streda 7. novembra 2012

Mutton Rassa

Toto baranie karí je čisto rodinný recept. Nenájdete ho nikde v žiadnej kuchárskej knihe, takže je to taký malý poklad. Vymyslela ho teta môjho manžela a zachoval sa vďaka poznámkam mojej švagrinej, ktorá si podobné poklady kedysi napísala do zošita. Pozor, je to veľmi pálivé karí (ak použijete malvani masala), ale aj veľmi chutné.





ČO POTREBUJETE (na 3 porcie):

1/2 kg baranieho mäsa (najlepšie zo stehna); nakrájané asi ako do gulášu (aj so špikovými kosťami)

na omáčku č. 1:
olej
2 stredne veľké červené cibule
1 tesne naplnený 200ml hrnček čertsvého strúhaného kokosu 

na omáčku č. 2:
olej
2 červené cibule; pokrajáné na pásiky 
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
veľká hrsť koriandrovej vňate 
1 zelená chilli paprička 
10ks cesnaku
1 lyžička koriandrových semien
8 klinčekov 
1,5cm škorice
10ks guľatého čierneho korenia

na marinádu:
1 lyžička chilli korenia
1 lyžička mletej kurkumy
3 plné lyžičky malvani masala 
(ktorá je zvyčajne pripravená z týchto surovín: chilli, klinčeky, škorica, guľaté čierne korenie, muškátový kvet, bobkový list, kurkuma a je to pálivá masala)
alebo ja používam ako veľmi chutnú alternatívu 2 plné lyžičky biryani masala od Kohinoor 

na dokončenie:
olej
1 stredne veľká červená cibuľa nasekaná nadrobno
voda na dusenie
soľ
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate 





AKO POSTUPOVAŤ:

Ako prvé si namarinujeme umyté a nakrájané mäso. Dáme ho do misky, pridáme kurkumu, chili korenie a malvani masala (alebo biryani masala). Dobre premiešame a necháme odležať bokom do ďalšieho použitia.




Pripravíme si omáčku č.1. 
V kadhai (woku) zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a popražíme do mäkka. Potom pridáme nastrúhaný kokos a popražíme do hneda na miernom ohni. Buďte trpezliví, chvíľku to trvá. Občas premiešame. Zmes necháme vychládnuť a potom s trochou vody vymixujeme na hustú omáčku. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.



Pripravíme si omáčku č.2.
V kadhai zohrejeme olej, pridáme koriandrové semienka, klinčeky, škoricu, guľôčky čierneho korenia, zelenú chili papričku, cesnakovo zázvorovú pastu a 10ks cesnakov. Orestujeme do voňava na miernom ohni. Necháme vychládnuť a s trochou vody rozmixujeme na omáčku. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.



V panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a popražíme do mäkka. Pridáme namarinované mäso, osolíme a necháme trocha zatiahnuť, premiešame. 

Mäso nepodlievame, necháme aby trocha pustilo šťavu a začalo sa variť. Panvicu zakryjeme plechovým tanierom, ktorý má zvýšené okraje. Nalejeme doňho vriacu vodu a mäso takto dusíme 1 a pol hodiny. Ak sa voda vyparí z taniera, dolejeme vždy vriacu. Po 1 a pol hodine tanier s vodou odstránime. Oheň zvýšime a vyvaríme toľko šťavy, aby mäso bolo len tesne pokryté vlastnou šťavou.





Pridáme omáčku č.2, premiešame a pod pokrievkou na mierno varíme ďalších 20 min.




Potom pridáme omáčku č. 1, ak treba dochutíme ešte soľou a chilli korením, premiešame a znova povaríme 20 min pod pokrievkou na mierno. Vyskúšame mäkkosť mäsa, ak by sa vám zdalo ešte tuhé, varte dlhšie (dĺžka prípravy záleží aj od veku zvieraťa). Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať.



