sobota 10. decembra 2011

Torta Pavlova

Dnes ráno nás zobudila krásna modrá obloha. V noci troška popršalo a na tráve boli ešte kvapky dažďa, všade poletovali motýle a skupinka ľudí z dediny usilovne čistila okolie liahne. Keď sme odprevadili Salonku k autu a odišla do školy, ja a Sanabka sme si dali krátku prechádzku a nechali ranné slniečko, aby sa nás trošku “chytilo”.






Po návrate z prechádzky som sa rozhodla, že sa pustím do plánovanej torty Pavlova. Keďže naša staršia dcérka mala tento týždeň v novej škole písomky, má toho dosť na doháňanie, pretože v novej škole majú troška iný systém učenia a iné osnovy, chcela som jej na konci týždňa urobiť sladkú radosť. A preto práve Pavlova.

Pred týždňom som sa zháňala po recepte na ňu. Slovenské foodblogerky mi pribehli ihneď na pomoc a ponúkli recepty z ich stránok (ďakujem baby!). Túto tortu piekla Táňa, Anetka, Lucia aj Adka. Ja som si vybrala Táňin recept preto, lebo mala v rozpise surovín citrón, kdežto inde a asi podľa správnosti sa má použiť ocot (ten nemám v zásobách doma). Nuž a ako to dnes dopadlo?






Po tých nepodarkoch a mojej kuchynskej smole posledných dní, sa mi konečne čosi podarilo 😃 Podarilo? Neviem. Neviem ako skutočná Pavlova chutí a vyzerá po prerezaní. Tá moja vyzerá takto 👇



Zdobila som šľahačkou, kúskami čerstvého ananásu a stružlinkami čerstvej dužiny kokosového orecha, ktoré som nasucho chvíľku opekala na panvici. Rozprávka!!!

A ak chcete recepty, preklikajte sa prosím cez mená blogeriek uvedené vyššie, pod ktoré som vložila linky na ich stránky.

Dopĺňam len toľko, že pomer bielky a cukor je pre mňa ideálny takto: 1 bielok = 50g cukru. Túto radu som dostala na facebooku, kde mi bol odporučený recept na Labužníkovi. Týmto ďakujem za radu!

Prajem vám krásny víkend! ❤

štvrtok 8. decembra 2011

Sago Vada

sago vada



ČO POTREBUJETE (na 19ks):

1 hrnček - 200ml sago
voda na namočenie saga

3/4 hrnčeka (ten ktorý sme použili na odmerania množstva saga) arašídov; nesolených 
3 veľké zemiaky
1 zelená chilli paprička 
soľ
1 lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
3/4 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
olej na vysmážanie



sago vada




AKO POSTUPOVAŤ:

Sago namočíme do vody na 3 hodiny. Vody toľko, aby hladina bola tesne nad sagom. Všetka voda sa absorbuje do saga.




Arašídy opečieme na suchej panvici. Necháme trocha vychládnuť a odstránime šupky. Zomelieme na prášok.




Zemiaky uvaríme v šupke. Uvarené ošúpeme a roztlačíme v hlbokej miske vidličkou.




Pridáme namočené sago (vodu absorbovalo, takže netreba žiadnu vylievať).




Pridáme soľ, rímskurascu, chilli korenie a nadrobno nakrájanú chilli papričku (ja som odstránila semienka a žilky; nemusíte to robiť).




Pridáme zomleté arašídy...




... a rukou dobre celú zmes postláčame, premiešame a spojíme. Urobíme taký bochníček, ktorý necháme 15 minút odležať.




V hlbokej panvici zohrejem olej (nie príliš veľa, nemusia byť ponorené, lebo by sa mohli rozpadávať.)

Zoberieme z cesta kúsok o veľkosti baby citróna. Postláčame ho v dlani, vymodelujeme guľôčku a v dlaniach stlačíme na hrúbku asi 1/5 cm. Kraje prstom upravíme, aby boli pekné, oblé.




