Dnes bubnovanie pokracovalo, dokonca ukazali zaujimave tanecne kreacie :) a k tomu chodili este s nejakou velkou vetvickou....
štvrtok 21. júla 2011
streda 20. júla 2011
Kultura v nasom mestecku
Nase mestecko je sice male, ale o zabavu mavame dost casto postarane vdaka mnohym sviatkom a festivalom. Aj dnes sa u nas bubnovalo a tancovalo rovno na ceste. Neviem presne o co islo, ale skupina muzov chodila od domu k domu, kde sa vzdy pristavili. Pred domom uz na nich cakali zeny, jedna drzala maly hrniec, z ktoreho im pravdepodobne darovala nejake jedlo, mozno im davali aj peniaze, tak daleko som uz nedovidela :) Jeden z muzom drzal podnos, z ktoreho sa dymilo a tym im pravdepodobne pozehnal....moje vysvetlenie berte s rezervou, len hadam :) Ich bubnovanie je vzdy vesele a typicke indicke....pobavte sa a "vdychnite" atmosferu maleho indickeho mestecka :)
Vajíčkovo - paradajkový šalát / Eggs and tomato salad
ČO POTREBUJETE:
4 uvarené vajíčka
2 stredne veľké paradajky
1 malá červená cibuľa
1 lyžička medovej horčice
1 - 2 lyžice gréckeho jogurtu (alebo majonézy)
troška mletého čierneho korenia
(ak treba soľ na dochutenie)
zelená časť jarných cibuliek
AKO POSTUPOVAŤ:
Uvarené vajíčka ošúpeme a nakrájame na kocky, paradajky nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame nadrobno, všetko dáme do misky.
Pridáme horčicu, mleté čierne korenie, jogurt a dobre premiešame. Nakoniec primiešame nasekanú zelenú časť jarných cibuliek (alebo pažítku, či žeruchu).
utorok 19. júla 2011
Šošovicová nátierka / Lentil spread
ČO POTREBUJETE:
100ml Toor dal (alebo červenej lúpanej šošovice)
200ml vody
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 lyžice oleja
štipka asafoetida
¾ lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 červená sušená chilli paprička
3 strúčiky cesnaku
1 menšia červená cibuľa
soľ
hrsť koriandrovej vňate
1 lyžička šťavy z citróna
AKO POSTUPOVAŤ:
Toor dal prepláchneme a namočíme na 1 hodinu do vody. Potom vodu scedíme, toor dal dáme do hrnca a zalejeme asi 200ml vody, pridáme kurkumu a vodu privedieme k varu. Toor dal varíme na miernom ohni domäkka. Ak sa voda vyvarí, pridáme po troche vriacu vodu. Dal varíme asi 15-20 minút.
Keď máme Toor dal uvarený, v panvici zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, asafoetida a chilli papričku. Korenie restujeme kým rímska rasca neuvoľní vôňu. Potom pridáme nasekaný cesnak a nasekanú cibuľu a restujeme domäkka.
Pridáme uvarený toor dal, osolíme a na silnom ohni varíme za občasného premiešania, až kým neshustne na požadovanú konzistenciu nátierky. Môžeme si pomôcť aj roztláčatkom (ktoré používam na zemiaky). Treba na dal dávať pozor a neodchádzať od panvice, môže sa stať, že zhustne rýchlo (hlavne ku koncu) a prihorí. Keď toor dal zhustne, oheň vypneme a vmiešame trocha koriandrovej vňate a šťavu z citróna.
Premiešame, dáme do misky a necháme vychládnuť.
Môžete skladovať v chladničke. Podávame s chlebom alebo pečivom.
Okrem iného táto nátierka je taká dobrá, že sa nemusíte báť ju ponúknuť ani vašim deťom. Urobte im sendviče, kde na chlebík natriete trocha šošovicovej nátierky, dáte kúštik masla a plátok syra. Sendviče im zapečte a máte pre ne dobrú večeru.
pondelok 18. júla 2011
Z okolia . . .