🍽 🍽 🍽

Toto je biryani masala, ktorú používam.





servírovanie:
Toto karí sa servíruje s uparenou ryžou alebo indickým pečivom PAV. Na tanieri nesmie chýbať cibuľa nakrájaná na pásiky a nakrájané paradajky a samozrejme kúsky citróna, ktorým si karí pri podávaní pokvapkáme.


pondelok 5. novembra 2012

Karfiolové karí / Cauliflower curry




ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):

1 menší karfiol

na pastu:
olej
1/2 lyžice koriandrových semien
2 stredne veľké červené cibule
1 veľká paradajka

na dokončenie:
olej
1 stredne veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
voda podľa potreby
soľ
1 plochá lyžička garam masala





AKO POSTUPOVAŤ:

Do hrnca dáme olej a zohrejeme ho. Pridáme rímsku rascu a koriandrové semienka a popražíme ich na stredne silnom ohni, kým neuvoľnia vôňu.

Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme do hnedkava. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme, kým sa nerozpadáva. Túto zmes necháme vychládnuť a potom rozmixujeme s troškou vody na pastu. 

karfiolove kari 2 001


V tom istom hrnci, kde sme si pripravili vyššie uvedenú zmes znova zohrejeme troška oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme do mäkka. 

karfiolove kari 2 003


Pridáme kurkumu a chilli korenie, zamiešame... 

karfiolove kari 2 004


... a ihneď pridáme karfiol, rozrobený na ružičky, osolíme a zalejeme vodou tak, aby bol karfiol v nej ponorený. Vodu privedieme k varu. Keď sa začne variť, oheň zmiernime, hrniec zakryjeme a karfiol uvaríme do mäkka. 

karfiolove kari 2 005


Keď je karfiol makký, pridáme pastu, ktorú sme si skôr pripravili a dobre zamiešame. Ak by bolo karí príliš riedke, necháme ho variť na silnom ohni, až kým nedostane takú hustotu, akú chceme. Občas ho premiešame.

karfiolove kari 2 006


Nakoniec pridáme kokosové mlieko, garam masala, premiešame, prejdeme varom a odstavíme hrniec z ohňa. 

karfiolove kari 2 007


Do hotoveho karí zamiešame čerstvú koriandrovú vňať. Podávame s ryžou

karfiolove kari 2 008



Recept na inú úpravu Karfiolového karí nájdete tu.




Dokonalá Basmati

Zuzka sa ma na FB stránke spýtala ako uvariť ryžu tak, aby bola ako v reštaurácii. Toto je spôsob prípravy indickej Basmati ryže, ktorý vás nemôže sklamať.


Dokonala basmati




ČO POTREBUJETE:

(pomer musíte vždy dodržať)

2 hrnčeky suchej ryže
3 hrnčeky vody; izbovej teploty


Dokonala basmati



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu dobre opláchneme pod tečúcou vodou, aby sme odstránili škrob. Musí vám z nej ísť celkom čistá voda. Premytú ryžu dáme do misky a zalejeme vodou tak, aby bola celkom ponorená. Necháme ju namočenú 15 minút. 

Kým je ryža namočená, dáme do hrnca vodu a privedieme ju k varu. Ryžu celkom scedíme a pridáme do vriacej vody. Počkáme, kým sa voda začne znova variť. Potom oheň celkom zmiernime a hrniec tesne uzavrieme. Varíme ju takto 5 minút.

Potom oheň vypneme a hrniec stále tesne uzavretý necháme stáť 15 minút. Ryža sa v ňom stále "varí", aj keď oheň sme vypli. Po 15 minútach hrniec otvoríme a skontrolujeme, či je ryža mäkká. Ak je ryža dobre uvarená, dáme ju do servírovacej misky, aby sa ďalej v hrnci už "nevarila". 

Dokonala basmati

nedeľa 4. novembra 2012

Paradajkové chutney / Tomato chutney

Niekedy si raňajky predpripravím deň vopred (večer), aby som ráno stíhala nachystať aj deti do školy, aj nachystať niečo jesť. Dnes som si cez deň nachystala cesto na Dosa placky a pripravila rýchle chutney, ktoré sa môže uskladniť v chladničke a ráno podávať s plackami aj studené.





