streda 6. apríla 2011

Kuracie kúsky v kešu omáčke / Chicken in cashew sauce

22plantain masala 066



ČO POTREBUJETE (asi na 3 porcie):

prsia z jedného kuraťa
soľ

na marinádu:
1 lyžica sójovej omáčky 
1 lyžica sladkej čili omáčky
5 väčších nastrúhaných strúčikov cesnaku

ďalej:
1 veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
olej+maslo 1:1
3 lyžice kešu orechov; pomlieť na prášok
voda podľa potreby
1 plochá lyžička sladkej mletej papriky
100ml sladkej smotany
čerstvá koriandrová vňať


22plantain masala 068



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, pokrájame na rezančeky. V miske zmiešame suroviny na marinádu a mäso do nej zamiešame. Uložíme na 2 hod. do chladničky.

22plantain masala 034

22plantain masala 035


V panvici zohrejeme olej a maslo. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme celkom domäkka.

22plantain masala 039


Potom pridáme pomleté kešu orechy a premiešame.

22plantain masala 040

22plantain masala 041


Pridáme mäso s marinádou a na prudkom ohni opečieme.

22plantain masala 042


Oheň zmiernime, mäso podlejeme trochou vody, osolíme, pridáme sladkú mletú papriku a 15 minút prikryté varíme na miernom až stredne silnom ohni.

22plantain masala 044


Omáčka nám zhustne vďaka mletým orechom.

22plantain masala 045


Nakoniec pridáme smotanu, premiešame, povaríme 5 minút. 

22plantain masala 054


Hotové jedlo si môžeme posypať nasekanou koriandrovou vňaťou.

22plantain masala 057


Podávame s dusenou ryžou

nedeľa 3. apríla 2011

Ryža s mätou (Pudina pulao) / Mint rice




ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

3/4 hrnčeka ryže Basmati
voda na jej uvarenie

na pastu:
1/2 hrnčeka čerstvých mätových lístkov
1 lyžica plná čerstvého nastrúhaného kokosu
3 strúčiky cesnaku 
1 zelená chilli paprička 
1 lyžica vody

na Tadka:
2 lyžice ghee
1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok 
1/2 lyžice channa dal
1/2 lyžice urid dal
niekoľko kešu orechov 
1 badyán
kúsok škorice
1 ázijský bobkový list

1 lyžička cukru
soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

Ako prvé uvaríme ryžu a odložíme bokom do daľšieho použitia. 



Všetky suroviny na pastu dáme do mixéra a rozmixujeme na pastu.



V hlbokej panvici zohrejeme ghee a pridáme všetky suroviny na Tadka. Necháme ich na miernom ohni rozvoňať.




Potom pridáme pripavenú pastu, premiešame a na miernom ohni restujeme asi 5 minút, pod pokrievkou. Občas premiešame. 

Pridáme cukor a soľ.



Pridáme uvarenú ryžu, dobre premiešame a ešte chvíľku restujeme. 



🌱 🌱 🌱



piatok 1. apríla 2011

Dal z červenej šošovice s kokosovým mliekom / Masoor dal with coconut milk


IMG_7378



ČO POTREBUJETE:

150ml sušenej červenej šošovice
voda podľa potreby 
1 lyžička cesnaku
1 stredne veľká červená cibuľa
1 lyžička tamarindovej pasty
2 sušené červené chilli papričky
1 lyžičku mletého koriandru
soľ
1/2 lyžičky mletého kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy


IMG_7383



AKO POSTUPOVAŤ:

Červenú šošovicu prepláchneme vo vode. 

IMG_7359


Vložíme ju do hrnca, zalejeme vodou a pridáme tamarindovú pastu. Dáme variť. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a poloprikryté varíme 10 minút (kontrolujte si vodu, aby sa vám nevyvarila!) 

2


Potom pridáme kokosové mlieko, soľ, kašmírske chilli korenie a kurkumu, premiešame a na miernom ohni varíme ďalších 5 minút. 

3


Kým sa karí varí posledných 5 minút, pripravíme si Tadka

Nakrájame si nadrobno cibuľu a cesnak. V panvici zohrejem ghee a cibuľu aj cesnak orestujeme domäkka. Pridáme karí lístky, červené sušené chilli papričky, mletý koriander a premiešame. Restujeme ďalšiu minútu. 

1


Nakoniec Tadka vylejeme do mierne vriaceho karí, premiešame, prehrejeme 3 minúty a podávame s dusenou ryžou. (Ak sa vám vyvarí voda, pridávajte po troškách prevarenú, horúcu vodu. Karí má byť krémové, nie ako vodová polievka a nie ani príliš husté.) 

IMG_7375


Podávame s ryžou, prípadne aj s papadmi.

Kuracie na paličke / Chicken skewers




ČO POTREBUJETE:

(nepíšem množstvo surovín, prispôsobte si marinádu podľa množstva mäsa a podľa vlastnej chute, recept je skôr inšpiratívny)

kuracie mäso pokrájané na rezančeky 
soľ

marináda:
šťava z citróna 
olivový olej
cesnakové korenie (obsahuje: oregano, cesnak, sladká paprika, cibuľa, bazalka, tymián, majorán, chilli vločky)





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame suroviny na marinádu. Vložíme do nej kuracie rezančeky, osolíme a premiešame. Odložíme na noc do chladničky.



