmixujeme na prášok. Dáme do misky, pridáme múku a vajíčka a zmiešame.

2


Plnku vylejeme na vrstvu marmelády a rozotrieme. 

Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút. Treba kontrolovať, každá rúra pečie ináč. Koláč necháme poriadne vychládnuť.

3



Čokoládová poleva:
Do malého hrnca dáme smotanu a cukor a zohrejeme. Nevaríme. Keđ je smotana horúca vložíme do nej čokoládu a necháme ju roztopiť. Dobre premiešame a vylejeme na koláč.

piatok 21. mája 2010

Parená knedla / Steamed dumpling




ČO POTREBUJETE (na 1 knedľu):

250g hladkej múky 
(môže jej byť viac pri miesení cesta)
troška cukru
1 lyžička sušeného droždia 
mlieko podľa potreby
1 lyžica oleja
1 vajce
soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme, pridáme soľ, premiešame.

V mištičke zalejeme droždie a cukor troškou teplého (nie horúceho) mlieka, premiešame, dobre uzavrieme a necháme napučať.

Napučané droždie primiešame k múke, pridáme teplé (nie horúce) mlieko, olej a vajíčko (ktoré si vytiahneme skôr, aby malo izbovú teplotu) a rukou vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Odložíme ho do misky, ktorú tesne uzavrieme a necháme kysnúť na teplom mieste.




Nakysnute cesto znova premiesime rukou, prikryjeme a znova necháme podkysnúť. Potom ho znova premiesime, vytvaurjeme knedľu a odložíme ju bokom. 

Medzitým dáme vrieť do spodného hrnca vodu. Aby zaplnila asi polovicu hrnca. Keď sa začne variť, potrieme dierkavé dno vrchného hrnca olejom, plameň stíšime, vložíme bochníček do vrchného hrnca a zakryjeme. Paríme 25 - 30 minút; neodokrývať!




Hotovú knedľu popicháme vidličkou (ja ju potieram troška aj olejom) a môžeme podávať.

Toto je rodinný recept od mojej mamy.




Poznámka: keď odkladáte pokrievku po parení, treba dávať pozor, aby voda z nej nekvapla na uparenú knedľu. Treba pokrievku dať preč veľmi rýchlo. Väčšinou, keď tá horúca voda z pokrievky kvapne na knedľu, knedľa mi splasne. To isté platí pre parené buchty. Ak idem pariť druhú dávku, pokrievku dobre poutieram od vody pred tým, než ďalšiu dávku prikryjem.



pondelok 17. mája 2010

Jogurtová čokoládová zmrzlina / Yogurt and chocolate ice cream





ČO POTREBUJETE:

200ml jogurt biely hustý - nesladený
150ml sladká smotana 25%


 
práškový cukor zmiešaný s kakaom pridáme podľa chuti
kúsky čokolády (choco chips)




AKO POSTUPOVAŤ:

Všetko dáme do mixéra, pomixujeme, nalejeme do nádoby, v ktorej ju chceme mraziť a primiešame choco chips. Po hodine mrazenia zmrzlinu znova premiešame a opakujeme miešanie po ďalšej hodine mrazenia.

Hotová zmrzlina je trocha tuhšia ako bežná z obchodu. Preto ju pred podávaním vyberte z mrazničky na chvíľu, aby povolila.



sobota 15. mája 2010

Zemiakový majonézový šalát / Potato salad





ČO POTREBUJETE:

5ks stredne veľkých zemiakov
2-3 uhorky
uvarené 2 mrkvy
(možete použiť mrkvu, ktorú si uvaríte v kuracej polievke)
1 malá červená cibuľa
soľ
mleté čierne korenie
2 lyžice nálevu, ktorý používam aj na nakladanie cvikle (alebo množstvo podľa potreby)
1 plná lyžička horčice





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvaríme v šupke (aby sa nerozvarili), necháme vychládnuť, ošúpeme a pokrájame na kocky, ktoré dáme do mise. 