ČO POTREBUJETE:

1 väčšiu paradajku
1 väčšiu červenú cibuľu
4 strúčiky cesnaku
1 sušená červená chilli paprička
ghee
2 lyžice channa dal
1/4 lyžičky tamarindovej pasty
soľ
voda podľa potreby

na Tadka:
ghee
niekoľko karí lístkov
1/4 lyžičky horčičných semienok






AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai zohrejeme troška ghee. Pridáme sušenú chilli papričku a celé strúčiky cesnaku. Chvíľočku popražíme na stredne silnom ohni. 



Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a soľ (radšej menej a neskôr dochutiť). Cibuľu orestujeme do hnedkava. 



Ďalej pridáme nadrobno nakrájané paradajky a restujeme, kým sa nerozpadávajú. 



Nakoniec pridáme channa dal a tamarindovú pastu. Premiešame, prehrejeme a odstavíme z ohňa. 



Necháme trocha vychládnuť. Vychládnutú zmes rozmixujeme s trochou vody na pastu. Hustotu si môžete upraviť pridávaním vody počas mixovania, takže nepridávajte veľa naraz, aby to nebolo príliš riedke. Chutney dáme do misky. 

Urobíme si tadka. V menšom hrnci zohrejeme troška ghee a pridáme horčičné semienko. Keď začne praskať vhodíme karí lístky a necháme ich vypraskať.

paradajkove chutney 012


Toto ihneď vylejeme do chutney a dobre premiešame. 
 

Chutney môžeme podávať ihneď s rôznymi raňajkovými plackami ako napríklad: Koki, Dosa, rôzne Paratha, Ghavan, Pesarattu, Dal chilla... Všetky recepty na placky nájdete TU

piatok 2. novembra 2012

Besan Uthappam

Dnes som robila výborné, diétne raňajkové placky. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred (večer) a uskladniť v dobre uzavretej miske, v chladničke cez noc. Múku besan môžete skúsiť nahradiť hraškou a placky môžete podávať napríklad s chutney alebo čerstvo nakrájanou zeleninou. Moja mladšia dcéra má rada k rôznym raňajkovým plackám granátové jablko 😋



sanabka papa 003





besan uthappam 022



ČO POTREBUJETE (na 5ks):

200ml cícerovej múky Besan
200ml instantných ovsených vločiek 
soľ
225ml vody
1 lyžička ľanových semienok

1/2 lyžice olivového oleja (môžete použiť ghee)
1/3 lyžičky černušky siatej (kalonji); miesto nej môžete použiť rímsku rascu
1 stredne veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
1 stredne veľká paradajka; nakrájaná nadrobno
1/4 lyžičky kurkumy mletej
1/3 lyžičky chilli korenia
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 



besan uthappam 028



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku a vločky. Pridáme soľ a premiešame. Pridáme vodu a vymiešame cestíčko.

1


Pridáme ľanové semienka a premiešame.

4


V menšom hrnci zohrejeme olivový olej (alebo ghee). Pridáme černušku a chvíľočku popražíme na miernom ohni, aby uvoľnila svoju chuť. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a chvíľku restujeme. 

2


Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, kurkumu a chilli korenie a restujeme všetko domäkka.

3


Túto zmes pridáme do cesta a zamiešame. Nakoniec pridáme nasekanú čerstvú koriandrovú vňať a dobre premiešame.

5


Panvicu rozhorúčime. Keď je dosť horúca oheň celkom zmiernime. Naberačkou do stredu panvice dáme cesto a oblou stranou naberačky ho na panvici krúživým pohybom rozotrieme na tenkú placku (ako pri Dosach). Na okraje placky nakvapkáme trošička olivového oleja. Placku opekáme pomaly z oboch strán.

6