streda 24. novembra 2010

Cestoviny s čerstvými špenatovými listami / Pasta with fresh spinach


Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami



ČO POTREBUJETE (3-4 porcie):

viazanička čerstvých špenatových listov
plátok masla
2 strúčiky cesnaku

na omáčku:
olej alebo maslo
1 menšia červená cibuľa 
1 plochá lyžiča hladkej múky
250ml mlieka
väčšia hrsť syra podľa vášho výberu
(napr. Mozzarella, Grana padano alebo Parmezán)
2 strúčiky cesnaku
štipka mletého muškátového orieška

na dokončenie:
300ml hrnček cestovín
voda na ich uvarenie
soľ


Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme bešamelovú omáčku. V hrnci zohrejeme olej (alebo maslo) a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Cibuľu zaprášime múkou, premiešame a chvíľočku restujeme. Potom zalejeme mliekom a miešame, kým nám bešamel nezhustne. Do bešamelu pridáme tvrdý syr a na miernom ohni ohrievame, aby sa syr roztopil. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájané 2 strúčiky cesnaku a muškatový oriešok. Premiešame a odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami


Ďalej si dáme zovrieť osolenú vodu. Dáme do nej cestoviny a uvaríme ich podľa návodu, aby boli akurát na skus.

Kým sa varia cestoviny zohrejeme v menšom hrnci trocha masla. Pridáme nadrobno nakrájané 2 strúčiky cesnaku a necháme rozvoňať. Pridáme nakrájaný čerstvý špenát, pol minútky restujeme, hrniec prikryjeme a odstavíme z ohňa. Necháme špenát spariť.

Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami


Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich, dáme do hrnca so syrovým bešamelom, pridáme sparený špenát a všetko premiešame. 

Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami


Podávame teplé. 


Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami

nedeľa 21. novembra 2010

Pečené zemiaky / Baked potatoes




ČO POTREBUJETE:

zemiaky
soľ
1 plochá lyžička prášku do pečiva 
voda na ich predvarenie

olivový olej (alebo slnečnicový)
10 strúčikov cesnaku
sušený cesnak
sušené oregano





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky ošúpeme a pokrájame. Vodu v hrnci osolíme, pridáme prášok do pečiva a privedieme k varu. Vložíme zemiaky a povaríme ich 5 min. 



Zemiaky scedíme a uložíme do pekáčika v jednej vrstve. Posypeme ich očisteným a pokrájaným cesnakom, sušeným cesnakom, sušeným oreganom a polejeme olejom. Pečieme na 200st., 30 minút, odokryté. Potom ich vyberieme a premiešame a vložíme naspať do rúry; prepneme na gril a grilujeme ďalších 15 - 20 minút.

ALEBO: ich upečieme bez cesnaku a cesnak si zvlášť nastrúhame a na rýchlo orestujeme na masle. Toto potom zamiešame s upečenými zemiakmi a posypeme toškou nasekanej čerstvej koriandrovej vňate.



ALEBO: po uvarení a preložení na pekáč ich osolíme, poprášime mletým čiernym korením a zmesou na cesnakový chlieb, poprášime troškou cukru, pokropíme olejom a dáme piecť ako je opísané vyššie.

Podávame buď ako prílohu alebo samotné s nejakým šalátom.




Kysnuté lekvárové buchty (bezvaječné)





ČO POTREBUJETE S (na 20ks):

750g hladkej múky (použila som Maida)
2 ploché lyžičky sušeného droždia
4 lyžice kryštáľového cukru
1 ks vanilkového cukru
1 plochá lyžička soli
200ml rastlinného oleja
375ml teplého (nie horúceho) mlieka

džem (niekedy do nich dávam horkú čokoládu)
olej na potretie





AKO POSTUPOVAŤ:

Do mise si dáme preosiatu múku, cukor, soľ, sušené droždie, vanilkový cukor a premiešame. Zohrejeme si mlieko a do teplého mlieka vylejeme olej. Mlieko z olejom zapracujeme do múky. Rukou vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Misku prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 1 hod. kysnúť na teplom mieste.