🎄 🎄 🎄

Mrkvu použijeme buď z polievky, alebo si ju uvaríme domäkka a pokrájame nadrobnučko. Pridáme k zemiakom.

🎄 🎄 🎄

Cibuľu nakrájame nadrobnučko a pridáme k zemiakom. Rovnako nakrájame a pridáme k zemiakom aj uhorky.

🎄 🎄 🎄

Majonézu si vymiešame, pridáme lyžičku horčice, mleté čierne korenie a dobre premiešame.

Majonezovy salat


Zemiakový šalát osolíme, pridáme majonézu, trocha vody z nálevu na cvikľu alebo uhorky (aby nebol suchý) a dobre premiešame.

Majonezovy salat


Odložíme ho do chladničky a necháme odpočívať cez noc. Podávame až na druhý deň.

Majonezovy salat


Ak použijete kupovanú majonézu na šalát, tá býva kyslastá, preto na zriedenie šalátu používam vodu, v ktorej sa varila mrkva a pridám trocha cukru.

Čiže uvaríme zemiaky v šupke a necháme poriadne vychládnuť. Zvlášť uvaríme vo vode očistenú mrkvu a necháme vychládnuť. Vodu z mrkvy si tiež odložíme. Potom zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme do misky. Mrkvu nasekáme nadrobno a pridáme k zemiakom. Cibuľu nasekáme nadrobno a pridáme k zemiakom. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, cukor, trocha vody z mrkvy, medovú horčicu a kupovanú majolku/majonézu. Všetko dobre premiešame a dochutíme podľa potreby. Na zvlhčenie, ak treba, použijeme znova vodu z mrkvy. Dáme vychladiť.




ŠŤASTNÉ A VESELÉ! 🎄♥️




Dal Shorba (indická šošovicová polievka) / Indian lentil soup

Indická šošovicová krémová polievka.




ČO POTREBUJETE:

1/2 pohára lúpanej oranžovej šošovice
vývar podľa potreby (zeleninový alebo kurací, záleží len na vás)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
štipka mletého zeleného kardamómu
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
1/4 lyžičky mletého chilli korenia
1 ázijský bobkový list (alebo karí lístky)

2 - 3 väčšie strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka

1 lyžička citrónovej šťavy
soľ


22IMG_8100



AKO POSTUPOVAŤ:

Ak nemáme mletý kardamón; 2 tobolky kardamónu rozlúskneme a semienka rozdrvíme.



Šošovicu prepláchneme a namočíme na pol hodinky. Do hrnca dáme vývar, šošovicu, kurkumu, chilli korenie, drvenú rímsku rascu a bobkový list (alebo karí lístky). Privedieme k varu. Varíme na miernom ohni asi 30 minút.




Ak používame bobkový list, po 30 minútach ho vyberieme. Karí lístky môžeme nechať v polievke. Polievka musí byť hustejšia, krémová, takže ak je príliš vodová, zvýšime oheň a necháme prebytočnú tekutinu vyvariť.

Cesnak nakrájame nadrobno. V menšom hrnci zohrejeme ghí a opražíme na ňom horčičné semienko, cesnak, kardamón. Semienko necháme prasknúť a toto vlejeme spolu s ghí do polievky; premiešame a osolíme.



5 minút prevaríme, odstavíme z ohňa a pridáme šťavu z citróna. Kto má rád ozdobí koriandrovou vňaťou.

utorok 11. mája 2010

Korenie Garam masala

Garam masala je mix aromatických korenín. "Garam" znamená "horúci", ale v tomto význame to neznamená horúci = pálivý, pretože táto zmes nie je nevyhnutne pálivá. Garam sa volá preto, lebo celé koreniny sa pomaly ohrievajú na panvičke na sucho a nakoniec zomelú na prášok. Jej zloženie sa môže líšiť dom od domu, každá indická gazdinka má ten svoj rodinný recept.




