streda 9. marca 2011

Pečený karfiol / Oven roasted cauliflower

Pozor na tie čili papričky. Je to s nimi dosť pálivé, takže pre tých, čo radšej jemne pálivé odporúčam bez nich. 

22peceny karfiol 016



ČO POTREBUJETE: 

1 menší karfiol
4 lyžice oleja
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
2 sušené červené čili papričky 
(vopred namočené vo vode na 30min) alebo 1 lyžička chilli vločiek
soľ


22peceny karfiol 007



AKO POSTUPOVAŤ: 

V pekáčiku zmiešame olej s koreninami. Pridáme karfiol, ktorý sme rozrobili na malé ružičky a poriadne ho premiešame s olejom a koreninami. Každá ružička musí byť obalená. Osolíme. Rúru predohrejeme na 200st., karfiol pečieme 25 minút. Potom ho vyberieme, premiesšame a pečieme ďalších 10 minút (môžeme prepnúť aj na gril). 

Podávame ako zeleninovú prílohu ku karí a dusenej ryži, alebo aj ako náplň do Pita placky, s raitou a inou zeleninou.

22peceny karfiol 004

utorok 8. marca 2011

Čokosové mafiny (hrnčekové) / Chococonut muffins

Mojej staršej dcérke (druháčke) sa začalo obdobie koncoročných písomiek v škole. V Indii sa školský rok končí koncom apríla a nový začína v polovici júna, pretože máj, jún je vrchol najhorúcejšieho obdobia v roku - indické leto. Medzi písomkami majú vždy pár dní voľno, aby sa mohli doučiť ešte čo treba a každý deň majú písomku len z jedného predmetu. Strávi tak v škole len 2 hodinky (toľko majú čas na písanie) a tým pádom nepotrebuje so sebou mať teplý obed. A tak som jej na povzbudenie na dnes vymyslela mafinky, aby sa mohla podeliť aj so spolužiakmi, naplnili trošku brušká a aj si zamaškrtili po 2-hodinovom namáhaní si hlavičiek.


11IMG_3967



ČO POTREBUJETE (na 12 malých ks):

150ml hladkej múky 
(použila som múku Maida)
100ml kokosovej múčky
150ml práškového cukru
1 plochá lyžička prášku do pečiva
štipka jedlej sódy 
štipka soli
1 plná lyžica kakaa
100ml oleja 
(alebo 100ml roztopeného masla; sú tak menej mastné)
100ml hustej sladkej smotany 
(alebo 100 ml bieleho nesladeného jogurtu)
2 vajíčka


11IMG_3973



AKO POSTUPOVAŤ:

V jednej miske zmiešame suché suroviny. V druhej miske zmiešame mokré suroviny a nakoniec oboje zmiešame dokopy. Pri mafinoch platí pravidlo, "nemiešať príliš poctivo".

Mafinovú formu si vymastíme olejom a naplníme do 2/3 cestom.

Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a mafinky pečieme 25-30 minút. Necháme dobre vychládnuť a až potom vyberieme z formy. Ak vyberáte mafiny ešte teplé, obyčajne sa "zlomia". 


11IMG_3972
(fotky som vymenila za novšie - krajšie, toto je mladšia dcérka-teraz prváčka a fotka je urobená 22.júna 2014)


Sú šťavnaté, mäkkučké a chutnala aj pani učiteľka, ktorá si vypýtala aj recept 😉

nedeľa 6. marca 2011

Tri jednou ranou alebo "Ako vyrobiť smotanu, maslo a cmar" (pokus č. 2)

(Publikovanie tohoto postu síce ukazuje 6.3.2011, ale ja už mám 7.3.2011, tak len aby ten dátum presne sedel a bolo jasné, ako som pokračovala.) 
Tak som sa odhodlala na druhý pokus. Pred tromi dňami, 4.3.2011, som kúpila čerstvé byvolie mlieko. Neprevárala som ho, len som ho preliala do misky a uložila do chladničky. Tri dni som sa naň ani nepozrela, aby som ho neuriekla. A dnes?? SMOTANA!! Na hladine mlieka bola hustá vrstvička peknej smotany. Zobrala som ju lyžicou, dala do misky a aj mlieko aj smotanu som znova uložila do chladničky. Ďalšia kontrola mlieka zajtra ráno 😀


smotana




8.3.2011
Na 4-té ráno pribudla do mištičky ďalšia lyžica smotany 🙂 Mištičku som zakryla a spolu s mliekom uložila zasa do chladničky. Ďalší zber smotany, zajtra ráno.


smotana




9.3.2011

Dnes bolo na mlieku sadnutej málo smotany, tak som ju nezberala a nefotila. Ďalšia kontrola zajtra ráno.



