sobota 21. septembra 2013

Methi Muthia

Recept pochádza zo štátu Gujarat. 


22methi muthia 013



ČO POTREBUJETE (na 7ks):

1/2 hrnčeka cícerovej múky Besan
soľ podľa chuti
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
1/3 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky kryštáľového cukru
čerstvá senovka grécka - lístky 
voda podľa potreby (alebo nesladený biely jogurt)

olej na vysmážanie



22methi muthia 016



AKO POSTUPOVAŤ:

Použila som senovku, ktorú som si sama vypestovala.

22methi muthia 005


Do misky dáme múku, korenia, cukor, soľ a nasekané lístky senovky gréckej (nepoužite stonky).

22methi muthia 006

22methi muthia 007



Ďalej pridáme vodu alebo jogurt a vymiesime cesto.

22methi muthia 008


Cesto rozdelíme na rovnaké diely a vymodelujeme malé valčeky.

22methi muthia 010


V hlbokej panvici zohrejeme olej (valčeky budeme fritovať). Keď je dostatočne horúci valčeky v ňom vysmažíme dohnedkava - zlatista.

22methi muthia 012

Podávame s chutney.


Tip: Ak nechcete vysmážať, valčeky môžete upariť. Do hrnca dáme vodu. Keď sa začne variť, položíme naň hrniec na parenie, ktorý má na dne dierky. Potrieme ho olejom a uložíme naň valčeky. Vrchný hrniec prikryjeme pokrievkou a na stredne silnom ohni paríme 10-20 minút. Záleží od veľkosti valčekov. Uparené valčeky nakrájame na hrubšie kolieska a opečieme ešte na panvici potretej olejom, aby mali troška akoby chrumavú kôrku.

štvrtok 19. septembra 2013

Polievka z baranieho mäsa a zeleniny


22polievka z baranieho masa a zeleniny 015


ČO POTREBUJETE:

260g baranieho mäsa (netuším, ktorá časť to bola, mali to ako "curry cuts" a môžete pridať aj špikovú kosť)
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
kúsok zelenej papriky
3-4 kapustové listy
3 väčšie mrkvy
1 bobkový list
niekoľko zrniek čierneho korenia
soľ
voda



AKO POSTUPOVAŤ:

Pravdepodobne nepostupujem ako by sa malo (použite aj kosti so špikom a najprv ich upečte v rúre, až potom s nimi do polievky; rovnako aj orestovať zeleninu najprv...). 

Všetko očistíme a vložíme to do hrnca. Zalejeme vodou a dáme variť. Keď voda zovrie, oheň zmiernime a na slabšom ohni, pod poodchýlenou pokrievkou polievku varíme hodinu až hodinu a pol.

(Ak chete, nakoniec si ju môžete posypať nasekanou petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou a pokvapkať citrónom.)

22polievka z baranieho masa a zeleniny 008

Nejde o žiaden gurmánsky recept, je to polievka, ktorá je výborná pri chorobách, keď hrozí dehydrovanie a nič nechutí. Vtedy je záchranou tento recept. Dnes zachraňoval tiež, moju chorú Salonku.

Určite by som si vedela predstaviť aj inú koreňovú zeleninu v tejto polievke, ale bohužiaľ nie je dostupná u nás. Kľudne si pridajte aj petržlen a zeler.

sobota 14. septembra 2013

utorok 10. septembra 2013

Krevetové pulao / Prawn pulao


22krevetove pulao 032



ČO POTREBUJETE:

300ml ryže Basmati
450ml vody
soľ

2 lyžice ghi
1 ázijský bobkový list (Tej patta)
1 lyžička rímskej rasce (Jeera)
2 hnedé kardamómy 
kúsok škorice

1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku
(alebo 1 plnšia lyžička cesnakovo zázvorovej pasty)
2 menšie paradajky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
čerstvá koriandrová vňať 


22krevetove pulao 030



AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety si očistíme.

22krevetove dum dum 019


Uvaríme si ryžu podľa tohoto návodu.

22krevetove pulao 009


Vo woku (kadhai) zohrejeme ghí. Pridáme rímsku rascu, bobkový list, kardamóm a škoricu. Chvíľočku necháme rozvoňať.

22krevetove pulao 003


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhaný zázvor a cesnak. Restujeme, kým cibuľa nezmäkne a je mierne do hneda.

22krevetove pulao 005


Pridáme nadrobno nakrájané paradajky, chilli korenie a kurkumu. Restujeme, kým paradajky nezmäknú, až sa rozpadávajú.