Kvalita fotiek nie je vystavna (fotila som za jazdy), ale na ukazku ako to tu vyzera pridavam par obrazkov, ktore som urobila tuto nedelu cestou od nas z mestecka Bapatla do mesta Guntur, kam chodime nakupovat potraviny a ine.
maly hinduisticky chram
hlavna ulica v Bapatla
na okraji Bapatla
vyletnicky :)
poulicne jedlo
v Guntur
mensie potraviny v Guntur
maly hinduisticky chram
v potravinach
Zemiaky s koriandrom
ČO POTREBUJETE (na 2-3 porcie):
5 stredne veľkých zemiakov
1 lyžica oleja
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/3 lyžičky mletej kurkumy
soľ
troška vody na podliatie
2 hrste nasekanej čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Zemiaky ošúpeme a pokrájame na malé kocky.
V panvici zohrejeme plej, pridáme rímsku rascu, necháme ju rozvoňať. Potom pridáme kurkumu.
Pridáme nakrájané zemiaky, soľ, dobre premiešame a podlejeme troškou vody. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime a prikryté varíme do mäkka. Ak sa vám voda vyvarí, podlejte zasa po troške. Výsledné zemiaky však musia zostať bez šťavy.
Nakoniec do zemiakov primiešajte koriandrovú vňať.
sobota 16. júla 2011
Krevety v jogurtovo-koriandrovej marináde
ČO POTREBUJETE:
1/2kg väčších čerstvých kreviet
soľ
2 plné lyžice bieleho nesladeného jogurtu - Dahi
1 plnú lyžicku Tandoori masala
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžicu limetkovej šťavy
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1/3 lyžičky kryštáľového cukru
veľkú hrsť nasekanej čerstvej koriandrovej vňate
olej alebo maslo na ich tepelnú úpravu
AKO POSTUPOVAŤ:
Krevety očistíme, umyjeme a vložíme do misky, do ktorej pridáme všetky ostatné suroviny okrem oleja (alebo masla). Krevety v marináde dobre premiešame a necháme 1 hodinu odležať v chladničke.
V panvici zohrejeme olej (alebo maslo) a krevety na silnom ohni 5-8 minút opekáme. Občas premiešame.
piatok 15. júla 2011
Simit (turecké sezamové pečivo) / Turkish bread with sesame seeds
Tak, dnes som troška "fušovala" do tureckej kuchyne. Recept som našla pri "listovaní" na jednom Azerbajdzanskom blogu, kde sa mi pečivko páčilo na fotke a rozhodla som sa ho vyskúšať. Odporúčam, je to príjemná zmena.
V miske zmiešame múku, soľ, cukor a sušené droždie. Postupne pridávame vlažnú vodu a vypracujeme elastické, nelepivé cesto (nie veľmi tuhé). Cesto uložíme do misky, zakryjeme vlhkou kuchynskou utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť.
Kým cesto kysne do tanierika si nachystáme sezamové semienka a v miske rozpustíme melasu (alebo med). Vykysnuté cesto znova premiesime poriadne v rukách a vyšúľame na podlhovastý šúľok. Ten rozdelíme na rovnaké časti.
Z každej časti šúľku vymodelujeme buchtičku, uložíme na pomúčenú pracovnú dosku, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 15 minút kysnúť. Postupne pracujeme s každou buchtičkou zvlášť. Buchtičku vyšúľame na dlhý šúľok, preložíme ho na polovicu a špirálovite stočíme.
Konce špirálovitého šúľka spojíme a stlačíme prstami tak, aby sa pri pečení neroztrhli. Znova necháme na pracovnej doske pod utierkou 1 hodinu kysnúť.
Vykysnuté krúžky postupne namočíme v melasovom (medovom) sirupe, obalíme v sezamových semienkach a uložíme na plech.
Necháme ich znova na plechu 30 minút kysnúť. Zatiaľ si predohrejeme rúru na 200 - 210 st. Keď je rúra zohriata a krúžky nekysnuté dáme ich na 15-20 minút piecť dohneda.
ČO POTREBUJETE (asi na 7ks; záleží aké veľké ich budete robiť):
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)
2 hrnčeky hladkej múky (použila som Maida)
1/2 lyžičky kryštáľového cukru
soľ
1 lyžička sušeného droždia
vlažná voda podľa potreby
melasa, ktorú rozpustíme v troške vody; urobíme sirup
(ja som použila trocha vody a 2 lyžice medu)
sezamové semená
AKO POSTUPOVAŤ:
V miske zmiešame múku, soľ, cukor a sušené droždie. Postupne pridávame vlažnú vodu a vypracujeme elastické, nelepivé cesto (nie veľmi tuhé). Cesto uložíme do misky, zakryjeme vlhkou kuchynskou utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť.