Recept č. 1
(túto si vyrábam ja)

ČO POTREBUJETE:

20g guľatého čierneho korenia
10g klinčekov
20g celej škorice
15g hnedého kardamómu
10g rímskej rasce
5g koriandrových semien



AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky koreniny pomaličky, na najslabšom ohni opekáme na panvičke (bez oleja), až kým nezmenia farbu a nerozvinú svoju vôňu. Najlepšie je opekať ich po jednom, pretože každé korenie potrebuje inú dobu na opekanie. Mohlo by sa stať, že pri opekaní všetkých naraz, by vám niektoré prihorelo a tým vám celá zmes zhorkne.
Opečené necháme vychládnuť na tácke (nie na panvičke). Kardamómove toboľky rozlúskneme a semienka vyberieme. Spolu s ostatným korením ich zomelieme na kávovom mlynčeku (alebo ak máte, tak v mixéri na korenie) na práškové korenie. Skladujeme v tesne uzavretých sklených pohároch.



* * *

Recept č. 2


Garam masala 2.

ČO POTREBUJETE:

1 lyžica kardamómovych semien (z hnedého kardamómu)
5cm celej škorice
1 lyžička klinčekov
1 lyžička guľatého čierneho korenia
1/4 muškátového orieška
1 lyžička rasce (tej obyčajnej, caraway seed)
1/2 lyžičky semien koriandru
1/2 lyžičky mletého muškátového kvetu (javantari)
1 ks badyán


AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky koreniny opekáme na suchej panvici na miernom ohni, kým nerozvinú svoju vôňu (opekáme každé korenie zvlášť). Necháme ich na tácke vychládnuť a pomelieme na prášok (zmiešajte s tými, ktoré máte už pomleté, tie sa neopekajú). Skladujeme v dobre uzavretých, suchých nádobach, na tmavom mieste. Dobre uskladnená Garam masala vám vydrží až 3 mesiace, ale vždy je lepšie robiț v menších množstvách, pretože mletím korenín a dlhým skladovaním sa stráca ich chuť a aróma. Vždy je dobre zomlieť si celé koreniny tesne pred pridaním do jedál.


* * *

Recept č. 3
(vhodná na prípravu mäsa)

ČO POTREBUJETE:

200g rímskej rasce
60g koriandrových semien
45g hnedého kardamómu 
35g guľatého čierneho korenia
30g sušeného mletého zázvoru 
20 paličiek o dĺžke 2,5cm škorice
20g klinčekov
20g muškátového kvetu
2 muškátové oriešky


AKO POSTUPOVAŤ:

Koreniny, okrem mletého zázvoru a muškátového orieška dáme na teplú panvičku a chvíľku opekáme, aby uvoľnili vôňu (opekáme každé korenie zvlášť). Vychládnuté pomelieme na prášok a zmiešame so sušeným zázvorom a nastrúhaným muškátovým orieškom.  Skladujeme v dobre uzavretých, suchých nádobách, na tmavom mieste. 


* * *

Recept č. 4
(pre Rajasthani a Punjabi kuchyňu)

ČO POTREBUJETE:

90g rímskej rasce (cumin)
75g hnedého kardamómu 
75g guľatého čierneho korenia
30g koriandrových semien
30g feniklových semien
20g klinčekov
20 paličiek o dĺžke 2,5cm škorice
20g muškátového kvetu
15g sušených ružových lupienkov
15g sušeného mletého zázvoru 
3 muškátové oriešky


AKO POSTUPOVAŤ:

Koreniny okrem mletého zázvoru, muškátových orieškov a ružových lupienkov opečieme na teplej panvičke (opekáme každé korenie zvlášť). Vychládnuté pomelieme a zmiešame so zázvorom, nastrúhaným muškatovým orieškom a podrvenými ružovými lupienkami.  Skladujeme v dobre uzavretých, suchých nádobách, na tmavom mieste. 