Druhý deň rezančeky napicháme na špajdlíky, uložíme do pekáča a pokvapkáme olivovým olejom. (Špajdle pred tým než napicháme na ne mäso namočíme na 15min. vo vode, aby sa nelámali.)



Rúru predohrejeme na 180 - 200st. a kebaby grilujeme 35 - 40 minút.

Podávame s Tzatziki alebo Uhorkovou raitou v Pita placke a možeme pridať aj nejakú čerstvú zeleninu alebo Nakladanú cibuľu.

streda 30. marca 2011

Kokosové ježe




ČO POTREBUJETE:

na koláč:
200g cukru
1 vajce
2 lyžice oleja
2 lyzice medu
200ml mlieka
300g hladkej múky 
1 lyžička prášku do pečiva 

na čoko "kúpeľ":
250g jemného cukru (použila som castor sugar)
50g kakaa
8 lyžíc mlieka
4 lyžice rumu
250g masla

kokosová múčka na obaľovanie 





AKO POSTUPOVAŤ:

Vajce zmiešame s cukrom, pridáme olej, med a mlieko. Vymiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame k tekutým surovinám. Môžete piecť buď na papieri na pečenie alebo si plech vymastite olejom a vysypte múkou (prebytočnú vytraste preč). Hladké cesto vylejeme na plech. 



Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme 25 - 30 minút. 

Upečený koláč necháme dobre vychládnuť. Vychládnutý pokrájame. (Ak nebude dobre vychládnutý, bude sa drobiť.) Ja som mala z 1 koláča 24ks (na fotke nie je vidno všetky kusy).

Pripravíme polevu. Do hrnca dáme mlieko, cukor a kakao a privedieme k varu. Hneď odstavíme z ohňa a primiešame ešte do teplého maslo a rum. Koláčiky po jednom do tejto polevy ponárame a hneď obaľujeme v kokosovej múčke.



Ježe dáme do chladničky a podávame vychladené a odležané.

Ak vám zostane nejaká poleva, dajte ju do chladničky a použite napríklad do bábovky.



Baby baklažány s hrachom / Brinjals with green peas

22IMG_7168




ČO POTREBUJETE:

4-5ks baby baklažánov

1 lyžica ghee
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky rímskej rasce
soľ
voda na podliatie
1/2 lyžičky garam masala
hrsť nalúskaného hrachu (alebo mrazený)
čerstvá koriandrová vňať


22IMG_7172



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici si zohrejeme ghee. Pridáme kurkumu, rímsku rascu a mletý koriander a minútku popražíme. 

22IMG_7154


Potom pridáme na malé kocky nakrájané baklažány, osolíme, podlejeme vodou a privedieme k varu. 

22IMG_7157


Oheň zmiernime, pridáme garam masala, premiešame a prikryté dusíme na slabom ohni domäkka. 

22IMG_7159


Keď sú baklažány mäkké, pridáme hrach a odokryté povaríme. 

22IMG_7160


Pridáme koriandrovú vňať, premiešavame a zmes necháme pod pokrievkou ešte 10 minút odpočívať. 

22IMG_7162


Jedlo je vhodné ako príloha k vegetariánskemu karí a ryži alebo si k nemu môžete urobiť rôzne placky

nedeľa 27. marca 2011

Vadam - indicke "lupienky"

Neviem, ci je to zname aj na severe Indie, ale tu na juhu, ked zacnu horucavy, obcas vidievam indicke zeny sediet na streche, vedla seba rozprestrene platno a lyzickou robia male kopky, ktore rozotru na male, okruhle placky.



vadam 001




Potom placky nechaju susit 1-3 dni na slnku, kym nie su priesvitne.



vadam 002




Vysusene skladuju v plechovych uzavretych nadobach a ked potrebuju, niekolko kuskov odoberu a vyprazia v oleji. Pripomina mi to nieco ako lupienky, len ked sa oprazia, tak napucia a nezostanu take tenucke.

Cesto moze byt z ryzovej muky alebo zo saga, ine druhy nepoznam. No a co to vlastne je? Vola sa to Vadam. Ja to nerobievam, ale nasla som pre vas celkom dobry blogovy prispevok, kde opisuje pripravu Deepa (indka), ktora pochadza z juhu (Chennai).