Kým cesto kysne do tanierika si nachystáme sezamové semienka a v miske rozpustíme melasu (alebo med). Vykysnuté cesto znova premiesime poriadne v rukách a vyšúľame na podlhovastý šúľok. Ten rozdelíme na rovnaké časti.
Z každej časti šúľku vymodelujeme buchtičku, uložíme na pomúčenú pracovnú dosku, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 15 minút kysnúť. Postupne pracujeme s každou buchtičkou zvlášť. Buchtičku vyšúľame na dlhý šúľok, preložíme ho na polovicu a špirálovite stočíme.
Konce špirálovitého šúľka spojíme a stlačíme prstami tak, aby sa pri pečení neroztrhli. Znova necháme na pracovnej doske pod utierkou 1 hodinu kysnúť.
Vykysnuté krúžky postupne namočíme v melasovom (medovom) sirupe, obalíme v sezamových semienkach a uložíme na plech.
Necháme ich znova na plechu 30 minút kysnúť. Zatiaľ si predohrejeme rúru na 200 - 210 st. Keď je rúra zohriata a krúžky nekysnuté dáme ich na 15-20 minút piecť dohneda.
Najlepšie sú čerstvé.
Okra masala
ČO POTREBUJETE:
250g Okra
3 stredne veľké červené cibule
3 červené sušené chilli papričky
1 lyžička horčičných semienok
1 lyžica Channa dal
1 lyžica Urid dal
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
Umyjeme okru a poriadne vysušíme kuchynskou utierkou. Rozložíme na plech a necháme ešte presušiť. Pokrájame na menšie kúsky.
Cibuľu nakrájame nadrobno. V panvici zohrejeme lyžicu ghee a cibuľu spolu so sušenými červenými chilli papričkami orestujeme do mäkka. Necháme vychládnuť vychládnuté rozmixujeme (nepoužívame na mixovanie vodu!).
V panvici znova zohrejeme lyžicu ghee, pridáme horčičné semienka, channa dal, urad dal a necháme prasknúť. Keď semienka prestanú praskať pridáme karí lístky (opatrne, dosť to prská!). Ďalej hneď pridáme kurkumu, premiešame a nakrájanú okru. Premiešame, oheň zmiernime a zakryté dusíme asi 15 minút (nepridávajte vodu!). Občas premiešame.
Nakoniec pridáme cibuľovo-chilli pastu a soľ, dobre premiešame a ešte 2 minútky restujeme za občasného premiešania.
Podávame ako prílohu k dusenej ryži a karí alebo zvlášť s plackami.
štvrtok 14. júla 2011
Citrónová ryža (Lemon rice)
Táto ryža je typickým jedlom južnej Indie. Pripravuje sa počas rôznych festivalov, ale aj pre uvítanie návštevy. Na jej prípravu sa na rozdiel od iných ryžových jedál miesto ryže Basmati môže použiť krátkozrnná biela ryža. Môžete si ju pripraviť celkom jednoducho len s použitím korenín (taká sa podáva bežne na raňajky) alebo slávnostnejšie, kde pridáte zeleninu (napríklad zemiaky) a oriešky.
Najprv si uvaríme ryžu klasickým spôsobom. U mňa klasický spôsob znamená, ryžu prepláchnuť a namočiť na 15 minút, scediť. V hrnci zohrejeme olej, ryžu na ňom troška opražíme a zalejeme vodou tak, aby jej hladina bola asi 1 a pol až 2cm nad ryžou a osolíme. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime a prikryté uvaríme domäkka. Uvarenú ryžu prevzdušníme lyžicou (trocha premiešame, aby nezostala v jednej hrči.)
V panvici rozpálime lyžicu ghee a na miernom ohni na ňom opečieme kešu orechy a arašídy. Opečené odložíme bokom.