10.3.2011

Tak dnes už smotana na mlieku nebola, ale smotany mám málo. Dokúpila som ešte 1/2 litra mlieka, aby jej bolo aspoň raz toľko a keď už jej budem mať dosť aspoň na malú hrudku masla, priebeh môjho pokusu č. 2 vám ďalej zasa popíšem 🙂




POKRAČUJEME!!!!

Dnes je 13.3.2011 a ja už viac smotany asi nenazbieram. Takže pre zhrnutie, mám v mištičke smotanu z 1 litra domáceho byvolieho mlieka. Smotanu som dala do shakera...

smotana



... priliala som studenú vodu, do ktorej som najprv vhodila 4 kocky ľadu. Pohár som uzavrela šrobovacím vrchnákom a potom už len "shake it baby!" Ak vám smotana dobre zhustne, otvorte pohár a pridajte asi 2 lyžice ľadovej vody. Znova zavrite a traste s ním....a traste...a traste....kým vám smotana nesformuje hrudku a oddelí sa cmar. A je HO-TO-VO!!! Podarilo sa! Som spokojná, dokázala som to a nebola to ani taká veda 😀 Stačilo kvalitné, domáce, husté mlieko.

Tu je Cmar...

cmar



A tu je to, o čo mi šlo . . . Domáce maslo 🧈

maslo



A pre zaujímavosť vám ešte ponúkam 2 krátke videá, ako to robí teta v mojom susedstve.





pondelok 28. februára 2011

Šošovicovo - mrkvové karí / Masoor dal curry with carrots

Toto karí je pre úplných nováčikov v indickej kuchyni. Nie je pálivé a zároveň predstavuje nové chute.



ČO POTREBUJETE:

150ml hnedej šošovice
2 - 3 stredne veľké mrkvy

1 lyžicu ghee
2 veľké červené cibule
1 lyžička nastrúhaného cesnaku 
1 lyžička nastrúhaného zázvoru 
1 zelená chilli paprička 
2 paradajky

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžičku mletého koriandru

1/2 lyžičky garam masala
voda podľa potreby
soľ






AKO POSTUPOVAŤ:

Šošovicu si namočíme na hodinu vo vode tak, aby bola celkom ponorená.



V hrnci si zohrejeme ghee a opečieme nakrájanú cibuľu. Pridáme chilli papričku, cesnak a zázvor a znova chvíľu restujeme. 

Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a dusíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým nezmäknú. 



Túto zmes necháme vychládnuť. Vychládnutú dáme do mixéra, prilejeme trocha vody a vymixujeme na hustú omáčku. Túto omáčku vylejeme naspäť do hrnca.



Pridáme kurkumu, mletý koriander, premiešame.



Do omáčky dáme šošovicu (vodu, v ktorej bola namáčaná zlejeme preč), očistenú a na malé kúsky nakrájanú mrkvu a prilejeme pohár vody (alebo podľa potreby). Karí privedieme k varu a varíme, kým šošovica nezmäkne. 

Potom pridáme kokosové mlieko, garam masala, soľ a prejdeme chvíľu varom. 

Vriacu vodu môžete priliať podľa potreby počas varenia, ale dajte pozor, aby to nebolo príliš riedke.

Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.



Podávame s ryžou.



nedeľa 27. februára 2011

Kokosový hrnčekový koláč

11IMG_3211



ČO POTREBUJETE:

200ml bieleho hustého jogurtu
(ak nemáte jogurt, môžete použiť mlieko; zmení to chuť koláča, ale stále bude dobrý)
260ml kryštáľového cukru
štipka soli
250ml hladkej múky (použila som Maida)
250ml kokosovej múčky
125ml rastlinného oleja
1 lyžička prášku do pečiva 
1/2 lyžičky vanilkovej arómy 
3 vajíčka

olej na vymastenie plechu
kokos na vysypanie plechu
(rozmer pekáča 25x25cm, výška 5cm; alebo cesto nalejte do bábovkovej formy)



11IMG_3205



AKO POSTUPOVAŤ:

Cukor, štipku soli a vajíčka mixérom dobre vymiešame do penista. Pridáme ostatné mokré suroviny a zľahka premiešame. V druhej miske zmiešame ostatné suché suroviny a pridáme k nim vymiešanú zmes. Zľahka metličkou premiešame. Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vymastili olejom a vysypali kokosovou múčkou (alebo do bábovkovej formy).

Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme nezakrytý 40-45 minút. (Ak použijete klasický veľký plech, bude stačiť možno aj len 30 minút, pretože koláčik bude nižší.)


11IMG_3214