nedeľa 15. augusta 2010

Sparený Amaranth (Totakura) alebo čerstvý špenát

11100_5676



ČO POTREBUJETE:

viazanicča Amaranthu alebo špenátu


15ks karí lístkov 
1 zelená chilli paprička 
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 lyžica channa dal
1 väčšia cibuľa 
kúsok čerstvého zázvoru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
štipka soli
1/2 lyžice ghee



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme ghee. Pridáme karí lístky a chilli papričku.




Hneď ako lístky prasknú pridáme horčičné semienko a channa dal. Počkáme, kým praskne horčičné semienko.




Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým nezosklovatie.




Potom pridáme nadrobno nakrájaný zázvor (alebo ho môžete postrúhať).




Pridáme kurkumu a premiešame.




Pridáme nakrájaný Amaranth alebo špenatové listy, pridáme štipku soli, premiešame a zakryjeme; najlepšie je to zakryť hlbším plechovým tanierom, do ktorého sa naleje voda a vňať sa tak uparí. 2 minútky necháme prehriať.




Pridáme mleté čierne korenie, premiešame, chvíľočku prehrejeme, odstavíme z ohňa a prikryté necháme 5 minút odležať v teple.




Podávame ako prílohu k dusenej ryži a karí.

štvrtok 12. augusta 2010

Parené buchty / Steamed sweet dumplings





ČO POTREBUJETE (na 6ks):

na cesto:
200g polohrubej múky (ja som použila múku Maida)
1 lyžička sušeného droždia
soľ
1 lyžica kryštáľového cukru
1 vajce
125ml teplého mlieka

na plnenie:
tuhší džem 

na potieranie:
olej

na servírovanie:
roztopené maslo
kakao + práškový cukor na posypanie






AKO POSTUPOVAŤ:

Do mise dáme múku, cukor, droždie a štipku soli. Premiešame.

Pridáme vajíčko a teplé mlieko a vypracujeme cesto. Cesto necháme v miske, tú zakryjeme a necháme ho 30min kusnúť. Potom ho znova rukou premiesime (podsypeme múkou, ak treba) a znova ho necháme v miske 30min kysnúť. 



Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme na približne 1cm hrubý plát. Rozkrájame na menšie plátky a na každý položíme kúsok džemu.

Džem zabalíme do cesta a vytvarujeme malé buchtičky. Necháme ich ešte 15 minút podkysnúť.

Buchty som parila v dvojhrnci. Do spodného hrnca som dala asi 5cm vody, naň som položila hrniec s dierkami a zakryla pokrievkou. Vodu v spodnom hrnci som priviedla k varu. Keď sa začala variť dno dierkového hrnca som potrela olejom a vložila doňho buchty trocha od seba, pretože počas parenia podrastú. Vrchný hrniec som zakryla, do dierky v pokrývke som strčila klinček a parila som 10 minút.



Hotové buchty vyberieme, pichneme špáradlom a potrieme olejom. Uložíme do misky a zakryjeme. Rovnako pokračujeme so zbytkom buchiet. Treba dávať pozor pri vyberaní, aby na buchty nekvapla horúca voda z pokrievky, inak spľasnú.



Hotové buchty si posypeme sladkým kakaom a pokvapkáme roztopeným maslom. 

streda 11. augusta 2010

Mrkvovo-jablkové mafiny / Carrots and apple muffins


22mrkvovo jablkove mafiny 003



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

70g masla
100g kryštáľového cukru
1 vajce
100g hladkej múky 
1 plochá lyžička prášku do pečiva 
1/2 lyžičky mletej škorice
1 stredne veľká mrkva
1/2 jablka
3 lyžice mlieka (ak treba, postupne pridáme viac)




22mrkvovo jablkove mafiny 006



AKO POSTUPOVAŤ:

Zmäknuté maslo a cukor vymiešame. Pridáme vajce a vymiešame hladký krem. Pridáme nastrúhanú mrkvu a jablko a premiešame. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a škoricou a mlieko.

1


Vymiešame polohusté cesto. Naplníme formu na mafiny. Pečieme vo vyhriatej rúre, na 180st. 25 minút.