sobota 26. marca 2011

“Limonada” v miske

Ked som prvykrat prisla do peknej indickej restauracie, bolo tam pritmie, bezala klimatizacia, takze po 10 minutach sedenia som potrebovala sveter a bola som prekvapena usmevmi a ochotou casnikov (ale to bolo asi preto, ze som bola pre nich “forejneeer”). Po miestnosti pobehoval jeden maly chlapec s lavorom vody a handrou – umyval stoly, od ktorych prave odisli hostia a druhy chlapec chodil za nim na ciste stoly prestieral obrusy. Tak som sa usadila, otvorila menu a pozerala sa na tie zvlastne nazvy jedal, ktorym som vobec nerozumela. Nakoniec som to vzdala a povedala mojmu buducemu manzelovi nech objedna za mna.
Priniesli nam niekolko jedal v miskach a malych kadhai a uz na oko mi bolo jasne, ze omacky su poriadne pikantne. Predo mna postavili misku s bledou hustou omackou a v nej uvarenu zeleninu a kusky ananasu. V kosicku lezal cerstvy naan a vsetko krasne vonalo. Sla som si teda umyt ruky (pretoze sa to nimi jedlo) a pustila som sa do tej dobroty. Dodnes toto jedlo vyhladavam v kazdom hotely a nikdy som ho nevarila sama doma (musim to napravit!). “Shahi vegetable korma”, moje najoblubenejsie hotelove jedlo. Odporucam ho kazdemu, kto pride do Indie prvykrat a chce to rozbehnut niecim, co mu hned nepopali jazyk. Vzdy, ked to dojem mam chut vylizat tu misku ako tanier pri parenych buchtach! A mozno by to tu ani nebolo nic cudne, mala by som to raz vyskusat :)
A tak sme si naplnili bruska vsetkymi tymi dobrotami a chcela som si ist znova umyt ruky, ked tu predo mna postavili misku s vodou a kuskom citrona. Myslela som si, ze to je nejaka pozornost - napoj zdarma, alebo to moj buduci objednal, kym som bola v kupelni ako pitie po jedle. Chcela som si uchlipnut, ked ma zastavil, aby som to nepila! Bola to “finger bowl” (miska na prsty). Citron pomaha odmastit, v tej miske bolo treba ten citron v prstoch postlacat a ruky si ospliechat, aby som nemusela ist do kupelne. Takze mi priniesli male “umyvadielko” rovno pod nos. Pacilo sa mi to a dnes uz si frajersky pytam po jedle “finger bowl” a ani ma nenapadne ochutnat :)

Takze pozor na misky s citronom!



Limonada v miske

piatok 25. marca 2011

Ako som vyrobila struhanku

struhanka


Predvcerom som rozmyslala, ze upeciem detom na rano chlebove pagace. Tak som si zarobila cesto, pekne mi vykyslo a kym kyslo, ja som akosi zlenivela. Tak som z cesta usulkala bochnik a dala som ho piect. Po hodine pecenia sa mi este zdalo, ze nebude vnutri dopeceny, tak som predlzila este o 10 minut a isla pozerat film (Body of lies), do ktoreho som sa potom tak “zazrala”, ze som zabudla kolkokrat som este predlzila cas pecenia chleba. Nakoniec som dala chlebik zapiect zvrchu aby bol pekny hnedy, chrumkavy . . . A chrumkavy teda bol!!! Celkom som ho vysusila. To sa mi este nestalo :( A kedze u nas struhanku nepredavaju, chlieb som potrhala na mensie casti a dosusila. Pomlela som ho na struhanku a dnes sme mali dobre, vyprazane kuracie stehna v 3-obale. Nakoniec som bola rada, ze sa mi ten chlieb “podarilo” vysusit.

utorok 22. marca 2011

Najprv muzi, potom zeny . . .

Minulu jesen, pocas obdobia svadieb nas pozvali na dve. Celkom som sa tesila. Ked sme tam dorazili, vsade bola pekna vyzdoba, vela ludi, pretoze indicka aj ta najmensia svadba ma okolo 300 hosti - minimalne.




Tak sme sa usadili a cakali, co sa bude diat. Nevesta nikde... zenich nikde.... Zrazu k nam niekto prisiel, vraj podava sa vecera. Postavili sme sa a pan mi naznacil, ze ja mam zostat sediet. No ano, najprv jedia muzi. Tak som mojho muza stiahla za rukav naspat, ze pokial ide jest, tak idem s nim, pretoze sme prisli spolu a sme manzelia. Takze sme zostali sediet a cakali dalsiu hodinu, pocas ktorej sa na nas ludia obzerali, buchali do seba laktami, chichotali sa a uskrnali a ked si nas zacali fotit, tak sme sa zdvihli a isli domov :))))) Na tu druhu svadbu som nesla, boli sme len pozehnat mlademu zenichovi, pretoze to bol syn nasej tety susedky a natocila som si aspon ich svadobnu kapelu, ktora posedavala na chodbe a vyhravala od skoreho rana :)



Dnes som si na to spomenula, pretoze v susedstve sa konaju zasnuby a zhrcili sa tam hostia. Prave sa podava obed a samozrejme muzi a zeny zvlast . . .






Toto su zvyky v malom meste v juznej Indii. Verim tomu, ze vo velkych mestach ako je napriklad Mumbai a Delhi to takto nefunguje.

No a vlastne viem, ze vo velkych mestach su tie zvyky ine! Spomenula som si na svadbu manzelovej netere, kde sme boli v maji 2009, tak zopar fotiek z nej:











Stolovanie som neodfotila, pretoze som netusila este, ze budem blogovat o jedle, ale boli svedske stoly a chodili si k nim brat aj muzi aj zeny naraz :)