utorok 7. septembra 2010

Čo je to Jaggery (palmový cukor) ?

Jaggery je vyrobené z cukrovej palmy. Používa sa najmä v Ázii, Afrike, Latinskej Amerike a Karibiku. Môže sa líšiť farbou od zlatohnedej až po tmavo hnedú.


22suroviny 002



Obsahuje až 50% sacharózy, glukózu, minerálne soli a vitamíny. Horčík prítomný v Jaggery posilňuje náš nervový systém, pomáha uvoľniť naše svaly a poskytuje úľavu od únavy. Spolu so selénom pôsobí ako antioxidant. Je tiež bohaté na železo a tým pádom vhodné pri anémii. Má protialergické vlastnosti a zmierňuje príznaky astmy. Je účinné pri migréne. Veľmi dobré je podávať ho ženám po pôrode (na odstránenie všetkej zrazenej krvi z tela) počas prvých 40 dní po narodení dieťatka.
Obsahuje mierne množstvo vápnika, fosforu a zinku.
Nie je to liek, ale doplnok stravy.

Jaggery sa používa na prípravu ako sladkých tak i slaných pokrmov hlavne v Indii a na Srí Lanke. Trocha Jaggery sa pridáva aj do rôznych karí a subzis. 

Jaggery sa tiež používa pri výrobe alkoholických nápojov.

Indická ayurvédska medicína považuje Jaggery za účinné pri liečbe hrdla - suchý kašeľ (pre tých, čo sú v práci vystavení vyššiemu stupňu znečistenia ovzdušia), infekcie pľúc, zlého trávenia a zápchy. Jaggery je považované za jednu z najčistejších foriem cukru a je zdravšie ako rafinovaný cukor.



22suroviny 005


V Indii bolo kedysi tradíciou, keď hosť alebo člen rodiny prišiel domov unavený, ponúkli mu vodu s Jaggery, aby sa uvoľnil a zbavil únavy. Ľudia, ktorí pracovali v továrňach a pri vonkajších prácach v prašnom, znečistenom prostredí tiež pili vodu s Jaggery alebo priamo kúsok zjedli v noci pred spaním, aby odstránili z tela nečistoty, ktoré počas dňa inhalovali.


Jaggery


Jaggery sa dá kúpiť aj v takejto forme ako prášok.



Zdroj info: preložené z internetu

nedeľa 5. septembra 2010

Rava Upma / Roasted semolina - indian breakfast

Upma je indické jedlo, ktorého základom je krupica. Názov je zlúčenina dvoch slov v tamilskom jazyku: "soľ" a "múka" = "uppu" a "maa(vu)". Jedlo pochádza z južnej Indie a podáva sa na raňajky. Je výživné hlavne pre rastúce deti.
"Rava" je názov pre krupicu, ktorý sa však už väčšinou nepoužíva a možno ju nájsť pod názvami Suji alebo Semolina. Je to typické jedlo aj počas juhoindického festivalu Pongal, čo je oslava žatvy.

Najbližší Pongal bude 14. januára 2011



11100_6198



ČO POTREBUJETE:

1 lyžica Ghee
1 malý hrnček krupice (použila som Rava for Upma alebo Fine rava - Suji, Semolina)
olej
1 lyzica Channa dal
1 lyžica Urad dal
1 stredne veľká červená cibuľa
2cm x 2cm čerstvý zázvor; nastrúhaný alebo 1/2 lyžičky zázvorovej pasty
1 zelená chilli paprička; zbavená semien a žiliek
hrsť mrazeného hrášku
2 menšie mrkvy; očistené a nakrájané
2 menšie zemiaky; očistené a nakrájané
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky pálivého chilli korenia (môžete dať menej)
soľ
2 malé hrnčeky vody
niekoľko kešu orechov


11100_6197



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme ghee a na ňom opražíme do slabo-hneda krupicu. Oprážame pomaly na slabom ohni. Treba byť trpezlivý, chvíľku to trvá. Opraženú krupicu dáme bokom.

100_6184


Vo woku zohrejeme trochu oleja. Pridáme horčičné semienko a necháme ho prasknúť.

100_6187


Ďalej pridáme channa dal, urad dal a karí lístky. Oprážame na slabom ohni, kým troška urad dal nezhnedne.

100_6189


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, chilli papričku a zázvor. Pol minútky popražíme.

100_6191


Pridáme zemiaky, mrkvu, hrášok. 

100_6192


Pridáme kurkumu, chilli korenie, soľ. 

100_6193


Zalejeme 2 hrnčekmi vody a dusíme na slabom ohni, zakryté 15 minút. 

100_6194


Po 15 minútach pridáme opraženú krupicu a miešame zľahka varechou, kým hmota nezhustne. Je to chvíľka. 

100_6195


Potom wok zakryjeme a odstavíme z ohňa. Kým sa nám to uleží na suchej panvici na stredne silnom ohni si opečieme kešu orechy. 