Keď je olej dosť horúci (odskúšajte kúskom cesta, či sa už varí), zmiernime ho na stredne silný. Vložíme vadas do oleja (vyprážajte menej kúskov, nie preplniť panvicu, inak sa teplota oleja zníži) a vysmažíme z oboch strán do hneda. Neobracajte ich príliš skoro. Musia sa dobre opiecť, zatiahnuť a vytvoriť kôrku, inak sa vám rozpadnú.






Vysmažené môžete uložiť na savé kuchynské obrúsky, aby vysali prebytočný olej.


Podávame s chutney.

pondelok 5. decembra 2011

Korenie do Medovníčkov a Perníka (Mikuláš 2011) / Gingerbread spice

Dnes v noci bude chodiť Mikuláš. Áno, áno, Mikuláš chodí aj do Indie 😃 Každučký rok! Tento rok máme krásne čižmičky, ktoré šila moja sestra. Už sú nachystané 🧑‍🎄




A aby sa vôňaa predvianočného obdobia šírila aj domom, dnes som si nachystala korenie do medovníčkov. Tento rok ich budem piecť po prvýkrát... držte palce, aby sa pekne vydarili.





ČO POTREBUJETE:

3 lyžičky mletej škorice 
3 lyžičky sušeného zázvoru 
1/2 lyžičky mletého muškátového orieška 
1 lyžička klinčekov 

Všetko spolu pomelieme a skladujeme v čistej dózičke.


* * *

ALEBO (toto je chuťovo výraznejšie, nie každému môže chutiť):

1 lyžica badyánu
2 paličky škorice
alebo 1 lyžička mletej škorice
1 lyžica klinčekov
1/2 lyžice feniklových semien
1 lyžička koriandrových semien
6 toboliek zeleného kardamómu
alebo 1 lyžička mletého kardamómu




AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky korenia okrem mletého kardamómu dáme do mlynčeka na korenie alebo môžete použiť mažiar. 

Pomelieme na práškové korenie. Do pomletého korenia pridáme hotové mleté korenia, ak sme použili a dobre premiešame. 

Skladujeme v dobre uzavretej dózičke na suchom mieste.




piatok 2. decembra 2011

Vyprážaný karfiol a zemiakové pyré s pečeným cesnakom / Fried cauliflower with mashed potatoes and roasted garlic

Tento príspevok venujem hlavne mojim rodičom, s ktorými mi bolo najlepšie na svete a vďaka nim som mala krásne detstvo. Ďakujem, veľmi veľmi vás ľúbim....


Jedlo má veľmi veľa funkcií. Môže nás zasýtiť, urobiť nás šťastnými, prispieť k nášmu zdraviu, môžeme ním vyjadriť svoje city voči inej osobe, môžeme ho darovať a môžeme sa vďaka jedlu vrátiť do detstva.

Na Fejsbuku existuje veľmi zaujímavá skupinka pod názvom One Globe*One meal*One Day & Many Cooks. Práve tá ma inšpirovala napísať tento príspevok. Tento týždeň majú tému “Moje najobľúbenejšie jedlo z detstva”.

Mojich obľúbených jedál z detstva je veľa. Kto už by len nemal rád Krupicovú kašu, Palacinky, Parené buchty, Makové šúľance a všetky tie naše sladké jedlá, ktoré cudzinec považuje za dezert a nie obed? To všetko boli moje naj... ale je jedno jedlo, ktoré mi pripomína letné dni, keď zeleninka býva lacnejšia a my sme si pochutnávali na vyprážanom karfiole so zemiakovým pyré a hlávkovom šaláte. Letné dni, keď sa bytom šírila nielen vôňa z kuchyne, ale aj vôňa trávy, stromov a čistého prádla, ktoré sa trepotalo vo vetríku na balkóne. Rada som sa cez víkendy pozerala, keď moja mama varila, či piekla po obede nejaký koláč. Jej ruky vedeli pohladkať líčko a vedeli nám dať na tanier samé dobré veci.