Po 1 hod. kysnutia cesto rukou znova premiesime. Rozdelíme si ho na 3 časti a postupne každú časť vyvaľkáme na asi 1/2 - 1 cm hrubú placku. Placku rozrežeme do mriežky tak, aby sme mali dostatočne veľké "štvorce", na ktoré uložíme kúsok džemu. Kraje každého "štvorčeka" s džemom prstami spojíme do mieška tak, aby nám vznikla buchtička.

Pekáč vymastíme olejom, buchtičky naņ uložíme vedľa seba, nie príliš natesno a necháme 15 minút podkysnúť. Medzitým si predohrejeme rúru na 200st.



Buchtičky pred pečením zľahka potrieme olejom a pečieme na 200st., 20 minút.




Hotové pocukrujeme.


Poznámka: Rovnako si môžete upiecť aj buchtičky na Dukátové buchtičky.

nedeľa 14. novembra 2010

Fazuľové karí / Rajma curry




ČO POTREBUJETE:

1 hrnček fazule Rajma
voda podľa potreby

olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
2 väčšie červené cibule
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička nastrúhaného zázvoru

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru

1 veľká paradajka
1 lyžička garam masala
soľ
čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu si na noc namočíme do vody. Ráno scedíme a vymeníme za novú vodu, toľko, aby bola fazuľa celkom pod vodou ponorená. Uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. 

🫘 🫘 🫘

V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme dohnedkava. (Čím viac bude cibuľa dohneda, tým tmavšie hnedšie karí.)

1


Pridáme nakrájaný cesnak a strúhaný zázvor (alebo ho nakrájajte, aj tak sa bude mixovať) a 2 minútky restujeme s cibuľou. 

22IMG_8853


Pridáme kurkumu a mletý koriander, premiešame. 

22IMG_8855


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme kým paradajka nezmäkne. Zmes necháme vychládnuť. 

2


Potom túto zmes dáme do mixéra, pridáme niekoľko uvarených fazúľ a trocha vody z uvarených fazúľ a rozmixujeme na hustú omáčku - pastu. 

22IMG_8859


Rozmixovanú omáčku nalejeme do hrnca, pridáme uvarenú fazuľu spolu s vodou, v ktorej sa varila (ak by sa vám zdalo, že by karí bolo príliš polievkové, vodu nepoužite všetku; ak by ste mali málo vody z uvarenej fazule, pridajte vriacu vodu z konvice), pridáme garam masala, osolíme a privedieme k varu. Premiešame a na miernom ohni povaríme 5 minút. 

3


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a hrniec odstavíme z ohňa. Karí necháme pod pokrievkou ešte 10 minút odležať. 


Podávame s ryžou. 




sobota 13. novembra 2010

Aloo kela ki subzi (zemiakovo banánové subzi) / Potatoes and vegetable banana subzi





ČO POTREBUJETE:

1 plantain (zeleninový banán)
2-3 stredne veľké zemiaky
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
niekoľko karí lístkov
olej
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
voda podľa potreby
čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai rozohrejeme olej, pridáme horčičné semienko a necháme prasknúť. Pridáme karí lístky a opäť necháme prasknúť. Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a kurkumu a chvíľku restujeme.

Pridáme ošúpané a pokrájané zemiaky, ošúpaný a pokrájaný plantain, soľ a kašmírske chilli korenie a premiešame. Zalejeme troškou vody. Podlievame po troškách a počas dusenia kontrolujeme a radšej znova podlejeme. Dusíme na miernom ohni zakryté, kým zelenina nie je mäkká a väčšina tekutiny sa nevydusila; približne 15 minút.



Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.




Podávame ako zeleninovú prílohu ku karí a ryži alebo s indickými plackami.

štvrtok 4. novembra 2010

Čo je to "Gangireddu Aata"? / What is "Gangireddu Aata"?

"Gangireddu Aata"



"Gangireddu Aata" alebo "Býčie predstavenie" je veľmi populárna forma tanca v indickom štáte Andhra Pradesh. Gangireddu Aata je jeden z mála vidieckych zvykov a zábav, ktoré sa zachovali.

"Gangireddu" je pestro zdobený býk, ktorého presúvajú od jedného domu k druhému pod vedením svojho pána, ktorý hrá "Nadaswaram". Býci sú vytrénovaní k tancu, aby zabávali ľudí. Pomocou tejto tradície zarábajú peniaze, oblečenie a jedlo. Tento zvyk sa udržuje počas festivalov Sankranti a Dussehra.