22krevetove pulao 008


Potom pridáme očistené krevety, osolíme a restujeme asi 6 minút.

22krevetove pulao 015

22krevetove pulao 016


Potom pridáme predvarenú ryžu a premiešame. 2 minútky opekáme, premiešavame. Nemiešame príliš búrlivo, aby sme ryžu "nepolámali".

22krevetove pulao 020


Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať, premiešame, odstavíme z ohňa a necháme 10 minút pod pokrievkou uležať.

22krevetove pulao 022




Ako čistiť krevety: 

Smažené krevety v krupicovom obale / Fried prawns with rava


22krevetove pulao 047



ČO POTREBUJETE:

veľké čerstvé tigrie krevety

na marinádu:
mleté chilli korenie
soľ
cesnakovo zázvorová pasta
asi 8ks Kokum alebo trocha šťavy z citróna

na obaľovanie:
detská krupica (idli rava)
ryžová múka (alebo kukuričný škrob)
štipka soli
mletá kurkuma
mleté chilli korenie

olej na vysmážanie


22krevetove pulao 040



AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety očistíme, umyjeme, osušíme a dáme do misky. Pridáme soľ, kurkumu, chilli korenie, cesnakovo zázvorovú pastu, kokum alebo šťavu z citróna a premiešame. Necháme ich aspoň 30 minút odležať. 

V miske zmiešame suroviny na obaľovanie. Korenie pridáme podľa chuti a už len štipku soli, pretože sme solili aj krevety. 

V hlbokej panvici zohrejeme toľko oleja, aby pokryl dno panvice. Čiže, aby krevety v oleji neplávali. Postupne obalíme krevety z pripravenej zmesi a vkladáme do horúceho oleja. Nesmažíme príliš veľa kusov naraz. Krevety smažíme na stredne silnom ohni, dohneda. Maximálne 3 minúty z každej strany. 






Video ako sa čistia krevety:
(ja používam druhý spôsob, vytiahnutie)




Alebo ako vám ich očistia lokálne na trhu za príplatok 20,- rupií. (1kg neočistených kreviet = 250,- rupií)


pondelok 9. septembra 2013

Jai Ganesha!

Tento rok do Mumbai slavit Ganesh festival nejdeme. Bohuzial manzelova praca nepusti. Susedia tu nemali zaujem urobit spolocnu pooja a vsetci su bud doma alebo odcestovani. Deticky v skole dostali hlinenych (eco friendly) Ganeshkov, ktorych treba vymalovat. Urobit pre nich pooja a zaniest bud do najblizsieho chramu, odkial ich spolocne odvezu s chramovym velkym Ganeshom k vode alebo ich mozeme zaniest k vode my.

ganesh 008


Deticky Ganeshkov vymalovali. Tesila som sa, ze si mozno urobime pekny program doma.

22ganesh 003

22ganesh 001


Ale dnes rano sa mi vobec nedari. Rozbila som kokosovy orech a ten bol vnutri hnily. Este, ze bol malicky obchodik pri nas rano otvoreny. Zbehla som tam a kupila druhy. Nachystala som si plnku do Modakov. Pripravila som si cesto z ryzovej muky. Cesto sa mi zdalo troska huste, preto som pridala extra vody a troska oleja. Po prehneteni sa pekne spojilo a bolo smyklave a leskle, ako ma byt. Ale pri modelovani modakov to bola katastrofa. Cesto sa mi trhalo, o tom, ze urobim perfektne modak-y so zabybmi som mohla len snivat.

221


Podarilo sa mi ako-tak vymodelovat aspon tasticky, ktore troska pripominali modak. Voda v hrnci zovrela, modak-y som ponorila do vody (proti praskaniu), ulozila na naolejovany hrniec s dierkami (parak) a nechala parit 15 minut.

22modak 027


Po 15 minutach som pokrievku odlozila a videla popraskane modak-y (tu ani namocenie do vody nepomohlo). Par minut som to predychavala a kedze som sa od rana babrala len s tymto, hrniec som odlozila a isla robit normalny obed (dnes vegetariansky).

22modak 035


Ak uz dnes nic nepokazim, mozno este zajdeme niekam pozriet, na vyzdobu v meste a nocne osvetlenie. A ak zajdeme, doplnim post o fotky. Majte pekny den.




Nakoniec sme nikam nesli. Vo vedlajsom cinziaku sa konala pooja, tak som mala atmosferu aspon na posluch. A miesto potulovania sa ulicami a obzerania Ganeshov sme sli skoro spat...


ganesh

ganesh1