Dnes máme krásny slniečkový deň a ja od rána premýšľam nad vyprážaným karfiolom. Detstvo... zavriem oči a na chvíľku sa vrátim do čias, keď som nemala žiadne starosti a bolo mi strašne dobre.


Vyprazany karfiol



ČO POTREBUJETE:

karfiol
voda na uvarenie karfiola
soľ

hladká múka
vajíčka
strúhanka

na zemiakové pyré:
zemiaky
voda na uvarenie zemiakov
rasca
soľ
kúsok masla
2 hlavičky cesnaku


Vyprazany karfiol



AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol rozrobíme na ružičky a 3-5 minút povaríme v osolenej vode. (Alebo uparíme.) Uvarený karfiol necháme vychládnuť na tanieri. 

Vyprazany karfiol


V hlbokej panvici zohrejeme olej. Karfiol si zatiaľ obalíme v klasickom trojobale: múka, troška osolené a rozšľahané vajcia, strúhanka. 

Vyprazany karfiol


Vypražíme na miernom ohni dohneda. 

Vyprazany karfiol




Zemiaky (prípravu zemiakov som šlohla z programu "Rude boy's food"

☆ ☆ ☆

Ošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode, do ktorej sme pridali aj niekoľko zrniek rasce. Kým sa zemiaky varia, do alobalu dáme dve hlavičky cesnaku. Cesnak prelejeme trochou olivového oleja, zabalíme do alobalu a dáme piecť na 220 st., na 20 minút. Upečený cesnak necháme trocha vychládnuť a vytlačíme zo šupiek. 

* * *

Uvarené zemiaky scedíme a vložíme k nim plátok masla a cesnak. Zemiaky s cesnakom roztlačíme na pyré. Ak chcete, môžete do zemiakov zamiešať aj čertvú vňať jarnej cibuľky.
Alebo si pyré urobte podľa seba a vymixujte ho s pridaním trochy horúceho mlieka. Robím to rovnako. 

Vyprazany karfiol


Ako prílohu si môžete urobiť hlávkový šalát alebo uhorkovo-paradajkový šalát. Akýkoľvek váš obľúbený. 


Vyprazany karfiol

streda 30. novembra 2011

Šampiňónová masala / Mushrooms masala

Sampinonova masala


ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
3 väčšie červené cibule
1 väčšia paradajka
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
olej

1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 plnšia lyžička garam masala
soľ

troška vody na vymixovanie cibuľovo-paradajkovej pasty


Sampinonova masala



AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme cibuľu nakrájanú na polkolieska a cesnakovo-zázvorovú pastu. Restujeme na miernom ohni, kým nie je cibuľa priesvitná. Premiešavame. Pridáme nakrájanú paradajku a premiešavame, kým sa paradajka nerozpadáva.

Sampinonova masala


Cibuľovo-paradajkovú zmes necháme vychládnuť a s trochou vody rozmixujeme na pastu.

🫚 🫚 🫚

V tej istej panvici (neumývajte ju) zohrejeme troška oleja. Pridáme očistené, nakrájané šampiňóny a na miernom ohni ich opekáme asi 5 minúty. Občas ich zľahka premiešame. Pridáme kurkumu, čierne korenie, garam masala a kašmírske chilli korenie, premiešame...

Sampinonova masala


... ihneď pridáme cibuľovo-paradajkovú pastu, osolíme a premiešame. Ak by to bolo príliš husté, pridáme trošička vody a premiešame. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté asi 5 minút varíme.

Sampinonova masala


Hotové jedlo odstavíme z ohňa. Pridáme umytú, nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať a premiešame. Zakryté necháme odstáť ďalších 10 minút.

Sampinonova masala


Podávame s indickými plackami.


Sampinonova masala