utorok 3. marca 2015

Mosambi (Sweet lime)


Mosambi


Mosambi (Citrus limetta) alebo "sweet lime" su citrusove plody, ktore sa vacsinou vyskytuju v juho-vychodnej Azii. Vzhladom sa podobaju citronom, ale chutovo su sladke ako pomarance. V Indii a Pakistane je stava z plodov mosambi oblubenym napojom. V Indii ho na trhoch najdeme v mesiacoch jul-august a november-marec.


sobota 28. februára 2015

Den vedy 2015

Tento rok bol den vedy inspirovany misiou na Mars (Mission - Mars One). Deti stali pozdlz chodby, niektore drzali tabulky s faktami o planete Mars, niektore sa naucili tieto fakty naspamat, a ked som sa pri niekom pristavila, vzdy mi povedal inu zaujimavost. Dve skupinky deti sedeli vo vesmirnych staniciach a do mikrofonu improvizovali vesmirny rozhovor kozmonautov.


Science day

sobota 14. februára 2015

Cuketová - kešu nátierka / Zucchini and cashew nuts spread


Cuketova kesu natierka


Sportovy den

Pripravy na sportovy den trvali asi dva tyzdne. Deti denne doobeda nacvicovali pochod a nastup na ihrisko, ucitelia po nich kricali z plneho hrdla, a tak som ocakavala, ze nas caka dokonale zorganizovany program. Par dni pred sportovym dnom prisla domov uplakana starsia dcera, ze nie je v ziadnom sportovom time, lebo jej rovesnicky su len cheerleaders a starsie dievcata ju nechcu. Vysvetlili sme si to a bol klud. Den pred sportovym dnom som viedla domov zo skoly uplakanu mladsiu dceru, ze nebude tancovat, lebo jej povedali, aby sa postavila bokom, bokom, bokom, az bola uplne mimo. Tomu sa hovori praca s detmi... No aj toto sme si doma vysvetlili a bol klud. 

piatok 6. februára 2015

Sapota (Chikoo)


sapota

 
Sapota, Sapodilla alebo Chikoo je rovnako oblubene tropicke ovocie ako mango, jackfruit a banany. Plody su plne vitaminov a su lahko stravitelne. Ovocie je hnedej farby so supkou podobnou kiwi a sladkou chutou. Je vybornym zdrojom energie pre rastuce deti.

piatok 30. januára 2015

Kapok buds (Shalmali)


Pipali, long pepper


Kapok buds sa používajú prevažne v juho-indickej kuchyni a to hlavne v štáte Karnataka. Aby sme dostali z nich čo najviac, treba ich vložiť do horúceho oleja alebo ghee (tadka). Ich chuť je niečo medzi horčičnými semienkami a čiernym korením.