V panvici znova zohrejeme lyžicu ghee, pridáme karí lístky a necháme ich vypraskať. Pridáme rímsku rascu, horčičné semienka a nadrobno nakrájanú sušenú červenú chilli papričku; znova necháme prasknúť.
Ďalej pridáme zelené chilli papričky, channa dal, urid dal a nakrájané zemiaky. Premiešame a prikryté na miernom ohni opekáme, kým zemiaky nezmäknú (ale nesmú sa rozpadávať). Občas premiešame.
Keď sú zemiaky mäkké, pridáme kurkumu, premiešame a ešte 2 minútky opekáme už odokryté a odstavíme z ohňa.
Orechy, ktoré sme si vopred opražili vmiešame do zemiakov a zemiaky s orechami vmiešame do uvarenej ryže.
Nakoniec primiešame do ryže šťavu z citróna a môžeme podávať. (Keď vmiešavate do ryže zemiaky, orechy a citrónovú šťavu, môžete ryžu ešte chvíľku opiecť spolu s tým na panvici, ale nemusíte.)
Obyčajne sa servíruje so špecialitou štátu Andhra Pradesh - vypraženými zelenými chilli papričkami, ktoré sa vopred namočia v cmare a potom sa nechajú celkom vysušiť na slnku.
ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)
na ryžu:
troška oleja
2 hrnčeky ryže
(ja som použila Basmati)
(ja som použila Basmati)
voda
soľ
3 zelené chilli papričky; prerezané pozdĺžne a odstránené semienka
(kto chce veľmi pálivé, semienka neodstraňuje)
(kto chce veľmi pálivé, semienka neodstraňuje)
25ml Channa dal
(najprv namočenej vo vode na 30 minút až hodinu)
(najprv namočenej vo vode na 30 minút až hodinu)
1 lyžica urid dalu
1/2 lyžičky mletej kurkumy
na Tadka:
1 lyžica ghee
1/4 lyžičky horčičných semienok
1/4 lyžičky rímskej rasce
kúsok červenej sušenej chilli papričky; nakrájané nadrobno
asi 10 karí lístkov
(tie nesmiete vynechať, lebo bez nich to nie je pravá indická citrónová ryža 🤷♀️)
(tie nesmiete vynechať, lebo bez nich to nie je pravá indická citrónová ryža 🤷♀️)
pre slávnostnejšiu prípravu:
2 stredne veľké zemiaky
(ošúpané a pokrájané na kocky)
(ošúpané a pokrájané na kocky)
niekoľko arašídov
niekoľko kešu orechov
šťava z 1-1 a 1/2 baby citróna
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv si uvaríme ryžu klasickým spôsobom. U mňa klasický spôsob znamená, ryžu prepláchnuť a namočiť na 15 minút, scediť. V hrnci zohrejeme olej, ryžu na ňom troška opražíme a zalejeme vodou tak, aby jej hladina bola asi 1 a pol až 2cm nad ryžou a osolíme. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime a prikryté uvaríme domäkka. Uvarenú ryžu prevzdušníme lyžicou (trocha premiešame, aby nezostala v jednej hrči.)
V panvici rozpálime lyžicu ghee a na miernom ohni na ňom opečieme kešu orechy a arašídy. Opečené odložíme bokom.
V panvici znova zohrejeme lyžicu ghee, pridáme karí lístky a necháme ich vypraskať. Pridáme rímsku rascu, horčičné semienka a nadrobno nakrájanú sušenú červenú chilli papričku; znova necháme prasknúť.
Ďalej pridáme zelené chilli papričky, channa dal, urid dal a nakrájané zemiaky. Premiešame a prikryté na miernom ohni opekáme, kým zemiaky nezmäknú (ale nesmú sa rozpadávať). Občas premiešame.
Keď sú zemiaky mäkké, pridáme kurkumu, premiešame a ešte 2 minútky opekáme už odokryté a odstavíme z ohňa.
Orechy, ktoré sme si vopred opražili vmiešame do zemiakov a zemiaky s orechami vmiešame do uvarenej ryže.
Nakoniec primiešame do ryže šťavu z citróna a môžeme podávať. (Keď vmiešavate do ryže zemiaky, orechy a citrónovú šťavu, môžete ryžu ešte chvíľku opiecť spolu s tým na panvici, ale nemusíte.)
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)