2



Hotové mafinky môžete pocukrovať alebo poliať cukrovo - citrónovou polevou.

nedeľa 8. augusta 2010

Kuracie v cestíčku so sezamom / Fried chicken with sesame seeds




ČO POTREBUJETE:

kuracie prsia (z jedného kuraťa)
soľ

na cestíčko:
1 vajce (na prsia z jedného kuraťa)
mlieko
hladká múka
2 lyžičky sezamu
mleté čierne korenie
1 lyžička sušeného cesnaku 
1/3 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli

ghee a trocha oleja na vysmážanie (použite, na čom zvyknete vy vysmážať)





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame vajce s mliekom, čierne korenie, sušený cesnak a štipku soli. Pridáme múku; toľko, aby sme mali polotekuté cestíčko, skoro ako na palacinky (máličko hustejšie), aby sa mäso dalo doňho dobre namočiť a cestíčko veľa nestekalo. Poriadne vymiešame. Pridáme sezam a zamiešame. 

1


Kuracie prsia prerežeme na plocho, aby sme získali 2 tenšie rezne, na krajoch troška narežeme a zľahka naklepeme. Z oboch strán osolíme. V panvici rozhorúčime ghee. Keď je ghee horúce, oheň zmiernime a kuracie prsia najprv obalíme v múke, potom ponoríme do pripraveného cestíčka a dobre ním obalíme.  Položíme do ghee. Vysmážame na miernom ohni z oboch strán dohneda. 


🍗 🍗 🍗


Ako prílohu som robila zemiakové pyré



piatok 6. augusta 2010

Palak Paratha

Placky paratha so špenátom a koriandrom.



100_5494



ČO POTREBUJETE:

2 zväzky čerstvých špenátových listov
3 strúčiky cesnaku
1 - 2 zelené chilli papričky
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
soľ
 
hladká múka (Maida) 
ghee do cesta
ghee na potretie




AKO POSTUPOVAŤ:

Špenát oblanšírujeme a dáme do mixéra. Pridáme cesnak, chilli papričku, koriandrovú vňať a soľ. Všetko dobre vymixujeme.

Pridáme 1 lyžicu ghee a postupne pridávame múku, tak aby sme vypracovali nelepivé cesto.

100_5478


Vypracované cesto zakryjeme utierkou a necháme ho odležať 30 minút.

100_5479


Panvicu dáme rozohriať.

Z cesta postupne odtŕhame kúsky, ktoré najprv vymodelujeme na guľôčku, obalíme ju múkou. Guľôčku dáme na pracovnú dosku a vyvaľkáme placku, ktorej polovicu zľahka potrieme s ghee.

100_5481


Placku preložíme na polovicu a zasa len jednu stranu zľahka potrieme s ghee.

100_5482


Znova preložíme na polovicu a takto zloženú placku obalíme v múke.

100_5484


Placku rozvaľkáme na hrúbku asi 2mm. Tvarom sa vôbec netrápte.

100_5485


Oheň pod horúcou panvicou zmiernime na strednú silu. Placku položíme na suchú panvicu a opekáme chvíľku.

100_5486


Po chvíľke placku obrátime a opekáme z druhej strany.

100_5487


Zasa po minútke placku obrátime.

100_5488


A ešte raz opečieme chvíľku z druhej strany.

100_5489


Hotovú placku uložíme do látkovej čistej utierky a potrieme troškou ghee alebo maslom. Kto nechce, nemusí potierať.

100_5491


(Ak sa vám nechce prekladať jednoducho ju vyvaľkáme  na tenkú placku hneď ako ju prvýkrát obalíme v múke a ďalej opekáme na panvici. Hotovú potrieme s ghee.)


Deťom ich dávam len také samotné alebo s domácim bielym jogurtom (dahi), buď na raňajky alebo ako olovrant, ale môžu sa podávať aj ako príloha k rôznym subzi a hustým karí.

