utorok, 11. mája 2010

Korenie Garam masala गरम मसाला

Garam masala je mix aromatickych korenin. "Garam" znamena "horuci", ale v tomto vyzname to neznamena horuci = palivy, pretoze tato zmes nie je nevyhnutne paliva. Garam sa vola preto, lebo cele koreniny sa pomaly ohrievaju na panvicke na sucho a nakoniec zomelu na prasok. Jej zlozenie sa moze lisit dom od domu, kazda indicka gazdinka ma ten svoj rodinny recept.




Recept c. 1
(tuto si vyrabam ja)

SUROVINY:

20g gulateho cierneho korenia
10g klincekov
20g celej skorice
15g hnedeho kardamomu
10g rimskej rasce
10g suseneho azijskeho bobkoveho listu
(alebo susene cassia listy - listy skoricovnika; casto ich pouzivam miesto bobkoveho lista)
5g koriandrovych semien



POSTUP:

Vsetky koreniny pomalicky, na najslabsom ohni opekame na panvicke (bez oleja), az kym nezmenia farbu a nerozvinu svoju vonu. Najlepsie je opekat ich po jednom, pretoze kazde korenie potrebuje inu dobu na opekanie. Mohlo by sa stat, ze pri opekani vsetkych naraz, by vam niektore prihorelo a tym vam cela zmes zhorkne.
Opecene nechame vychladnut na tacke (nie na panvicke). Kardamomove tobolky rozluskneme a semienka vyberieme. Spolu s ostatnym korenim ich zomelieme na kavovom mlynceku na praskove korenie. Skladujeme v tesne uzavretych sklenych poharoch.



* * *

Recept c. 2


Garam masala 2.

SUROVINY:

1 lyzica kardamomovych semien (z hnedeho kardamomu)
5cm celej skorice
1 lyzicka tmavej rimskej rasce (shah jeera)
1 lyzicka klincekov
1 lyzicka gulateho cierneho korenia
1/4 muskatoveho orieska
1 lyzicka rasce (tej obycajnej, caraway seed)
1/2 lyzicky semien koriandru
1/2 lyzicky mleteho muskatoveho kvetu (javantari)
1 ks badyan
1 suseny azijsky bobkovy list


POSTUP:

Vsetky koreniny opekame na suchej panvici na miernom ohni, kym nerozvinu svoju vonu (opekame kazde korenie zvlast). Nechame ich na tacke vychladnut a pomelieme na prasok (zmiesajte s tymi, ktore mate uz pomlete, tie sa neopekaju). Skladujeme v dobre uzavretych, suchych nadobach, na tmavom mieste. Dobre uskladnena Garam masala vam vydrzi az 3 mesiace, ale vzdy je lepsie robit v mensich mnozstvach, pretoze mletim korenin a dlhym skladovanim sa straca ich chut a aroma. Vzdy je dobre zomliet si cele koreniny tesne pred pridanim do jedal.


* * *

Recept c. 3
(vhodna na pripravu masa)

SUROVINY:

200g rimskej rasce
60g koriandrovych semien
45g hnedeho kardamomu
35g gulateho cierneho korenia
30g zeleneho kardamomu
30g suseneho mleteho zazvoru
20 paliciek o dlzke 2,5cm skorice
20g klincekov
20g muskatoveho kvetu
15g bobkoveho listu
2 muskatove oriesky


POSTUP:

Koreniny, okrem mleteho zazvoru a muskatoveho orieska dame na teplu panvicku a chvilku opekame, aby uvolnili vonu (opekame kazde korenie zvlast). Vychladnute pomelieme na prasok a zmiesame so susenym zazvorom a nastruhanym muskatovym orieskom.  Skladujeme v dobre uzavretych, suchych nadobach, na tmavom mieste. 


* * *

Recept c. 4
(pre Rajasthani a Punjabi kuchynu)

SUROVINY:

90g rimskej rasce
75g hnedeho kardamomu
75g gulateho cierneho korenia
45g zeleneho kardamomu
30g koriandrovych semien
30g feniklovych semien
20g klincekov
20 paliciek o dlzke 2,5cm skorice
20g muskatoveho kvetu
20g tmavej rimskej rasce (shah jeera)
15g bobkoveho listu
15g susenych ruzovych lupienkov
15g suseneho mleteho zazvoru
3 muskatove oriesky


POSTUP:

Koreniny okrem mleteho zazvoru, muskatovych orieskov a ruzovych lupienkov opecieme na teplej panvicke (opekame kazde korenie zvlast). Vychladnute pomelieme a zmiesame so zazvorom, zvlast nastruhanym muskatovym orieskom a zvlast podrvenymi ruzovymi lupienkami.  Skladujeme v dobre uzavretych, suchych nadobach, na tmavom mieste. 



4

Zlozenie Garam masala, ktoru bezne kupujem uz hotovu v obchode:

koriandrove semena, rimsky kmin, cierne gulate korenie, chilli palive korenie, Cassia listky (listy skoricovnika), klinceky, hnedy kardamom, badyan, fenikel, suseny zazvor, Triphala , sol, rasca



6 komentárov:

  1. Ahoj..ta Triphala je zmes kombinácia troch sušených ovocných plodov Haritaki, Amalaki a Bibhitaki, spoločne známych pod názvom Triphala. Spoločne harmonizujú celý organizmus, podporujú trávenie a navodzujú rovnováhu. Triphala tiež viaže ťažké kovy a prečisťuje hrubé črevo, a tak lieči chronickú zápchu.Perfektne na detoxikaciu tela... zlata ajurveda... : -)0

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Garam masala je najlepšia zmes korenín. Dáva jedlám vynikajúcu chuť.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zdravím mám dotaz co je za koření "ruzovych lupienkov" v češtině. Slovník mi nic nevyhodil :´(

    OdpovedaťOdstrániť