Gangireddu dokáže tancovať podľa rytmu, kývať hlavou na súhlas, pokľaknúť a klaňať sa, dokonca natiahnuť jazyk na znak, že vie spievať. Tiež sa klaňať k úcte svojmu pánovi, keď pán spieva chválu darcovi.



Tu je video, ktoré som natočila z okna:

utorok 2. novembra 2010

Na indickej "chalupe"... (maj 2006)

Parula je mala dedinka leziaca v state Maharasthra, v oblasti Sindhudurga, takmer na hranici so statom Goa. Odtial pochadza manzelova teta. Je to dedinka, kde stravil velku cast svojho detstva a kde to miluje.

Mne sa tam podarilo ist len raz, na 2 tyzdne so svagrovcami, bez manzela. Nasa prva dcerka uz mala 3 roky a tak som sa odvazila na 9 hodinovu cestu indickym vlakom aj s nou. Cestovali sme od 7 vecera celu noc, v maji, v najvacsom horku a to hrmotanie voznov cloveka unavi a chce si lahnut. Ale lozka v indickych vlakoch su asi “za trest”. Uzke, tvrde, kde tu svab prebehne…. Ked sme dorazili na stanicu, kde sme mali vystupit, bola som rada, ze cesta “tam” je za nami, ale uz vopred som mala hrozu z cesty “naspat”. Povedala som si vsak, ze na to nebudem tie 2 tyzdne mysliet a preskumam, co sa bude dat.

Od cesty k domceku sme museli prejst kusok pesi, okolo miestneho hinduistickeho chramu a cez potok, ktory v tom case nebol plny vody, pretoze bol vrchol leta…


1


2



Ked sme dorazili do domceka, ktory tam ma manzelova rodina po tete, bola som prekvapena tou krasou okolo. Okrem domceka tam maju palmovy haj, takze clovek sa citi takmer ako niekde v lese, na chalupe. Vsade klud a ticho, len sum listov a kde-tu nejaky datel zaklopal na palmu.

3


4


5



5a

5b

5c

5d

5e

5f

5g

5h

5i

5j

5k

5l


Domcek vyzeral tak typicky indicky, dedinsky. Celkom obycajny, ale postacujuci…aj na zitie v nom (no pre mna len na par dni :).

Cela dedinka je roztrusena po sirokom okoli, takze vsade je len par domov pokope. Toto su susedia...

6


7


8


9


9a



9b

9c

9d

9f


Zlozili sme sa, oddychli po ceste a ja som sla troska preskumat chodnicek k potoku.

10



10a

10b

10c

10d

10f

10g


Nechodili sme na ziadne vylety, lebo svagrovci nie su prave dobrodruzny par :) Ale jeden den sme boli pozriet pribuznych a sli sme tam pesi cez haje a kopce….taka hodinova prechadzka. Naspat sme sa vybrali po hlavnej ceste, ktora viedla aj cez miestne trhovisko, takze ludia, co poznaju mojho manzela (co je asi cela dedina) si ma mohli dobre obzriet :) Museli ich poriadne lakte boliet, ked som videla ako do seba stuchaju :)

Najvacsi zazitok som mala z toho, ze kazde 3 dni okolo domceka prechadzala ta ista skupinka opicej rodiny. Chodili “kradnut” plody stromov Jackfruit.

11



Hned ako som pocula, ze susedia vysli von s velkymi pokrievkami od hrncov, buchali do nich lyzicami a pokrikovali, vedela som, ze opicia rodinka sa tula po okoli. Tak som sa odvazila ist von a aspon jedneho clena si odfotit… Hned ako som cvakla, opiciak sa za mnou rozbehol a ja som len-len ze nenalozila… :)

12



Cele dva tyzdne sme stravili prechadzkami, relaxom a cesta naspat do Mumbai nakoniec nebola ani taka zla. Dcerka si vo vlaku aj kamosku nasla…

13



V kazdom pripade som si ista, ze sa tam este vratime, nabuduce aj s manzelom, ktory mi poukazuje viac skrytych, krasnych miest o ktorych mi rozpraval.