štvrtok 5. augusta 2010

Kuracie so senovkou gréckou

11IMG_4020



ČO POTREBUJETE:

3 kuracie stehná s kĺbom; vykostené 
soľ
2cm x 2cm čerstvý zázvor 
4 menšie strúčiky cesnaku
1/3 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi)
voda podľa potreby
2 červené cibule
1 paradajka
1/4 lyžičky mletého chilli korenia
ghee
70ml kokosového mlieka

koreniny na zomletie:
4-5 klinčekov 
kúsok škorice
1 plochá lyžička bieleho maku (khus-khus)
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 plochá lyžička koriandrových semien



11IMG_4018



AKO POSTUPOVAŤ:

Vykostené mäso pokrájame na rezančeky, nasolíme a zmiešame s postrúhaným zázvorom a cesnakom. Necháme odležať, kým si pripravíme ostatné.

0


Nachystáme si koreniny na zomletie a zomelieme ich v kávovom mlynčeku na prášok.

1


Vo woku rozpálime ghee a vložíme zomleté koreniny. Oheň hneď zmiernime. Hneď ako koreniny uvoľnia arómu (čo je takmer okamžite) ku koreninám pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme, kým troška nezhnedne.

2


Pridáme nakrájanú paradajku a chilli korenie.

3


Cibuľovo-korenistú zmes necháme vychládnuť a potom rozmixujeme s 50ml vody na pastu.

4


V tom istom woku, kde sme restovali cibuľu znova rozpálime troška ghee. (Wok sme neumývali od restovania korenín a cibule.) Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme, kým nie je priesvitná.

Pridáme kuracie mäso a medzi prsty sušenej senovky gréckej. Sušená senovka je veľmi aromatická a má silnú chuť, takže jej nesmieme dať veľa. Všetko dobre premiešame a 2 minútky opekáme.

5


Pridáme cibuľovú pastu, premiešame a troška prisolíme. Nie veľa, solili sme už mäso. Podlejeme vriacou vodou, aby vznikla hustejšia omáčka a dusíme na slabom ohni, pod pokrievkou, 30 minút.

6


Po 30 minútach pridáme kokosové mlieko, premiešame a zakryté dusíme ešte 5 minút.

7


Podávame s dusenou ryžou.



11IMG_4022

Mafiny plnené džemom / Muffins with jam filling

11100_5446



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

100g masla na pečenie
80-100g práškového cukru
1 vajce
1/2 lyžičky vanilkovej esencie
125g hladkej múky (použila som Maida)
1 lyžička prášku do pečiva
5-6 lyžíc mlieka
džem (tuhší)


11100_5448



AKO POSTUPOVAŤ:

Maslo a cukor vymiešame. Pridáme vajce a znova dobre vymiešame. Primiešame vanilkovú esenciu. 

🌤 🌤 🌤

Do múky zamiešame prášok do pečiva a postupne ju spolu s mliekom vmiešame k maslu. Vznikne skôr hustejšie cesto, ale také, aby sa dalo lyžičkou naberať a dávať do formy na mafiny. Formu na mafiny vytrieme olejom. 

🌤 🌤 🌤

Najskôr nanesieme trocha cesta na dno každej priehlbinky do formy. Malou lyžičkou na cesto vložíme kúsok džemu a ten zakryjeme ďalšou vrstvou cesta. 

1


Rúru predohrejeme na 180st. a pečieme 25 minút. 

Hotové môžeme pocukrovať. 

nedeľa 1. augusta 2010

Škoricové mafiny / Cinnamon muffins


Skoricove mafiny



ČO POTREBUJETE (na 9-10ks):

70g masla
80g kryštáľového cukru
1 vajce
125g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1/4 lyžičky mletej škorice
1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
asi 6 lyžíc mlieka


Skoricove mafiny



AKO POSTUPOVAŤ:

Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s cukrom. Pridáme vajce a dobre vymiešame. 

V hrnčeku zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu a muškátový oriešok a postupne, spolu s mliekom zamiešame k maslu. 

Polohustým cestom naplníme vymastenú a múkou vysypanú formu na mafiny (alebo papierové košíčky vložené do mafinovej formy).  

Rúru predohrejeme na 180st. a pečieme 25 minút.