100_6196



Podávame ozdobené kešu orechami a nasekanou koriandrovou vňatou. Treba to jesť teplé.

piatok 3. septembra 2010

Karí z Moringy olejodárnej



IMG_6037



ČO POTREBUJETE:


1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky horčičného semienka
2 zelené chilli papričky 
niekoľko karí lístkov 
2 stredne veľké červené cibule
2 stredne veľké paradajky

soľ
1/2 kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
voda podľa potreby
olej

na pastu:
1/2 hrnčeka čerstvého strúhaného kokosu
2cm x 2cm čerstvý zázvor 
3-4 strúčiky cesnaku (záleží od ich veľkosti)
veľká hrsť čerstvej koriandrovej vňate 


IMG_6038



AKO POSTUPOVAŤ:

Mixérom rozmixujeme na pastu strúhaný kokos, zázvor, cesnak a koriandrovú vňať. Pridáme pred mixovaním troška vody.

1



Lusky moringy ošúpeme a nakrájame na kúsky dlhé asi ako malíček. Stačí na kraji nožom načať šupku a len potiahnuť. Nešúpať ako zemiaky.

2


Vo woku rozpálime olej (najlepšie arašídový, ale môže byť aj slnečnicový). Pridáme rímsku rascu a horčičné semienko a počkáme, kým semienko praskne. Potom pridáme chilli papričky, do ktorých sme urobili zárezy nožom a vhodíme niekoľko karí lístkov. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme, kým nie je cibuľa mäkká.

3


Ďalej pridáme nadrobno nakrájané paradajky, premiešame a zalejeme troškou vody. Zakryté varíme, kým paradajky nezmäknú.

4


Keď sú paradajky mäkké, pridáme lusky moringy, soľ, mletú kurkumu a chilli korenie. Všetko premiešame a pridáme kokosovo-koriandrovú pastu. Opäť premiešame....

5


....zalejeme vodou, tak aby z toho nebola polievka, len hustejšie karí a zakryté varíme 10 minút.

6


Podávame s ryžou.



Ako jesť lusky Moringy: Vonkajšia časť luskov je tvrdá a tažko stráviteľná. Preto sa lusk požuje (alebo niekoľkokrát stisne medzi zubami) a "vycucne" len vnútro. Vonkajšia časť lusku sa neje.

štvrtok 2. septembra 2010

Čo je to Moringa olejodárna? / Drumsticks


22na farme 003


Moringa oleifera je tropický strom, ktorý je známy v mnohých častiach sveta svojimi regionálnymi názvami ako drumstick tree, kelor, nebeday, mlonge, malunggay, benzolive, saijhan, marango a sajna. Jeho listy, plody a kvety sú plné živín dôležitých pre ľudí aj zvieratá.


1sambar 009



Zdraviu prospešné účinky:

  • Ak zmiešame šťavu z listov a kôry s mliekom, je vhodná pre deti; posilní ich kosti, nakoľko je veľkým zdrojom vápnika.
  • Je dobrým čističom krvi.
  • Polievka z plodov pomáha zmierniť kašeľ a bolesti v krku.
  • Vdychovanie pary z vody, v ktorej plody varíme pomáha zmierniť astma a iné pľúcne ochorenia.
  • Ak zmiešate šťavu z plodov a šťavu z limety, vyrobíte tak výživnú pleťovú masku.
  • Pasta, ktorú možno vyrobiť z koreňov stromu je učinná na svrbenie.
  • Odvar z kôry koreňov, užívaný 3x denne pomáha rozpadu močových kameňov.
  • Na zvýšenie imunity a zabráneniu častým infekciám je účinné uvariť karí (omáčku) z listov a plodov stromu.


Viac informácií tu a tu.



(Zdroj informácií: preložené z internetu)

streda 1. septembra 2010

Koláč s tvarohom


11IMG_4392



ČO POTREBUJETE:

150g polohrubej múky (použila som Maida)
125g cukru
50ml oleja
1 lyžička prášku do pečiva 
200g kyslej smotany alebo jogurtu
1 lyžica kakaa

plnka:
tvaroh, ktorý som vyrobila z 1 litra mlieka
1 vajce
2 lyžice vanilkového cukru (caster sugar+vanilková aróma)


11IMG_4394



AKO POSTUPOVAŤ:

Múku, cukor, kakao a prášok do pečiva zmiešame. Vmiešame do múky olej a smotanu (alebo jogurt).

1



2


Formu vymastíme olejom a vysypeme múkou. Prebytočnú múku vytrasieme preč.

4



V druhej miske zmiešame tvaroh, vanilkový cukor a vajíčko.

3



Cesto vylejeme do formy a na vrch lyžičkou uložíme tvaroh. Pečieme v predohriatej rúre na 180 st. 25-30 minút. Hotový koláč pocukrujeme.

5