4

Zloženie Garam masala, ktorú bežne kupujem už hotovú v obchode:

koriandrové semená, rímska rasca, čierne guľaté korenie, chilli pálivé korenie, Cassia lístky (listy škoricovníka), klinčeky, hnedý kardamóm, badyán, fenikel, sušený zázvor, Triphala, soľ, rasca (caraway seeds).



nedeľa 9. mája 2010

Šampiňóny s mrkvou na smotane / Mushrooms and carrots with fresh cream




ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
1 lyžica masla + troška oleja (alebo ghee)
1 červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
1 paradajka
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
soľ
1 mrkva
1-2 lyžice sladkej smotany
voda
zelená časť zo 4 jarných cibuliek; nasekaná nadrobno





AKO POSTUPOVAŤ:

Šampiňóny nakrájame. V hrnci zohrejeme troška oleja a masla a na ňom na silnom ohni opekáme šampiňóny asi 3-4 minúty, dohnedkava. Opečené odložíme do ďalšieho použitia.

22Sampinony s mrkvou na smotane 001

22Sampinony s mrkvou na smotane 002


V tom istom hrnci opečieme cibuľu...

22Sampinony s mrkvou na smotane 005

... Pridáme kurkumu a nakrájanú paradajku a opekáme, kým paradajka nezmäkne.

22Sampinony s mrkvou na smotane 007


Pridáme nakrájanú mrkvu, mleté čierne korenie a podlejeme trochou vody. Dusíme 10 minút na miernom ohni, prikryté.

22Sampinony s mrkvou na smotane 008


Pridáme opečené šampiňóny a smotanu, osolíme a dodusíme ďalšie 3 minúty.

22Sampinony s mrkvou na smotane 009


Odstavíme z ohňa, pridáme jarnú cibuľku a necháme 5 minút odležať.

22Sampinony s mrkvou na smotane 010


Podávame s ryžou.




Naan

Jeden z najlepších indických "chlebov", aký som kedy jedla. Nič sa nevyrovná Naanu upečenom v pravej Tandoori peci, ale aj domáca verzia v rúre je veľmi chutná.


Maslovy Naan



ČO POTREBUJETE (na 4-5ks):

2 hrnčeky múky Maida (1 hrnček = 300ml)
troška cukru
1 plná lyžička sušených kvasníc
soľ
1/4 hrnčeka mlieka (alebo podľa potreby)
1 lyžica masla (alebo Ghí)
2 plné lyžice bieleho jogurtu



Maslovy Naan


AKO POSTUPOVAŤ:

Do malej misky si dáme cukor, kvasnice a zamiešame to s vlažným (nie horúcim) mliekom. 3 lyžičky stačia. Tesne zakryjeme a necháme pol hodinu napučať.

Múku preosejeme, pridáme soľ. V malom hrnci si v mlieku rozpustíme maslo a necháme vychladnúť tak, aby zostalo vlažné (nie horúce).

Roztopené, ochládnuté maslo prilejeme k múke, pridáme jogurt (nesmie byť studený, takže ho treba vytiahnuť z chladničky skôr, aby mal izbovú teplotu). Prilejeme kvások a vymiesime elastické, nelepivé cesto. Mlieko a múku pridáme podľa potreby. Cesto troška pomúčime a zakryjeme. Necháme nakysnúť na teplom mieste.

Cesto rozdelíme na 4-5 častí. Postupne si ich vyvaľkáme na nie celkom tenké placky. Naan má mať trojuholníkový predĺžený tvar. Pred pečením doňho niekoľkokrát na rôznych miestach pichnite vidličkou.

Maslovy Naan


Rúru si poriadne predohrejeme na 230st., spolu s plechom, na ktorom budeme Naan piecť. Na horúci plech dáme rozvaľkanú placku, dáme do rúry a pečieme na 230st., 8-10 minút. Netreba ho obracať, stačí piecť z jednej strany.

Keď na vrchu zhnedne, vyberieme ho na utierku, potrieme roztopeným maslom (alebo ghí) a utierkou zakryjeme, aby nevychladol alebo ihneď podávame.


Maslovy Naan



Pozrite si toto video, takú malú fintu ako sa tiež dá piecť Naan na sporáku.